Pri naših terapevtskih masažah, nemalokrat kot vzrok za nastal problem, bolečino in poškodbo stranke najdemo blokade, ki jih povzročajo vnetja v telesu. Največkrat so ta vnetja zavlečejo v predele telesa, ki so slabše prekrvavljena (trebušna votlina), okoli večjih živčnih linij (išiatični živec) in križišč (brahialni pletež).

Sledi vprašanje: Kaj so vnetja?

Vnetje pogosto napačno razumemo in ga celo imenujemo bolezen. S tem delamo veliko krivico lastnemu telesu. Vnetje ni sovražnik, temveč naše orožje, je zgolj telesna blokada in odziv ožiljenega tkiva na poškodbo ali draženje zaradi delovanja eksogenih (zunanjih) ali endogenih (notranjih) škodljivih dejavnikov. Enostavno bi lahko rekli, da gre za nekakšen obrambni odziv, reakcijo organizma na določene dražljaje. Namen vnetij je odstraniti in/ali uničiti škodljivi dejavnik ali vsaj preprečiti njegovo širjenje.

Ne smemo zamešati okužbe in vnetja. Okužbo povzročajo patogeni organizmi, kot so določene vrste bakterij, virusov in gliv. Vnetje (zlasti akutno) pa je poskus telesa, da okužbo ustavi in onemogoči napredovanje patogenih organizmov. Akutna vnetja nastajajo tudi pri telesnih poškodbah, preobremenitvah delov telesa,… Obstajajo tudi kronična vnetja, ki lahko trajajo mesece ali leta in so lahko posledica nezmožnosti telesa, da se reši patogena ali tujka v telesu (kronični hepatitis, tuberkuloza, peptična razjeda).

Vzrokov za nastajanje vnetij je več:

1.Med EKSOGENE (ZUNANJE) DEJAVNIKE štejemo:
fizikalne pojave (mraz, vročina, elektrika, UV in druga sevanja, poškodbe)
kemikalije (strupene snovi v hrani, strupeni plini, “zdravila”, droge, kovine)
okužbe z mikroorganizmi (bakterije in njihovi toksini, virusi, glive, paraziti)

2. Med ENDOGENE (NOTRANJE) DEJAVNIKE štejemo:
– motnje prekrvavitve (mišični krč, kalcinacija tkiv)
– hormonske motnje
– imunska okvara (preobčutljivostne reakcije, avtoantigeni)
– nakopičeni produkti metabolizma (holesterolni, uratni kristali)

Poglavitni znaki vnetij:

[wp-svg-icons icon=”flag” wrap=”i”] rdečina (rubor): dilatacija manjših krvnih žil poškodovanega območja;
[wp-svg-icons icon=”flag” wrap=”i”] oteklina, zatekanje tkiva (tumor): nabiranje tekočine v ekstracelularnem prostoru (edem) in selitev vnetnih celic v poškodovano območje;
[wp-svg-icons icon=”flag” wrap=”i”] toplota (calor): lokalno segrevanje tkiva, ki je posledica povečanega krvnega pretoka (hiperemije) in metabolnih sprememb. Predvsem se odraža na perifernih delih telesa (koži);
[wp-svg-icons icon=”flag” wrap=”i”] bolečina (dolor): ta nastopi predvsem zaradi draženje živčnih končičev pri raztegovanju tkiva zaradi edemov. Prav tako nekateri kemični mediatorji akutnega vnetja inducirajo bolečino (bradikinin, prostaglandini, serotonin);
[wp-svg-icons icon=”flag” wrap=”i”] omejena funkcija prizadetega telesa (functio laesa): premikanje vnetnega področja je zavestno in refleksno zavrto zaradi spremljajoče bolečine.

Ponavljajoča, dolgotrajna vnetja vodijo v začetne procese bolezenskih stanj (kardiovaskularne bolezni, bolezenska stanja mišic in tkiv, astma, bolezni dlesni, bolezni prebavnega trakta, ciste, rak,…).

Pri naših terapijah opažamo, da se omenjena vnetja zavlečejo predvsem v predele telesa, ki so slabše prekrvavljeni. Pri pisarniškem delu (računovodkinje, programerji,…) je to največkrat predel trebušne votline, predel pod rebri in nad medenico. Od tu se vnetja lahko po živčnih poteh  razširijo v ramenski obroč in prsni koš (težave z dihali, boleča rama, komolec, mravljinčenje prstov,…), kot tudi v notranjo linijo stegen (boleče koleno, natrganje stegenske lože, boleča peta,…).

Našim strankam pomagamo z  terapevtsko masažo in predpišemo prehrano, ki ima protivnetne učinke (glej protivnetno piramido).

 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si