masaza_2

masaza_1

masaza_3

Axis masažna terapija (AMT) je intenzivna globinska masaža celega telesa in je kombinacija večih masažnih metod:


Naravno zdravljenje Vito,

Kitajska terapija Tuina,

Klasična masaža,

Ortopedska masaža,
 
Refleksna masaža stopal
 
Metamorfna tehnika. 

AMT je poglavitni del obravnave posameznika, saj nam pomaga tako pri iskanju, kot tudi odstranitvi nastalih blokad in zastojev v telesu. Stanje mišic, sklepov in hrbtenice nam pove, kaj se dogaja s  telesom, saj s prsti otipamo vse nepravilnosti, ki se odražajo tako na kosteh, kot tudi na mehkih tkivih.

Masaža je zelo intenzivna in globinska. Na tistih delih telesa, kjer so blokade, tudi boleča. Terapevt blokado začuti pod prsti, pacient pa jo začuti kot bolečino. S tem, ko se blokada odpravi, se tudi bolečina zmanjša oz. popolnoma izgine in v telesu se sprožijo samozdravilni procesi.

V ČEM JE SKRIVNOST USPEŠNOSTI AMT?

Namen AMT je v prvi vrsti zmehčati, razslojiti, prekrvaviti in odpraviti mišične blokade ter vnetja iz mehkih tkiv. Ko so mehka tkiva voljna, se lahko začnejo dogajati spremembe v smeri pravilne telesne drže, kot tudi optimalno pravilne postavitve sklepov in kosti. Takrat šele so tudi možne in dovoljene različne kiropraktične manipulacije in artikulacije sklepov, ki se jih po potrebi poslužuje tudi Axis terapija. Osnovna masažna tehnika je Tui tehnika. To je izstiskanje odpadnih snovi iz mišic in potiskanje sveže krvi v mišico. Posebnost masaže je tudi ta, da je izredno močna, globinska ter intenzivna in se osredotoča na tiste linije v mehkih tkivih, kjer potekajo glavni transportni sistemi. Z masažo se vzpostavi normalen in neoviran pretok skozi 5 transportnih sistemov, ki povezujejo naše telo v celoto.

 

Na kaj se osredotočamo pri AMT?

  5 TRANSPORTNIH SISTEMOV 

Temeljni pogoj za ohranitev zdravja je normalen in neoviran pretok skozi 5 transportnih sistemov, ki povezujejo naše telo v celoto:

♦ Živčni sistem, preko katerega dobivamo informacije iz možganov v telo.

♦  Fascialno tkivo, kjer se nahajajo Golgijevi organi, ki skrbijo za nemoten pretok informacij o stanju naših mišic in vezi.

♦ Žile, po katerih se pretaka kri.

♦ Limfni sistem, po katerem odplavljamo odpadne snovi.

♦ Meridiani, po katerih se pretaka energija – Či.

Če so ti transportni krogotoki  pretočni, govorimo o zdravju in dobrem počutju.

 

 MEHKA TKIVA 

Mehka tkiva v našem telesu predstavljajo mišice in vezivno tkivo. Kanali, po katerih potekajo vsi transportni krogotoki se nahajajo v mišičevju. Tako so za pravilen in nemoten krogotok bistvenega pomena zdrave in prekrvavljene mišice, kot tudi tetive in vezi ter njihova narastišča. Ob tem ne smemo pozabiti na dinamično ravnovesje med močjo mišic ter vezivnega tkiva na eni strani in njihovo razteznost na nasprotni strani. To ravnovesje odlično dosežemo že z manualnimi tehnikami, vendar je treba za ohranjanje tega redno izvajati različne vaje, skrbeti za redno hojo, kot tudi globoko dihanje in sprostitev odvečne mišične napetosti. Vse več je takih primerov ljudi, ki nimajo le oslabljenih mišic, ampak pogosto preveč napete!

Ker je naš simpatični živčni sistem kronično stimuliran, se mišice odzovejo s kronično skrčenostjo (napetostjo).

 

 HRBTENICA in ŽIVČNE POTI 

Zdrava hrbtenica je osnova zdravega gibanja, psihosomatske vitalnosti in funkcionalnosti. Dejstvo je, da smo stari toliko, kot je gibljiva in močna (vitalna) naša hrbtenica. Hrbtenica je izjemen del okostja, ki nam omogoča gibljivost in pokončnost trupa.
Ob tem tudi varuje pomemben del živčnega sistema – hrbtenjačo, ki je steber-drevo našega življenja, komunikacijska avtocesta med možgani in telesom. Iz nje so razvejani glavni živci, ki oskrbujejo naše možgane, organe, žleze, mišice in sklepe. Prek hrbtenice in živčnega sistema lahko naš centralni računalnik (možgani) v glavi komunicira z vsemi deli telesa, vključno z notranjimi organi. In ker razumemo in obravnavamo hrbtenico kot glavno nosilko telesa, ki se preko živčevja povezuje z njim, jo uporabljamo tudi kot pomemben diagnostični aparat.
Križnica, trtica in ledveni predel hrbtenice so povezani z ledvicami, mehurjem, spolnimi organi, danko, delno z debelim črevesjem in s spodnjimi okončinami. Prsna vretenca (od T12 do T5) imajo povezavo z želodcem, jetri, žolčnikom, s trebušno slinavko, z vranico, nadledvičnimi žlezami, aorto in veno cavo. Zgornji del prsnih vretenc (od T4 do T1) pa imajo povezavo s srcem, pljuči, sapnikom in z zgornjimi udi . Vratna vretenca se povezujejo z možgani, vsemi čutili, žlezami v predelu glave, grlom in z zgornjimi udi.

