V slovarjih je bolečina definirana kot »neprijeten ali mučen občutek, ki ga povzroči telesna poškodba ali motnja«, pa tudi kot »umsko ali čustveno trpljenje ali muka«. Ker je bolečina lahko posledica umskega in telesnega neugodja, je jasno, da sta za njo dovzetna tako um, kot tudi telo.

Bolečina se pojavlja v mnogih oblikah. Praska. Udarec. Obolenje. Žalost. Razočaranje. Ukleščen živec. Trema. Grožnja. Občutek otrplosti v delih telesa. Sitost. Lakota…..Včasih zelo boli, včasih le malo, vendar vemo, da je tam. Največkrat nam nekaj sporoča. Kdaj pa kdaj je sporočilo očitno in ga razumemo ter sprejmemo. Kdaj je pa sporočilo nejasno, ne znamo si ga razložiti, ga ne razumemo. Takrat začnemo iskati rešitve in odgovore.

Kaj storimo, ko začutimo bolečino?
Večina se jih zapodi do omarice z zdravili ali v lekarno in vzame protibolečinsko tableto. S tem telesu pravzaprav sporočamo: »Tiho bodi, nočem te poslušati!« Za nekaj časa bo morda telo res obmolknilo, a sčasoma se bo šepetanje vnovič pojavilo. Tokrat zagotovo glasneje. In spet, lahko pot nadaljujete do zdravnikov po injekcije in specialistične preglede. V želji, da ne bi več bolelo, iščete diagnoze in čudežne recepte.

Toda odgovori utegnejo biti kdaj zelo preprosti. Prisluhnimo. Naj bo sporočilo kakršnokoli, zapomniti si moramo, da je človeško telo čudovito sestavljen stroj. Oglasi se nam, ko se nam pojavijo težave. Toda le, če smo pripravljeni poslušati. Bolečina je dejansko eno od zadnjih sredstev, s katerim nam telo želi povedati, da smo nekje v življenju skrenili s poti. Telo vedno hrepeni po najboljšem zdravju, ne glede na to, kaj z njim počnemo. Če ga hudo zlorabljamo, soustvarjamo okoliščine za obolenje. Oglejmo si, kaj se lahko od bolečine naučimo. Od kod izvira in kaj nam skuša dopovedati. Mogoče gre le za zdravilen, krepak spanec. Morda samo zato, da kakšen dan v tednu ostanemo doma. Mogoče nam sporoča, da se ne preutrujajmo na delu. In si ne delajmo skrbi za vsako malenkost. Ali nas uči, da pogledamo na stvari iz pozitivne plati, se več smejimo in smo zadovoljni s tem, kar imamo. Da si ne zastavljamo preveč, ampak le toliko, kolikor zmoremo. In kar si resnično želimo sami. Ne počnimo nečesa zato, ker to od nas pričakujejo drugi ali zato, ker jih tako večina počne. Morda nas uči, da si vzemimo več časa zase, za druženje s prijatelji in družino. Da si večkrat na teden privoščimo dolg sprehod v naravi, da globoko dihamo in se sproščamo…..

Dovolite si prisluhniti telesu, saj si resnično želi dobrega počutja. Želi si biti zdravo in vi pri tem lahko sodelujete.

 


 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si