line alarmclock icon
Čas priprave:
10 minut

alarm 2 icon
Čas kuhanja:
0 minut

people icon
Št.oseb:
4

bar chart icon
Zahtevnost:
1

Svežo kumaro boste prepoznali po napeti in gladki lupini enakomerne barve. Pred nakupom pa jo vseeno še malce pretipajte. Dobri in sveži plodovi so na otip enakomerno čvrsti po celotni površini. Na domačem vrtu jih izdatno zalivajte, sicer vas znajo presenetiti z neprijetnim, grenkim okusom. Ko dosežejo primerno velikost (glede na namen), jih morate redno trgati, s čimer boste spodbudili nastajanje novih plodov. V hladilniku lahko sveže kumare brez težav shranite nekaj dni, celo teden in več.

.Hrana kot zdravilo:.

Kumare:
Kumare so pravzaprav zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja kar do 97 odstotkov njihove teže. Vsebujejo veliko bazičnih rudnin, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija. Po vsebnosti vitaminov ne izstopajo. Največ jih je v lupini, zato jih raje ne lupite. Med številnimi drugimi vitamini vsebujejo tudi malo vitamina E. V lupini so tudi nekateri rastlinski fitosteroli (hormoni), ki znižujejo holesterol. Silicij, ki ga je v primerjavi z drugo zelenjavo v kumarah razmeroma veliko, spodbuja čistilna dogajanja v telesu.
V telesu učinkujejo izrazito bazično, zato so odlična hrana za dosego primernega kislinsko-bazičnega ravnovesja, o katerem danes tako veliko govorimo. Odplavljajo presežke sečne kisline, kar pripomore k izboljšanju simptomov revme in artritisa. Pospešujejo izločanje vode, čistijo sečne in prebavne poti ter dobro vplivajo na preob­remenjena jet­ra in žolčnikPospešujejo prebavo in vas zaradi velikih vsebnosti selena varujejo pred rakom. Z rednim uživanjem lahko ob spremembi prehranskih navad z njihovo pomočjo odpravite celo ledvične ali žolčne kamneOdplavljajo presežke sečne kisline, kar pripomore k izboljšanju simptomov revme in artritisa. Uravnavajo krvni sladkor in s tem močno razbremenijo delovanje žleze trebušne slinavke. So še posebej primerna hrana za sladkorne bolnike.

 

list icon Sestavine:

  • 2 sveži kumari;
  • polnomasten jogurt;
  • domača kisla smetana;
  • bučno olje;
  • začimbe: sol in poper.

soup heart icon Priprava:

1. Sveže kumare narežemo na tanke kolobarje. 

2. V posodici zmešamo domač polnomasten jogurt, žličko domače kisle smetane in nekaj kapljic bučnega olja. Solimo in popramo ter prelijemo čez kumare. 

Dober tek!

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si