Po mnenju Dr.Weill-a, avtorja številnih uspešnic (Spontaneous Healing, Spontaneous Happiness,…)  so vnetja v telesu vzrok za številna bolezenska stanja v našem organizmu. Tudi pri naših terapevtskih masažah, velikokrat kot vzrok za nastalo poškodbo oz. problem stranke najdemo prav vnetja.

V nadaljevanju je predstavljena protivnetna piramida dr.Weill-a, katere glavni namen je redukcija vnetij s primerno prehrano.

Kupujte sveža, sezonska in biološko pridelana živila. Pazite! V zimskem času so lokalne tržnice dostikrat obložene z živili identičnimi nakupovalnim centrom. Kupujte raje pri lokalnem kmetu, še bolje, da živila pridelate na lastnem vrtu (zimski vrt).

protivnetna-piramida

ZDRAVO SLADKO
Koliko: Občasno, par koščkov-porcij tedensko.
Zdrava izbira: Nesladkano suho sadje, temna čokolada (vsaj 70% kakava), sadni sorbet.
Zakaj: Temna čokolada vsebuje flavonoide, ki so poznani po antioksidativnem delovanjue. Sadni sorbet je boljša izbira kot ostali zamrznjeni dezerti.

RDEČE VINO
Koliko: To je samo dodatna opcija, v kolikor ne pijete alkohola, ne začnite! Ne več kot 1-2 kozarca na dan.
Zdrava izbira: Biološko pridelano rdeče vino.
Zakaj: Rdeče vino ima številne antioksidativne učinke.

DOPOLNILA
Koliko: Dnevno.
Zdrava izbira: Kvalitetni multivitamini/multiminerali, ki vključujejo ključne antioksidante (vitamin C, vitamin E, mešanico karotenoidov in selenium), koencim Q10, ribje olje, vitamin D3.
Zakaj: Dopolnila vam pomagajo zapolniti vrzeli, praznino v vaši prehrano, ko telesu ne morete zagotoviti potrebnih dnevnih mikronutrientov.

ČAJI
Koliko: 2-4 skodelice dnevno.
Zdrava izbira: Beli, zeleni, oolong čaji (vmesna stopnja med zelenim in črnim čajem)
Zakaj: Čaji vsebujejo katehine, to so antioksidativne komponente ki zmanjšujejo vnetja. Pijte kvalitetne čaje in naučite se pravilne priprave čaja.

ZDRAVA ZELIŠČA IN ZAČIMBE
Koliko: 
Neomejene količine.
Zdrava izbira:
 Kurkuma, curry v prahu, ingver, česen (posušen in svež), čili paprika, bazilika, cimet, rožmarin, timijan (materina dušica).
Zakaj:
Ne skoparite z uporabo teh zelišča in začimbe za pripravo sezonskih jedi. O učinkih si lahko več preberete preko zgornjih povezav.

DRUGI VIRI BELJAKOVIN
Koliko: 2-4 obroki tedensko
Zdrava izbira:
Kvalitetni naravni siri in jogurti, jajca (prosta reja), perutnina brez kože, pusto meso (živali krmljene s travo).
Zakaj: Splošno gledano poskusite zmanjšati vnos živalskih izdelkov. Če jeste piščanca izberite iz proste reje in odstranite kožo in maščobo. Izbirajte naravne sire in jogurte, ter jajca kokoši iz proste reje.

KUHANE AZIJSKE GOBE
Koliko: Neomejene količine.
Zdrava izbira: Šitake, enokidake, maitake, oister gobe
Zakaj: Omenjene gobe vsebujejo sestavine za dvig imunskega sistem. Šitaki gobe na Vzhodu že dolgo uporabljajo za zdravljenje nalezljivih bolezni, gastrointestinalnih težav ter kot sredstvo za izboljšanje prekrvavitve in splošne vitalnosti. Miatake so koristne za zniževanje krvnega tlaka in za insulinsko občutljive ljudi (diabetike). Nikoli ne jejte surovih gob.

IZDELKI IZ CELE SOJE
Koliko: 1-2 obroka dnevno
Zdrava izbira: Tofu, tempeh, edamame (zelena sojina semena), sojini oreščki, sojino mleko.
Zakaj: Sojini izdelki vsebujejo izoflavonoide, ki imajo antioksidativne učinke, varujejo proti raku. Vedno izbirajte izdelke iz cele soje in NE poslužujte se izdelkov-praškov iz izolata sojinih beljakovin in mesa, ki vsebuje sojine izolate (meso za žar).

