Vikend delavnica:

PRISLUHNIMO TELESU

DELAVNICA  |  CENA  |  VEČ INFO  

Vabim Vas v našo vikend delavnico, kjer boste negovali svoje telo,
bogatili svoj um in hranili svojo dušo.

 ♥

Sodobni način življenja našemu telesu žal ne prinaša nič dobrega. Stres je postal del našega vsakdanjika in mnogokrat ljudje le s težavo obvladujemo vsakdanjik.
Okolje, delovna mesta, vsakodnevne skrbi in nenadne življenjske spremembe nam rušijo naše ravnovesje.
Mnogokrat imamo občutek, da nam življenje polzi skozi prste, pri srcu nam je tesno, v prsih nas duši, v telesu čutimo napetost.
V teh ponorelih časih težko najdemo mir in zadovoljstvo, počutimo se ujete in izčrpane. Nestrpno čakamo dopust, ko se bomo odpočili in izpregli, mnogokrat nas pa telo ustavi že prej in pristanemo v bolniškem staležu. Ker smo bili predolgo časa obremenjeni  in nismo poslušali svojega telesa in znakov izčrpanosti so se pojavile telesne motnje oz. psihosomatska obolenja.

Zato se angažirajmo in vzemimo življenje v svoje roke.

Zunanji mir lahko dosežemo  samo, če imamo notranjega. In če smo notranje mirni, je tudi svet okoli nas miren.
Vsak dan si vzemimo čas zase  in počnimo to kar nas veseli. Ne pričakujmo, da bo stresa vedno manj, ampak se raje naučimo stres sprostiti in se »zresetirati«.
Naučimo se tvorno reševati konflikte, zdravo komunicirati, se sproščati in ne dopustimo stresorjem, da zmotijo naše notranje ravnovesje.
In pri tem so nam lahko v veliko pomoč telesne vaje, različne dihalne tehnike, vpogledi vase (sproščanje in meditacija) in pogovori. In prav tega se bomo učili na delavnici.

 ♥

Namen delavnice je torej delo na sebi.

Vedno si najdemo kakšen izgovor, da si ne moremo vzeti trenutka zase.
Hitenje nas stiska do te mere, da si ne vzamemo več časa niti za redne obroke in sploh ne zaznavamo več, kdaj dihamo plitvo in površno in kdaj polno s celimi pljuči.
Pozabljamo na svoje telo, svoje počutje, svoje zaznavanje in doživljanje. Je nenehen boj s časom tudi beg pred samim seboj?

 ♥

Kar vprašajte se, kateri pa so trenutki, ki jih namenite sebi.

Na kakšen način ste vpeti v tukaj in zdaj?
Ali se res zavedate načina preživljanja svojega prostega časa?
Kdaj ste nazadnje pobožali in zmasirali svoje telo ter občutili, kako se poživi krvni in limfni obtok?
Kdaj ste se nazadnje spomnili kakšne raztezne in dihalne vaje ter začutili, kako vas obnovi in poživi?
Kdaj ste nazadnje zaprli oči in se osredotočili na dogajanja znotraj svojega telesa?
Kdaj ste nazadnje dobili nov navdih in se vas je polotila ustvarjalnost, težnja po preseganju obstoječega?
Ste pripravljeni na novo odkrivati svoje telo in se spoprijateljiti z njim?

 ♥

DELAVNICA

Delavnica je sestavljena iz dveh delov in traja 6 ur:

Mateja JOGA

(Mateja Tuta: univ.prof. športne vzgoje, Axis terapevtka, učiteljica joge)

Preko gibanja, dihanja, samomasaže in mirovanja bomo prisluhnili svojemu telesu. Popeljala vas bom skozi telesne položaje (asane) v kombinaciji z različnimi dihalnimi tehnikami, uporabo samozdravilnih zvokov, akopresurnih točk ter skozi masažo in vaje za zdrave prsi ter obrazno jogo.

