Zakaj ime Axis?

Axis terapija je dobila ime po drugem vratnem vretencu hrbtenice Axis-u. Njegova naloga je rotiranje, vrtenje,  zato ga najdemo tudi pod imenom rotator ali okretač (omogoča kroženje glave). Ime Axis torej predstavlja in opisuje kroženje in pretočnost. Če malo pomislimo ugotovimo, da je pogoj človekovega zdravja ter ravnovesja prav v nemotenem kroženju. Vse v telesu, kot tudi v vesolju iz katerega izhajamo, kroži. Kri po žilah kroži po krvnem obtoku, čakre se vrtijo in omogočajo nemoteno kroženje energije v telesu, živčni impulzi krožijo v živčnem sistemu, hormoni krožijo v endokrinem sistemu, zrak kroži po telesu s pomočjo vdiha in izdiha in še bi lahko naštevali. Takoj vidimo, da je naše telo kot en tokokrog. Kadar pri teh povezavah-tokokrogih pride do blokade, se tok spremeni ali celo zastane. Takrat govorimo o vzrokih nastanka bolečine in bolezni.

Kakšni pristopi se uporabljajo v Axis terapiji?

3 glavni pristopi:

MASAŽA

Z masažno terapijo odpravimo blokade in poskrbimo za pretočnost celega telesa.

OGLED

GIBANJE

Svetujemo, vadimo z vami in vas naučimo pravilnega gibanja, ki je prilagojeno vašim težavam.

OGLED

ENERGIJA

Skupaj analiziramo vse kar vnašate v telo: živila, tekočino, mazila, zrak-dihanje in misli.

OGLED

Načela Axis terapije:

Sledimo načelom NATUROPATIJE, ki izhaja iz filozofije o izkoriščanju naravne sposobnosti zdravljenja telesa ter izogibanju zdravilom in kirurškim posegom konvencionalne medicine. Prepričanje, da je človeško telo sposobno samozdravljenja, je staro že več kot tisoč let. Naturopati verjamejo, da je telo po naravi v ravnovesju. Nezdrav način življenja (nezdrava prehrana, pomanjkanje kvalitetnega prostega časa, gibanja in počitka, stres, hiter tempo, uporaba zdravil) ruši njegovo ravnovesje, ki je lahko vzrok številnim težavam in tudi boleznim. Naturopatija ni veja medicine, niti znanosti. Naturopatija je umetnost. Naturopat v prvi vrsti uči posameznika veščin življenja. Dober naturopat mora združevati multidisciplinarna znanja večplastnega prijema. Prebrati in razbrati mora tako zunanje kot tudi notranje telo posameznika, ki ga ima pred očmi, s pravo mero sočutja, spoštovanja in distance.

Pri Axis terapijah se strogo držimo tudi šestih osnovnih načel, ki so povzeta po Hipokratu:

načelo: ZDRAVILNA MOČ NARAVE,
kjer
skušamo vzpostaviti ravnovesje v telesu in spodbuditi mehanizme spontanega zdravljenja.
Verjamemo, da se telo lahko samo pozdravi, če mu le damo možnost za to.

načelo: UGOTOVITI IN POISKATI VZROK
in ne le simptomov bolezni.

načelo: NE ŠKODOVATI,
saj terapije nimajo stranskih učinkov.

načelo: OBRAVNAVATI OSEBO CELOSTNO,
z upoštevanjem in logičnim razumevanjem anatomije; predvsem hipofize kot “direktorice« celotnega živčnega in endokrinega sistema, poznavanjem krvnega in limfnega sistema, delovanja endokrinih žlez in seveda poznavanjem mišic in kosti. Prav tako moramo osebo obravnavati kot celoto tudi v smislu čustvenega, fizičnega, mentalnega in duhovnega področja.

načelo: AXIS TERAPEVT JE UČITELJ,
ki pacienta uči, naj sam prevzame odgovornost za svoje zdravje; zdrav način življenja, uravnotežena prehrana in ustrezno,
posamezniku prilagojeno gibanje.

načelo: PREVENTIVA
v smislu, da svoje izkušnje in znanje prenašamo na paciente.

Cilj in uporaba Axis terapije

je v prvi vrsti odpraviti blokade, ki so nastale v telesu zaradi različnih vzrokov (prisiljene nepravilne drže telesa, poškodbe, pomanjkanje gibanja, vnetja) in s tem vzpodbuditi mehanizme spontanega zdravljenja v telesu.

Kot drugo, nič manj pomembno pa, naučiti, svetovati ter pomagati ljudem ustvariti zdrav način življenja (gibanje in hrana). Ozaveščanje ljudi, da nam zdravje ni bilo podarjeno z rojstvom, ampak z aktivnim sodelovanjem po načelih zdravega načina življenja, se nam zdi najpomembnejše od vsega. Človek se je namreč s sodobnim načinom življenja preveč oddaljil od naravnih zakonitosti gibanja, prehranjevanja in zdravljenja.