IZVEDENE delavnice:

Mnenja udeležencev

VSE O DELAVNICAH PRISLUHNIMO TELESU

ZAKAJ  |  VSEBINA  |  KDO  |  KJE |  PRIJAVNICA

Na delavnicah odkrivamo, raziskujemo in se intenzivno poglabljamo v to našo čudežno mojstrovino narave – TELO, ki pa ni le fizična forma, temveč tudi emocija in um. Na svoje telo se osredotočamo preko gibanja in mirovanja, pogovorov, dihanja, meditacije, sproščanja ter dotika.

Na delavnicah se učimo, usposabljamo in urimo v samozdravilce, samoterapevte in samozdravnike! To pomeni, da znaš zdravje in življenje vzeti v svoje roke. Da sam prevzemaš vso odgovornost za svoje zdravje; da lepo skrbiš zase in neguješ ter zdravo hraniš svoje telo, da svoj um bogatiš s pozitivnimi slikami in obvladuješ svoje emocije. Da si znaš brez slabe vesti vsak dan vzeti trenutek zase. Da svojega telesa ne voziš samo od doktorja do terapevta, ampak postaneš sam svoj zdravnik in sam poiščeš odgovore ter najdeš rešitve.  Noben zdravnik in noben zdravilec nam tega ne more dati, če se sami ne odločimo, da skrbimo za svojo zdravje in rast. Odgovori utegnejo biti kdaj zelo preprosti, če le znamo prisluhniti. Na telesu se vse vidi in v telesu se vse občuti. Naša telesna drža in naša razpoloženjska stanja izdajajo kdo smo in kako se počutimo. Naše besede izražajo naše misli in se uresničujejo v naših dejanjih. Komunikacijo in odnos do samega sebe prenašamo tudi v komunikacijo in odnos do drugih. Poznavanje samega sebe nam pomaga pri prepoznavanju drugih. In še veliiiiiko je tega…..majhnih in velikih »alarmov«, ki se nam bolj ali manj pogosto oglašajo v telesu. Če jim le znamo prisluhniti….Pa majhnih in velikih ogledal, ki nam jih kažejo tisti, s katerimi komuniciramo. Če jih le opazimo…..In tudi naše telo je ogledalo, v katerem se lahko vidimo. Če se le znamo opazovati….

Neskončno lepe zgodbe nam piše to naše telo; zgodbe o svojih sposobnostih ter skritih darovih, zgodbe o svojih občutkih in mislih, zgodbe o lepih spominih in pričakovanjih, zgodbe o vseh videnih in slišanih lepotah. Premalo se zavedamo, da je prav telo tisto, ki nam omogoča življenje na zemlji. Nas ščiti in zdravi, sliši in vidi, nas polni in prazni. Telo nam omogoča, da lahko dihamo, plešemo, se ljubimo, vriskamo, jemo, pijemo, se jočemo in čutimo. Telo se odziva na svoj poseben način in nam nenehno sporoča in nas opozarja, kaj delamo prav in kaj narobe. Telo je naš edini tempelj, v katerem živimo. Zato ni prav, da ravnamo z njim kot s svojim sužnjem, za katerega se nam zdi samoumevno, da nam služi.
Šele, ko se dobro povežemo s svojim telesom, ga spoznamo, se umirimo in smo vsak dan v stiku z njim, ga lahko tudi slišimo. Slišimo, kako nam pripoveduje svoje zgodbe. Če lepo ravnamo z njim, nam pripoveduje same čudovite, svetle in navdihujoče zgodbe. Če smo leni, malomarni in si ne vzamemo časa zase, so pač tudi zgodbe našega telesa bolj črne, boleče in turobne.

Na delavnici pišemo in ustvarjamo same čudovite, svetle in navdihujoče zgodbe. Ste pripravljeni na novo odkrivati svoje telo in se spoprijateljiti z njim? Potem pridite na delavnice! Vabljeni, da se naučite biti sam svoj zdravnik, terapevt, učitelj, vodja in prijatelj.

Na delavnici vas bomo naučili in spodbudili, da boste potem lažje nadaljevali sami. Naučili se boste, kako sproti odstranjevati vso navlako, ki se kopiči v telesu in odplakniti iz vašega obtoka vse, kar vas onemogoča in blokira, da bi globoko zadihali. Tako vam bo lažje uspevalo sproti obnavljati vašo življenjsko energijo. Lažje boste prišli do svojega bistva in lažje boste izpolnjevali svoje potenciale.

Učenje je najbolj učinkovito, če ga združimo z vajo, ki dela mojstra!