pljuca

Kljub temu, da smo dosegli neverjeten napredek v znanosti in tehnologiji, smo še vedno neverjetno počasni v dojemanju samih sebe.
Zunanje potrebuje notranje, da se lahko ustvarja življenjska energija. Vendar pa je notranji vidik mnogo bolj zapleten, bolj skrit in ga težje dojamemo, pa tudi težje odkrivamo.
Sestavljajo ga pravilno dihanje, pravilna telesna drža in tonus telesa ter prisotnost duha.
Kadar je naše izražanje svobodno in skladno s stvarnostjo, doživljamo zadovoljstvo in uživamo ob kroženju svoje energije.
Zato je izredno pomembno, da znamo usmeriti svojo pozornost navznoter, se zavedati svojega telesa in vedeti, kaj občutimo, kaj hočemo in kdo sploh smo.
Znati ustvariti odnos s svojim telesom, zadihati globoko, se gibati svobodno in izživeti svojo energijo.
To je prava, prvinska, a žal za mnoge danes pozabljena umetnost bivanja.
In prav te umetnosti se lahko naučimo z jogo.

 ♥

Na delavnici joge se bomo preko gibanja in mirovanja osredotočali na svoje telo.
In zakaj ravno joga?

Ker nam asane (vztrajanje v položajih) dovoljujejo, da se poglobimo v svoje telo in se ga zavedamo. Če vam je v predklonu naporno, se kar vprašajte: Kaj vas tišči? Kaj zadržujete v sebi? Kaj vam ne pusti sproščeno zadihati? In kadar se ne morete odpreti v prsnem košu in vas vleče v kifozo….Zakaj rabite ta oklep? Ali morda ne zaupate? Ali se bojite odpreti?
Joga umirja in bistri misli.
Usmerja našo pozornost navznoter, v naše občutke. Nudi nam priložnost, da spremenimo pogled nase.
Osvobaja nas in nam daje občutek, da se lahko odpremo in zaupamo. Daje nam stabilnost in sproščenost hkrati.
Z zdravilno energijo diha čisti in razstruplja naše telo in um.
Joga nas uči točno to, kako prisluhniti telesu.
Osredotočali se bomo na zdravo hrbtenico, dihanje in sproščanje (meditacija-čuječnost).

 ♥

Ja, najprej moramo v življenju sploh zadihati, saj je v resnici naše dihanje nepovezano, brez ustrezne globine, redno pa prihaja tudi do nenadzorovanega zadrževanja diha oziroma ‘nedihanja’,
kar pa je pogojeno z negibanjem v prislinih držah, kot tudi s čustvi in stresom, ki jih doživljamo.
Dihanje je najučinkovitejši način umirjanja uma in sproščanja telesa.
Če zavestno usmerimo pozornost na dihanje, se bo naš dih iz kratkega in plitkega, od stresa zakrčenega dihanja, spremenil v daljši in globlji dih.

 ♥

Zdrava hrbtenica je osnova zdravega gibanja, psihosomatske vitalnosti in funkcionalnosti.
Dejstvo je, da smo stari toliko, kot je gibljiva in močna (vitalna) naša hrbtenica. In dejstvo je tudi, da hrbtenica ne more biti zdrava, če je pretežno izpostavljena sedenju, negibanju in prisiljenim držam.
Hrbtenica je izjemen del okostja, ki nam omogoča gibljivost in pokončnost trupa. Ob tem tudi varuje pomemben del živčnega sistema – hrbtenjačo, ki je steber-drevo našega življenja, komunikacijska avtocesta med možgani in telesom. Iz nje so razvejani glavni živci, ki oskrbujejo naše možgane, organe, žleze, mišice in sklepe.
Prek hrbtenice in živčnega sistema lahko naš centralni računalnik (možgani) v glavi komunicira z vsemi deli telesa, vključno z notranjimi organi.