Kakršna koli neuravnanost hrbtenice, ne povzroči le bolečin, temveč lahko prizadene tudi delovanje organov. S pomočjo različnih masažnih prijemov najdemo »vaše vretence« in ugotovimo, kje so shranjene vaše blokade in kakšne so. Hrbtenico stabiliziramo in potem organi prejemajo informacije po sproščeni živčni poti. Šele, ko je naša hrbtenica poravnana, lahko skozi nas nemoteno teče energija in so živčne poti pretočne.

UČINKI AMT

✔  Spodbudi in poveča se krvni obtok in s tem se izboljša oskrba tkiv s kisikom in hrano, ki ju kri prenaša v vse dele telesa.

✔  Sproščanje, ogrevanje in raztezanje mehkih tkiv (mišice, tetive in vezi) in posledično se odpravijo mišična neravnovesja in poveča se stabilizacija sklepov in kosti. Poveča se gibljivost v sklepih in hrbtenici. Manipulacija s kostmi ni mogoča, dokler mehka tkiva niso prožna in voljna.

✔  Razstrupljanje telesa, saj se z masažo spodbuja limfni sistem, kar posledično pospeši in izboljša izločanje odpadnih snovi.

✔  Poživlja energijo, saj se vzpostavi pretok telesnih energij po meridianih.

✔  Vzpostavi se pretočnost živčnega sistema, saj se aktivira povezava med hipofizo in njenimi »pomočniki« (t.j. mišičnimi vreteni v mišicah in golgijevimi organi v tetivah in vezeh).

✔  Preprečujejo in odpravljajo se vnetja in kalcinacije, ki se zelo pogosto pojavljajo zaradi daljšega obdobja slabe prekrvavitve ali prevelike količine toksinov v telesu. Kadar telo ne more izločiti toksinov preko naših razstrupljevalnih organov in sistemov, jih pač nekam odloži. In ta se v obliki vnetij, kristalčkov in kalcinacij nalagajo na različnih delih telesa (sklepi, organi, koža,…). telo.

✔  Odpravimo motnje, ki so v telesu nastale zaradi različnih blokad. S tem se telesu omogoči samozdravljenje, na človeku samem pa je, kako bo naprej skrbel za svoje telo in zdravje. Uspešnost terapije je odvisna od trajanja in vrste težav ter bolečin (akutne ali kronične), od načina življenja, ki ga posamezik ima in koliko ga je pripravljen spremeniti.

 REAKCIJE med masažo: 

Zdravi klienti med masažo ne čutijo nobenih bolečin, zato je lahko masaža izredno prijetna. Spet drugi pa čutijo neprijetne, hude ali neznosne bolečine. Močne neprijetne reakcije se bodo pojavljale pri ljudeh, ki že dolgo časa niso skrbeli zase (nezdrava prehrana, premalo gibanja, dehidriranost, negativna razpoloženja, zamere, jeza, strah). Terapevt pritisk s prsti vedno prilagaja občutljivosti klienta.

 Možne REAKCIJE po masaži so: 

utrujenost ali poživljenost;
slab spanec ali odličen spanec;
glavobol;
pogostejše izločanje urina in blata;
povečano izločanje sluzi iz nosu ali črevesja;
povečano izločanje ušesnega masla, vaginalni izcedek, čiščenje starih ran, izcedek iz oči;
pojav modric, kožnih mehurčkov ali rdečin;
bolečine na tistih mestih, kjer so bile blokade;
povišana telesna temperatura;
prehladu podobni simptomi;
iskrenost do samega sebe in stik s samim seboj;
boljši odnos do samega sebe;
odločitev za kvalitetno spremembo življenja.

Reakcije po masaži so lahko zelo neprijetne, a so za terapevta in za klienta dobra novicaReakcija pomeni, da je človek na poti k ozdravitvi. 
Navadno se močnejše reakcije pojavljajo v začetni fazi terapevtske kure, potem pa postopoma izzvenijo.

 Kontraindikacije AMT: 

Zaradi svoje intenzivnosti in globokih močnih pritiskov, se Axis masažna terapija odsvetuje:

♦ Pri kakršnihkoli težavah s srcem.
♦ Srčni infarkt in možganska kap.
♦ Psihične bolezni (shizofrenija, močne depresije).
♦ Močne okužbe z glivicami in rane.
♦ Rizična nosečnost.
♦ Vročinska stanja.
♦ Akutna vnetja in akutne bolezni (počakamo, da se vročinsko stanje umiri).
♦ Gangrena in tromboza.
♦ Bolezni neznanega vzroka (omedlevica, krvavitve, močne bolečine, krči).
♦ Bolezni, pri katerih je potrebna operacija.
♦ Nezdravljen visok krvni tlak.

AMT pa lahko uspešno izvajamo pri ljudeh, ki imajo
multiplo sklerozo, Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen, demenco, sladkorno bolezen ter pri oslabelih in starejših.
Kvaliteta življenja se pri takih ljudeh lahko zelo izboljša.

POGOSTOST IN TRAJANJE

Vsak človek se na AMT odziva na drugačen način, zato število terapij prilagajamo posamezniku. Pri zastaranih bolezni je čas zdravljenja nedvomno daljši, kot pri težavah, ki so nastale pred kratkim. Nekdo se lahko že po sedmi masaži počuti odlično ali pa je pri sedmi šele začel radikalno čiščenje.

S terapijo zaključimo, ko masaža za klienta ni več boleča. To pomeni, da smo odpravili vse blokade.

Potem so priporočljivi preventivni obiski, za kar se vsak posameznik odloči sam. Enkratni obiski so za zdrave ljudi dobra naložba, za bolne pa premalo, da bi lahko občutili izboljšanje.