Spanje je najbolj pomemben čas dneva-noči, saj se telo takrat obnavlja, razstruplja in sprošča. Če želimo kvaliteten spanec, se moramo nanj najprej dobro pripraviti. Priprava na spanec je temelj na katerem se gradi naše zdravje, delovanje, naša fizična in psihična kondicija.

Pogoji za učinkovito spanje

Pasti nam morata hormona inzulin in kortizol (stresni hormon). Organizem se mora ohladiti. Meridijan trodelnega grelca mora spustiti odvečno toploto iz pregrete glave navzdol in dvigniti hlad iz reproduktivnih organov navzgor. Le tako se nam bo ponoči lahko proizvajal melatonin-hormon z najmočnejšim antioksidantnim delovanjem in rastni hormon . Le takrat se bodo razstrupila jetra, pa uravnal nivo hormonov glukagona in leptina.

Globinsko razstrupljanje se dogaja med 1 in 3 uro zjutraj – to je čas jeter. In če v tem času že nekaj ur trdno spimo, potem bodo jetra lahko izločila strupe, obnovila kri ter živčevje, sprostila stres in čustvene napetosti, ki so se nabrale čez dan in pripeljala kisik v celice, zaradi česar se bodo obnovile in pomladile. Pomeni, da je treba v posteljo ob 21.00 uri. Do 22.00 ure se umirimo in zaspimo.

Kako se pripravimo na spanje?

Tri ure pred spanjem ne jemo:
Zadnji obrok je med 18 in 20 uro. Odvisno od tega, kdaj gremo v posteljo.  Lahko pijemo čaje in zelenjavne juhe ali sokove. Večerja naj bo lahka in čim bolj beljakovinska. Ogljikovim hidratom se izogibajte. Primer: riba in solata, skuta z jogurtom, prosena kaša, jajčka z zelenjavo.

Eno uro pred spanjem ne gledamo v računalnik ali televizijo,
ker se sicer preveč aktivirajo jetra ter živčni sistem. Organizem se ne more shladiti in preklopiti iz dnevne aktivnosti, na nočno pasivnost in obnovo. Branje, crkljanje, nežna vadba, nega, poslušanje glasbe, motivacijskih in duhovnih vsebin so aktivnosti, ki jih je dobro početi pred spanjem.

Obred hvaležnosti:
Bolj kot treniramo hvaležnost, bolj privabimo k sebi to, za kar smo lahko hvaležni. Obred hvaležnosti si lahko beležimo v dnevnik ali si ga enostavno povemo v mislih. Bistvo obreda je, da napisano ali izrečeno hvaležnost zares občutimo.

Navedite 3 najpomembnejše točke s katerimi opišite zakaj ste hvaležni ZASE. Kaj občudujete pri sebi, na kaj ste ponosni v zvezi s sabo. Moje glavne točke so: DOM in DRUŽINA, SLUŽBA in ZDRAVJE. V teh stvareh najdem tudi največji smisel v svojem življenju. Moj obred izgleda približno takole:

DOM IN DRUŽINA

Neskončno sem hvaležna za hišico, ki sva jo z mojim Lubijom našla tik preden sva si ustvarila družinico. Hvala za ta rajski svet, ki mi nudi vse kar potrebujem. Hvala za mir in tišino, topel dom in družinico, čisto vodo, svež zrak, za petje ptičkov in čričkov ter žuborenje hudournika. Hvala za čarobni gozd okoli naše hiške ter naravno bivalno okolje za preživljanje brezskrbnega otroštva najinih otrok in dolge pohode. Hvala za skrbnega in ljubečega partnerja in atija. Hvala za srčni in sončni hčerki, ki dajeta mojemu življenju smisel in poskrbita, da rastem, se učim, se jezim in smejim.

SLUŽBA

Neskončna hvala za mojo službo. Res uživam v svojem delu. Hvala, da lahko razvijam svoje talente, da rastem, se učim in vsak dan bolj polno živim. Hvala, da sem za svoje delo tako zelo dobro plačana, hvala da imam evrčke, da jih lahko investiram v vse, kar me zanima, da lahko z njimi kupim vse, kar potrebujem in razveseljujem svoje bližnje. Hvala vsem mojim strankam, ker zaupate svoje zdravje v moje roke. In hvala vsem mojim ženskicam, ki pridno prihajate na moje vadbe. Hvala staršem, da mi zaupate svoje otroke, da skupaj ustvarjamo in rastemo v zdrave velike otroke.