RIBE IN MORSKA HRANA
Koliko: 2-4 obroke tedensko
Zdrava izbira: divji losos, sled, sardele, črna polenovka, tuna.
Zakaj: Omenjene ribe so bogate z omega-3 nenasičenimi maščobnimi kislinami, močan protivnetni učinek. V kolikor rib ne uživate si zagotovite dopolnila k prehrani (kapsule), ki vsebujejo tako EPA in DHA.

ZDRAVE MAŠČOBE
Koliko: 5-7 obrokov dnevno (1 obrok = 1 žlička olja, 2 oreha, 1 žlička lanenih semen, 30g avokada)
Zdrava izbira: V kuhinji uporabljajte  ekstra deviško oljčno olje in organsko ogrščično olje – olje oljne repice. Za peko priporočamo kokosovo olje (certifikat), saj se pri visokih temperaturah ne spremeni svoje sestave. Drugi viri zdravih maščob so: oreščki (sploh orehi), avokado in semena (konopljina in lanena semena). Omega 3 maščobe najdemo tudi v ribah (tistik.ki živijo v mrzlih vodah)
Zakaj: Zdrave maščobe so tiste, ki so bogate z enojno nenasičenimi maščobami ali omega-3 maščobami. Ekstra deviško oljčno olje je bogato z polifenoli z antioksidativnimi učinki. Organsko ogrščično olje vsebuje nizko vrednost nasičenih maščob in omega-6 in omega-3 maščobne kisline v razmerju 2:1.

POLNOZRNATA IN ZDROBLJENA ZRNA
Koliko:
3-5 obrokov dnevno
Zdrava izbira: Rjavi riž, basmati riž, dolgozrnati nebrušen riž, ajda, zdrob, ječmen, kvinoja, ovseni kosmiči.
Zakaj: Polnozrnata živila se presnavljajo počasneje, preprečujejo nagla nihanja sladkorja v krvi in posledična vnetja v telesu.

TESTENINE (al dente)
Koliko:
2-3 obroki tedensko
Zdrava izbira:
polnozrnate testenine, riževi rezanci, rezanci iz mung fižola,
Zakaj: Testenine kuhane “al dente” imajo nizki glikemični indeks in zagotavljajo nizek glikemični vnos ogljikovih hidratov. Vse to preprečuje nagla nihanja sladkorja v krvi in posledična vnetja v  telesu.

FIŽOL IN STROČNICE
Koliko:
1-2 obroka dnevno
Zdrava izbira: črn fižol, čičerika, leča
Zakaj: Fižol je bogat z folno kislino, magnezijem, kalijem (diuretik) in topnimi vlakninami. Predstavljajo hrano, ki zagotablja nizek glikemični vnos.

ZELENJAVA
Koliko:
4-5 obrokov dnevno
Zdrava izbira:
špinača, listnati ohrovt, brstični ohrovt, blitva, brokoli, zelje, cvetača, korenje, pesa, čebula, grah, buče,  zelena solata
Zakaj: Zelenjava je bogata z flavonoidi in karotenoidi, ki imajo antioksidativni in protivnetni učinek. Izberite bogato barvno paleto, jejte surovo in kuhano, predvsem pa izberite organsko pridelano zelenjavo.

SADJE
Koliko:
3-4 obroke dnevno
Zdrava izbira: 
maline, borovnice, jagode, breskve, nektarine, pomaranče, grenivke, temnomodro grozdje, slive, granatna jabolka, robide, češnje, jabolka in hruške – boljši izbor kot večina tropskega sadja (nizek glikemični vnos).
Zakaj: Sadje je bogato z z flavonoidi in karotenoidi, ki imajo antioksidativni in protivnetni učinek. Izberite bogato barvno paleto, izberite sveže sezonsko sadje, predvsem organsko pridelano.

VODA
Koliko:
večkrat dnevno (pijte več kot si trenutno predstavljate). Merilo predstavlja barva vašega urina (biti mora svetel, brez vonja) in število dnevnih obiskov male potrebe.
Zdrava izbira: Pijte čisto, domačo vodo. Pijte tudi napitke, ki so predvsem iz vode: čaje, zelo razredčen sadni juice, voda z sokom polovice limone in žlico akacijevega medu (naša vsakodnevna pijača).
Zakaj: Voda je ključnega pomena za celotno delovanje telesa.

Predstavljena protivnetna piramida je povzeta po dr.Weill-u.

 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si