 ♥

Potrpežljivo in vztrajno bomo urili naše telo in vadili čuječnost. Pozornost in zavedanje.
Pri čuječnosti gre za opazovanje brez kritiziranja; za to, da ste sočutni do sebe. Čuječnost vam omogoča, da opazite negativne miselne vzorce, še preden bi vas potegnili navzdol v vrtinec.
Vsak dan poskrbimo, da smo siti in čisti, pozabljamo pa na skrb za svojo življenjsko energijo. Kakšna je naša energija, se jasno kaže v naši življenjski naravnanosti: videnje sebe, drugih, pogled na različne situacije, naši odnosi, odzivi. Morda potrebujemo še nekaj časa, prebujenosti, da bi to lahko zares videli in čutili.
In kako odpraviti neprebujenost? Z meditacijo.
Meditacija je umetnost. Je most, ki nas ponovno poveže s srcem, s seboj, z ljubeznijo.
Stranski učinki meditacije so predvsem mir, zadovoljstvo, večji občutek sreče, hvaležnost in navsezadnje tudi boljša koncentracija.

 ♥

Na delavnici vas bomo naučili in spodbudili, da boste potem lažje nadaljevali sami.
Naučili se boste, kako sproti odstranjevati vso navlako, ki se kopiči v telesu in odplakniti iz vašega obtoka vse, kar vas onemogoča in blokira, da bi globoko zadihali.
Tako vam bo lažje uspevalo sproti obnavljati vašo življenjsko energijo.
Lažje boste prišli do svojega bistva in lažje boste izpolnjevali svoje potenciale.

 

Milena POVEJ IN PRISLUHNI

(Milena Tuta: univ. dipl. pedagoginja, mediatorka, Live coach po metodi clearinga)

Vsi že dolgo vemo, da pogovor zdravi, ampak smo malo pozabili na to.
Zato se bomo z Mileno preko pogovorov in aktivnega poslušanja povezovali, ustvarjali bližino in pristne medosebne odnose, se spoznavali in vživljali drug v drugega,
čistili dušo in dali iz sebe tisto, kar nas teži, jezi, skrbi ali veseli in osrečuje.

 

usesa

V času nenehnega hitenja in sodobnega življenja smo pozabili na eno najbolj zdravilnih sredstev. To je pogovor.
In zakaj bi se sploh pogovorjali?
Zato, ker je pogovarjanje zdravilno.
S pogovorom se najde marsikatera rešitev, odpirajo se nova obzorja, z njim se čistimo in spoznavamo tako sebe kot tudi tiste, s katerimi se pogovarjamo.
S pogovorom izmenjujemo svoje življenjske izkušnje, ki lahko marsikomu tudi pomagajo. Izmenjujemo mnenja, ugotovitve, iskrive zamisli in ideje.

 ♥

AKTIVNO POSLUŠANJE –
Narava nam je namenoma ustvarila dvoje ušes in le ena usta.
Sporazumevanje je naravna aktivnost ljudi, pogosto pa pozabimo premisliti, kako in kdaj sporočati svoje misli in mnenja. Mnogokrat smo nevedni, nepremišljeni, zaletavi, utrujeni ter priče in tarče komunikacijskih zapletov in konfliktov. Naravnani smo stereotipno in mislimo, da je komunikacija predvsem govorjenje, ki mora biti dovolj glasno, počasno in razločno. Pri tem pa pogosto pozabljamo na  aktivno poslušanje.

 

ASERTIVNOST –
Ljudje različno uravnavamo odnose z drugimi.
Kako se bomo obnašali v medosebnih odnosih  in koga bomo postavljali v ospredje,  se odločimo sami.

Na delavnici se bomo naučili asertivnega vedenja in komunikacije, kjer se znamo jasno in odločno postaviti zase, uveljaviti samega sebe, a pri tem ostajamo spoštljivi in upoštevamo tudi interese drugega. Asertivnost je sposobnost odkritega izražanja lastnega mnenja, prepričanj, pravic, potreb in čustev, pri čemer hkrati upoštevamo našega sogovornika.
Asertivnost nam omogoča osebnostno rast in zadovoljstvo s samim seboj. Brez težav in strahu povemo svoje mnenje in želje, osvobodimo se svojih zavor in notranjih ograd.
Ko se naučimo asertivnosti in učinkovitega sporazumevanja, se lahko izognemo marsikateri nerodnosti v komunikaciji.