Kljub temu, da smo dosegli neverjeten napredek v znanosti in tehnologiji, smo še vedno neverjetno počasni v dojemanju samih sebe. Zunanje potrebuje notranje, da se lahko ustvarja življenjska energija. Vendar pa je notranji vidik mnogo bolj zapleten, bolj skrit in ga težje dojamemo, pa tudi težje odkrivamo. Sestavljajo ga pravilno dihanje, pravilna telesna drža in tonus telesa ter prisotnost duha. Kadar je naše izražanje svobodno in skladno s stvarnostjo, doživljamo zadovoljstvo in uživamo ob kroženju svoje energije. Zato je izredno pomembno, da znamo usmeriti svojo pozornost navznoter, se zavedati svojega telesa in vedeti, kaj občutimo, kaj hočemo in kdo sploh smo. Znati ustvariti odnos s svojim telesom, zadihati globoko, se gibati svobodno in izživeti svojo energijo. To je prava, prvinska, a žal za mnoge danes pozabljena umetnost bivanja.

Sodobni način življenja našemu telesu žal ne prinaša nič dobrega. Stres je postal del našega vsakdanjika in mnogokrat ga ljudje le s težavo obvladujemo. Okolje, delovna mesta, vsakodnevne skrbi in nenadne življenjske spremembe nam rušijo naše ravnovesje. Mnogokrat imamo občutek, da nam življenje polzi skozi prste, pri srcu nam je tesno, v prsih nas duši, v telesu čutimo napetost. V teh ponorelih časih težko najdemo mir in zadovoljstvo, počutimo se ujete in izčrpane. Nestrpno čakamo dopust, ko se bomo odpočili in izpregli, mnogokrat nas pa telo ustavi že prej in pristanemo v bolniškem staležu. Vedno si najdemo kakšen izgovor, da si ne moremo vzeti trenutka zase. Čas zase prestavljamo v nek imaginarni jutri dopustov, počitnic, upokojitve… Hitenje nas stiska do te mere, da si ne vzamemo več časa niti za redne obroke in sploh ne zaznavamo več, kdaj dihamo plitvo in površno in kdaj polno s celimi pljuči. Pozabljamo na svoje telo, svoje počutje, svoje zaznavanje in doživljanje. Je nenehen boj s časom tudi beg pred samim seboj? Kar vprašajte se, kateri pa so trenutki, ki jih namenite sebi. Na kakšen način ste vpeti v tukaj in zdaj? Ali se res zavedate načina preživljanja svojega prostega časa? Kdaj ste nazadnje pobožali in zmasirali svoje telo ter občutili, kako se poživi krvni in limfni obtok? Kdaj ste se nazadnje spomnili kakšne raztezne in dihalne vaje ter začutili, kako vas obnovi in poživi? Kdaj ste nazadnje zaprli oči in se osredotočili na dogajanja znotraj svojega telesa? Kdaj ste nazadnje dobili nov navdih in se vas je polotila ustvarjalnost, težnja po preseganju obstoječega?

Ker smo predolgo časa obremenjeni  in ne poslušamo svojega telesa in znakov izčrpanosti se pojavijo telesne motnje oz. psihosomatska obolenja. Zato se angažirajte in vzemite življenje v svoje roke. Telo je vaše in to v celoti, skupaj z vašimi čustvi, mislimi in navadami. Kako ravnamo s svojimi telesi in čustvi je odsev nas samih. Telo je naš zemljevid, na njem vse piše in se kaže, z njim komuniciramo. To kar smo, to privlačimo v svoja življenja.

Urili se bomo predvsem v ZAVEDANJU IN SPREJEMANJU samega sebe:

Samo preko zavedanja svojega telesa lahko preidemo do zdravega odnosa do samega sebe. To pomeni, da se zavedamo sebe, svojih misli in občutkov, da se zavedamo svoje okolice ter sedanjega trenutka. Poleg zavedanja pa je pomembno še sprejemanje. Da sprejmemo sebe, svoje misli in občutke, telo in okolje  brez sodbe, točno takšno, kakršno je. Ni bolj prav ali narobe, vse je najboljše točno takšno, kakršno je v tem trenutku.

Asertivnost pomaga razviti zavedanje in pogum, da lahko snamemo maske in stopimo v svet razkritih obrazov. Smo to, kar smo!

Zavedanje skozi gibanje, da začutimo samega sebe in pridemo s svojim telesom do novih izkušenj.

Zavedanje skozi dihanje in meditacijo, da sprostimo nakopičena čustva.

Zavedanje skozi besedo, da ubesedimo svoje občutke in notranja stanja.