ZDRAVJE

Neskončno sem hvaležna svojemu telesu, da mi omogoča vse to, kar rada počnem z njim. Hvala telešček moj, da mi daješ zdravje, moč in energijo. Hvala srček, da utripaš; hvala pljučka za dih, hvala jetra, črevesje in ledvičke, da čistite moje telo. Opravim obred:

 

Obred nasmehov in zdravilnih zvokov

Cikel zdravilnih, dihalnih zvokov kitajske medicine bo sprostil vseh pet glavnih notranjih organov in spustil inzulin, ter kortizol. Preprosto smehljanje v organe izvira iz taoistične starodavne medicine. S smehljanjem v notranje organe poskrbimo, da se le-ti očistijo, obnovijo in osvobodijo čustvenih blokad.

Bistvo tega obreda je, da se s prijetno energijo in toplimi dlanmi dotaknete dela telesa, kjer prebiva določen notranji organ. V ta organ izpihujete zdravilni zvok, se vanj smehljate ter ga uskladite s pripadajačimi barvami in vrlinami. Nato se z dlanmi premaknete na naslednji organ….in tako prepotujete cel cikel petih organov.

NOTRANJI ORGAN

ZVOK BARVA

VRLINA

SRCE

Haaaa RDEČA

Samospoštovanje, ljubezen in sreča

VRANICA

Huuuu RUMENA

Iskrenost in stabilnost

PLJUČA

Ssssss BELA

Pogum

LEDVICE Fuuuu TEMNO MODRA

Mirnost in nežnost

JETRA

Šššššš ZELENA

Prijazna in polna dobrote.

Začnite na področju srca. Zaprite oči in položite tople dlani na področje srca. Najprej se osredotočite samo na dihanje. Naj bo mirno, sproščeno in globoko. Ob izdihih izpihujte črko »Haaaaa«. To je zdravilni zvok srca. Nato začnite vizualizirati rdečo energijo. Lahko si zamislite, da vač srček obdajajo mehki cvetovi rdečih tulipanov, lahko ga ovijete v svileno rdeč šal ali ga obdate z zrelimi debelimi rdečimi češnjami. Medtem, ko vizualizirate, se smehljajte v srce in ohranjajte sproščeno dihanje z zdravilnim zvokom: »Haaaaaa«. Potem se zahvalite srčku, ker neumorno bije in poganja kri po vašem telesu. V mislih si povejte, da se spoštujete in ljubeče skrbite za svoje telo.

Po nekaj minutah premaknite svoje dlani na levo stran pod rebra, na področje vranice. Najprej samo dih in zdravilni zvok »Huuuuu«. Nato začnite vizualizirati rumeno energijo, sončne žarke, ki bodo razdajanje, ki vas izčrpava, preobrazili v skrbnost, ki vas nagrajuje. Smehljajte se v vranico in ji pošljite hvaležnost. Povejte ji, da ste iskreni do sebe in stabilno stopate skozi življenje. Odprta vranica poskrbi za to, da varnost najdete v sebi, da se negujete in si podarjate to, kar vas podpira.

Od vranice potujemo z dlanmi do področja pljuč ter jih ovijemo v bel smejoč oblak. Zdravilni zvok se spremeni v »ssssss«. Zadihajmo ga s polnimi pljuči. Pljuča ne marajo žalosti, ta jih slabi. Neguje jih nežnost in to, da živimo sebe. Da nas nič v življenju ne »duši«. Odprta pljuča poskrbijo za to, da lahko polno zadihamo, razpremo krila in poletimo.

Potem se tople dlani počasi potopijo do ledvic in mehurja, kjer se spremenijo v temno modro barvo. Predstavljajte si, kako vaše organe boža morje. Zdravilni zvok ledvic je »fuuuuuu«. Rade imajo nežnost in toplino (toploto). V mislih povejte svojim ledvičkam, da vas ničesar ni strah, čeprav kdaj to čustvo tudi občutite. Da ste močni, čeprav kdaj tudi ranljivi. Da se zavedate svojih potencialov in se čutite. Zahvalite se ledvičkam, da vas podpirajo.

Počasi dlani potujejo še na desno stran pod rebri, na področje jeter, kjer se spremeni v živo zeleno energijo. Jeza je čustvo, ki jih slabi, zato jetra potolažimo z zdravilnim zvokom »ššššššš«.  Izdihajte vse občutke, ki vas navdajajo z jezo. Ko z nasmehom pobožate jetra, vas bodo le-ta podprla z nagajivostjo, radoživostjo in prijaznostjo. Zahvalite se jim za to in sprožil se bo proces regeneracije ter razstrupljanja telesa.

Ko so naši organi pretočni in predihani, se odprejo tudi meridiani.

S sproščenim in nasmejanim obrazom, srčkom polnim hvaležnosti in dlanmi pod popkom, leže na hrbtu zaspite. Tik preden se potopite v svet sladkih sanj, dajte svojemu organizmu navodilo, kaj želite, da ponoči obnovi in okrepi. Z veseljem vam bo izpolnil željeno.

 


 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si