 ♥

KONFLIKTI –
Sporazumevanje nam omogoča usklajevanje mnenj, doseganje različnih ciljev, vzpostavljanje medosebnih odnosov.
Mnogokrat smo v komunikaciji zaradi nerazumevanja in slabe slišanosti slabovoljni in brezvoljni. Zapletemo se v konflikte iz katerih se mnogokrat ne vemo rešiti. Namesto soglasja, žanjemo nasprotovanje in zamere – ostanemo sami in se sprašujemo, kaj je narobe z ljudmi, ki nas obdajajo.

Na delavnici se bomo naučili reševati konfliktne situacije in sicer tako, da vedno iščemo rešitve, ki bi bile kar najboljše za obe strani in se trudimo ohraniti lastne interese in dober medosebni odnos.
Uspešno razreševanje konfliktov je bistvenega pomena za kakovostne medosebne odnose.
Ključno za uspešno razreševanje konfliktov pa je, da se njihove prisotnosti zavedamo in jih razumemo kot normalen pojav v medčloveških odnosih, saj bomo le tako lahko izbrali konstruktivne (tvorne, gradilne, ustvarjalne) in ne destruktivne  (uničevalne) odzive nanje.
Za reševanje konfliktov se bomo urili.
Pomembno je, da ozaveščamo svoje vzorce vedenja, če hočemo spremeniti izide konfliktov. Konflikt je v splošnem stresna situacija in v stresu se odzivamo na način, katerega smo najbolj navajeni. Lahko se spremenimo in naučimo bolje razreševati konflikte. Eden od načinov je, da se sistematično opazujemo in poiščemo odziv, katerega bi si želeli namesto tega. Konflikt je torej nekaj, kar se pojavlja v vseh odnosih in je normalen in neizbežen pojav v medosebnih odnosih. Povezan je s spremembami in z lastnim razvojem. Konflikti, s katerimi se srečujemo v življenju, izoblikujejo naš značaj in naš pogled na svet. Lahko nas naredijo močnejše, nas povežejo z ljudmi in nas obenem tudi razsvetljijo.

 ♥

ČUSTVA –
Pomemben del v našem življenju predstavljajo čustva, zato je pomembno in smiselno, da jih znamo razumeti, prepoznati, opazovati pri samemu sebi in pri drugih.
S čustvovanjem ljudje kažemo kako različno doživljamo in vzpostavljamo odnos do ljudi, dogodkov in situacij. Če smo še kako prepričani, čustvovanja ne moremo prikriti in skriti, ker nas izda naš obraz in naše telo. Katero čustvo bomo doživljali in kako si bomo določeno situacijo, dogodek razlagali in vrednotili (kognitivno ocenili) pa je najbolj odvisno od nas samih.
Kognitivno oceniti pomeni, kakšen pomen pripisujemo določeni situacijam ali dogodkom.
Naših čustev ne povzročajo drugi ljudje ali dogodki, ampak jih sprožimo sami, temeljijo pa na naših mislih, zaznavah  in  razumevanju dogodkov.
Če spremenimo svoje interpretacije težav, ki jih doživljamo, lahko spremenimo tudi svoje občutke do njih. Prav pri poznavanju, uravnavanju, nadzorovanju in prepoznavanju čustev se pokažemo ali smo čustveno zreli in pismeni. Zavedajmo se, da človek samostojno izbere vedenje in način delovanja v svojem življenju. Torej,  če nam naše počutje ne ugaja, spremenimo svoje razmišljanje!

CENA

50€/osebo

 

 

INFO

Mateja

 041962247

[wysija_form id="5"]