 Delavnica je sestavljena iz dveh delov:

1. FIZIČNO in DUHOVNO TELO »Joga«

Z jogo se preko gibanja in mirovanja osredotočamo na samega sebe. In zakaj ravno joga? Dejstvo je, da ni vsakdo pripravljen na učenje o samem sebi. Kajti joga nas to definitivno uči. Joga nas prisili, da se začnemo spoznavati in se sprejemati, tam kjer smo, kakršni smo. In kdor je to pripravljen sprejeti, bo vztrajal. In z redno prakso joge se bo začel drugače sprejemati, začel bo občudovati svoje telo in se mu čuditi, kaj vse zmore. Veliko asan namreč od nas zahteva, da najprej mentalno razvozlamo položaj, preden ga poskušamo izvesti s telesom. In ko vidimo, da nam ne uspe, vendar vztrajamo, ob tem pa sprejemamo svoje zmogljivosti in jih hkrati premikamo. Spoznamo, da je naše telo res čudovit in zanimiv inštrument, ki mu je potrebno namenjati pravo pozornost, tako v obliki nege, hrane, kot tudi fizične aktivnosti.

In vse to, kar se naučimo na blazini potem prenašamo tudi v svoje življenje. Naučimo se sprejemati in se spopadati z novimi izzivi, pramagovati napore, se umiriti, gledati na stvari iz nove perspektive, se poslušati in si slediti. Naučimo se odločnosti, prizemljimo se, postajamo vedno bolj odprti in flesibilni. Sčasoma postanemo mirni in posledično se umiri tudi svet okoli nas. In vse to opažam v skupinah, ki so že leta z menoj. Vsak točno ve, zakaj je tam, je maksimalno prisoten in pripravljen na učenje novega ali na urjenje starega in napredovanje. Naš prostor za jogo preplavi posebna energija. Energija, ki nas dviga, združuje, nas dela lahkotne, sodelujoče in nasmejane.

Asane (vztrajanje v položajih) v jogi nam dovoljujejo, da se poglobimo v svoje telo in se ga zavedamo. Če vam je v predklonu naporno, se kar vprašajte: Kaj vas tišči? Kaj zadržujete v sebi? Kaj vam ne pusti sproščeno zadihati? In kadar se ne morete odpreti v prsnem košu in vas vleče v kifozo….Zakaj rabite ta oklep? Ali morda ne zaupate? Ali se bojite odpreti? Joga umirja in bistri misli. Usmerja našo pozornost navznoter, v naše občutke. Nudi nam priložnost, da spremenimo pogled nase. Osvobaja nas in nam daje občutek, da se lahko odpremo in zaupamo. Daje nam stabilnost in sproščenost hkrati. Z zdravilno energijo diha čisti in razstruplja naše telo in um. Joga nas uči točno to, kako prisluhniti telesu.

Osredotočali se bomo na zdravo hrbtenico, dihanje in sproščanje (meditacija-čuječnost):

Ja, najprej moramo v življenju sploh zadihati, saj je v resnici naše dihanje nepovezano, brez ustrezne globine, redno pa prihaja tudi do nenadzorovanega zadrževanja diha oziroma ‘nedihanja’, kar pa je pogojeno z negibanjem v prislinih držah, kot tudi s čustvi in stresom, ki jih doživljamo. Dihanje je najučinkovitejši način umirjanja uma in sproščanja telesa. Če zavestno usmerimo pozornost na dihanje, se bo naš dih iz kratkega in plitkega, od stresa zakrčenega dihanja, spremenil v daljši in globlji dih.

Zdrava hrbtenica je osnova zdravega gibanja, psihosomatske vitalnosti in funkcionalnosti. Dejstvo je, da smo stari toliko, kot je gibljiva in močna (vitalna) naša hrbtenica. In dejstvo je tudi, da hrbtenica ne more biti zdrava, če je pretežno izpostavljena sedenju, negibanju in prisiljenim držam. Hrbtenica je izjemen del okostja, ki nam omogoča gibljivost in pokončnost trupa. Ob tem tudi varuje pomemben del živčnega sistema –hrbtenjačo, ki je steber-drevo našega življenja, komunikacijska avtocesta med možgani in telesom. Iz nje so razvejani glavni živci, ki oskrbujejo naše možgane, organe, žleze, mišice in sklepe. Prek hrbtenice in živčnega sistema lahko naš centralni računalnik (možgani) v glavi komunicira z vsemi deli telesa, vključno z notranjimi organi.

Potrpežljivo in vztrajno bomo urili naše telo in vadili čuječnost. Pozornost in zavedanje. Pri čuječnosti gre za opazovanje brez kritiziranja; za to, da ste sočutni do sebe. Čuječnost vam omogoča, da opazite negativne miselne vzorce, še preden bi vas potegnili navzdol v vrtinec. Vsak dan poskrbimo, da smo siti in čisti, pozabljamo pa na skrb za svojo življenjsko energijo. Kakšna je naša energija, se jasno kaže v naši življenjski naravnanosti: videnje sebe, drugih, pogled na različne situacije, naši odnosi, odzivi. Morda potrebujemo še nekaj časa, prebujenosti, da bi to lahko zares videli in čutili. In kako odpraviti neprebujenost? Z meditacijo. Meditacija je umetnost. Je most, ki nas ponovno poveže s srcem, s seboj, z ljubeznijo. Stranski učinki meditacije so predvsem mir, zadovoljstvo, večji občutek sreče, hvaležnost in navsezadnje tudi boljša koncentracija.

2. EMOCIONALNO TELO »Pogovori – prisluhni in povej«

Drugi del delavnice je čustveno opismenjevanje.  Zakaj? Čustva predstavljajo pomemben del v našem življenju, zato je smiselno, da jih znamo razumeti, prepoznati, opazovati pri samemu sebi in pri drugih. Preko čustvenih stanj si najlažje prisluhnemo. Ko se jih naučimo prepoznavati in se jih zavedati, jih lahko tudi preobrazimo in preusmerimo v občutke, ki so za nas podporni. Šele, ko stvari razumemo in se jih zavedamo, jih lahko začnemo tudi sprejemati ali spreminjati.

Sami si kreiramo svoje počutje!

S čustvovanjem ljudje kažemo kako različno doživljamo in vzpostavljamo odnos do ljudi, dogodkov in situacij. Če smo še kako prepričani, čustvovanja ne moremo prikriti in skriti, ker nas izda naš obraz in naše telo. Katero čustvo bomo doživljali in kako si bomo določeno situacijo, dogodek razlagali in vrednotili (kognitivno ocenili) pa je najbolj odvisno od nas samih. Kognitivno oceniti pomeni, kakšen pomen pripisujemo določeni situacijam ali dogodkom. Naših čustev ne povzročajo drugi ljudje ali dogodki, ampak jih sprožimo sami, temeljijo pa na naših mislih, zaznavah  in  razumevanju dogodkov. Če spremenimo svoje interpretacije težav, ki jih doživljamo, lahko spremenimo tudi svoje občutke do njih. Prav pri poznavanju, uravnavanju, nadzorovanju in prepoznavanju čustev se pokažemo ali smo čustveno zreli in pismeni. Zavedajmo se, da človek samostojno izbere vedenje in način delovanja v svojem življenju. Torej,  če nam naše počutje ne ugaja, spremenimo svoje razmišljanje!

Preko pogovorov bomo poiskali pot v ozaveščanje, komunikacijo, priznavanje, soočanje, sprejemanje in predvsem črpanje najveličastnejše življenjske moči. V času nenehnega hitenja in sodobnega življenja smo pozabili na eno najbolj zdravilnih sredstev. To je pogovor. In zakaj bi se sploh pogovorjali? Zato, ker je pogovarjanje zdravilno. S pogovorom se najde marsikatera rešitev, odpirajo se nova obzorja, z njim se čistimo in spoznavamo tako sebe kot tudi tiste, s katerimi se pogovarjamo. S pogovorom izmenjujemo svoje življenjske izkušnje, ki lahko marsikomu tudi pomagajo. Izmenjujemo mnenja, ugotovitve, iskrive zamisli in ideje. S pogovorom vstopamo v odnose. In to, v kakšnih odnosih smo, je odraz nas samih.

Zunanji mir lahko dosežemo  samo, če imamo notranjega. In če smo notranje mirni, je tudi svet okoli nas miren. Zato pa, vsak dan si vzemite čas zase  in počnite to kar vas veseli. Ne pričakujte, da bo stresa vedno manj, ampak se raje naučite stres sprostiti in se »zresetirati«. Naučite se tvorno reševati konflikte, zdravo komunicirati, se sproščati in ne dopustite stresorjem, da zmotijo vaše notranje ravnovesje. In pri tem so vam lahko v veliko pomoč telesne vaje, različne dihalne tehnike, vpogledi vase (sproščanje in meditacija) in pogovori. In prav teh veščin se učimo na delavnici.

Vabljeni!

Delavnice vodita:

Mateja TUTA
prof. športne vzgoje, Axis terapevtka, učiteljica joge

Milena TUTA
univ. dipl. pedagoginja, mediatorka, Live coach - po metodi clearinga

Delavnice se lahko izvajajo:

  ♠ pri nas:
AXIS Studio, Kidričeva cesta 75, Škofja Loka

  ♠ pri vas:
v prostorih vašega podjetja, ustanove,..