Po tradicionalni kitajski medicini je začetek meseca februarja čas, ko se že začenja pomlad. Ta čas nas opominja na obnovo, ustvarjanje novih želja, na pogumne korake in izpolnjevanje sanj, cvetenje ter zaljubljanje. To je čas za prebujanje skupaj z naravo in soncem. Pogoj za to pa je, da najprej počistimo in naredimo prostor za novo. Tako kot skrbimo za čiščenje in pospravljanje nereda v naši hiši in okolici, v omarah, kleteh in na podstrešjih, tako je nujno potrebno očistiti in se znebiti navlake tudi v našem telesu in umu.

Naše telo je vsakodnevno obremenjeno s presnovnimi odpadki, zdravili in drugimi kemijskimi substancami, industrijsko predelano hrano ter neprijetnimi čustvi. Da bi energija lahko nemoteno tekla skozi telo in bi se mi lahko počutili čili in zdravi v lepoti prihajajočih toplih dni, se moramo osredotočiti na organe, ki so zaslužni za odplavljanje strupov iz našega telesa. To so v prvi vrsti jetra in ledvice, ne smemo pa pozabiti tudi na pljuča, črevesje in kožo.

 ♥ JETRA  iz krvi izločajo strupe, ki jih zaužijemo ali kakorkoli drugače vnesemo v telo in uravnavajo prost pretok življenjske energije.

Jetrom najbolj pomagamo z gibanjem. Če se premalo gibamo, je naša cirkulacija  lena in počasna. Ker pa jetra čistijo kri, potrebujejo živahno cirkulacijo, da lahko prečistijo čim več krvi. Zato si privoščite čim več sprehodov na svežem zraku, kjer se bodo poleg jeter očistila tudi vaša pljuča in misli.

Vsak dan si pripravite očiščevalni napitek. Jetra krepijo zelena in kisla živila. V mikserju zmešajte eno veliko jabolko, banano ali avokado in veliko pest zelenja (špinača, ohrovt, blitva, regrat, koprive….). Podajte se na travnike in si naberite regrat in mlade sveže koprive, ki  pomagajo pri odplakovanju strupov iz telesa in spodbujajo delovanje vseh izločalnih organov. Narava nam ponuja točno to, kar v tistem času potrebuje naše telo.

Jetra pa ne prebavljajo le vse zaužite hrane, temveč tudi vsa naša razpoloženja. Delovanje jeter zaustavijo izbruhi jeze, frustracije, agresija, bes, notranji konflikti, kar posledično ovira tudi čiščenje in vodi k zastrupljanju telesa. Jetrom škodujejo tudi vse odvisnosti, vsi presežki in vsa pretiravanja. Vedno, ko smo preveč osredotočeni na jutri in premalo prisotni v tukaj in zdaj, stresiramo svoja jetra. Zato posvečajte pozornost sproščanju jeze in razdražljivosti, okrepite razsodnost, osredotočenost,  prijaznost  in zavedanje tega kaj in kje ste.

 

 ♥ LEDVICE  so pretežno odgovorne za nastanek in razpršitev toplote in energije po telesu. Ledvice čistijo, razstrupljajo, spreminjajo in odstranjujejo, zato jih v vzhodni medicini imenujejo tudi sedež moči in inteligence. Duh ledvic določa moč naše ambicioznosti, nagona po preživetju ter voljo in sposobnost, da izkoristimo vse naše potenciale.

Ledvice imajo rade toploto. Mraz in vlaga jih močno slabita. Zato se v hladnih dneh toplo oblačite, grejte in gladite svoje ledvičke s toplimi dlanmi in  jejte toplo hrano.

Poskrbite, da zaužijete dovolj tekočine, saj  ledvice pripadajo elementu vode in je za njihovo delovanje ter  ravnovesje voda izjemnega pomena. Brez vode ledvice težko opravljajo svojo glavno funkcijo odvajanja, očiščevanja in razstrupljanja. Če želimo telesu pomagati  prečistiti odpadne snovi iz krvi, potem je nujno popiti vsaj 2-3l vode na dan. Voda naj bo sobne temperature ali topla.

Z domačim peteršiljevim pripravkom očistite ledvice: Veliko pest peteršilja dobro operite in  ga dajte v 1,5 -2 literski lonec vrele  vodo. Na blagem ognju pustite vreti deset minut. Pustite, da se ohladi. Nato ga precedite in prelijete v čisto steklenico.  Spijte kozarec te zdravilne zelene tekočine na dan. Pomaga tudi pri vnetjih, saj se z uriniranjem izločajo strupi iz telesa.

Bodite pozorni tudi na svoja čustva. V ledvicah domujejo strahovi, zato se pri čustvovanju ledvice najhitreje odzivajo na strah in prestrašenost, tremo in druge napetosti. Predvsem strah pred pomanjkanjem denarja in strah pred prihodnostjo. Tudi stres najeda ledvice, saj je le-ta posledica prevelike napetosti in premajhne volje. Vsa ta čustva povzročijo nastajanje stresnih hormonov in slabijo ledvično energijo ter posledično zastrupljajo naše telo. Ledvice so simbol nežnosti, ker se v nežnosti skriva največja moč. Nežnost je čustvo, ki krepi ledvično energijo.

 ♥ PLJUČA IN PREBAVILA 

Pljuča in debelo črevo sta medsebojno povezana organa. Oba organa skrbita za razstrupljanje telesa in močan imunski sistem. Pljuča razstrupljajo z izdihom, debelo črevo pa z izločanjem blata. Oba sta torej zadolžena za izločanje, spuščanje, opuščanje. Kdor ne zna spustiti stvari, ki jih ne potrebuje več in mu v tem življenju niso namenjene in se pretirano oklepa preteklosti, ima težave s prebavo, kožo ali pljuči. Da bi se vsi našteti organi lahko otresli strupov, je nujno začeti že pri ustih, saj tukaj se prebava tudi začne. Prebavila so najbolj aktivna med peto in sedmo uro zjutraj, zato je to najbolj idealen čas za njihovo razstrupljanje.

Žvrkljanje olja vam bo razstrupilo vsa prebavila, notranje organe, spodbudilo delovanje žlez in metabolizem, polepšalo kožo ter pobelilo zobe. Vsako jutro takoj, ko se zbudite, vzemite žličko bodisi kokosovega, olivnega ali sončničnega olja. Izbrano olje 20 min žvrkljajte v ustih. Potem temeljito operite zobe.

Nato si pripravite velik kozarec tople limonade, da prebudite in očistite prebavila. Kljub temu, da je limona kisla, deluje na telo bazično. Če limonadi dodate še žličko medu in ščepec cimeta, bo učinek še večji.

 ♥ KOŽA  je pomožni organ pljuč. Ta poleg debelega črevesja predstavlja naš največji obrambni mehanizem. Je naša meja, ki jo postavljamo sebi in drugim. Vse težave s kožo (ekcem, dermatitis, luskavica, akne, bradavice…) lahko nakazujejo na šibka pljuča in zapacano črevesje, polno toksinov, ki se ne morejo izločiti drugače kot skozi kožo.

Številni naturopati vedo, da je lahko koža v veliko pomoč pri razstrupljanju telesa. Zelo učinkovita metoda je suho krtačenje. Vsako jutro si pred tuširanjem s krožnimi gibi skrtačite vsak delček vaše kože. Začnite spodaj pri gležnjih, prekrtačite cele noge, nato trebuh, prsi, roke, vrat, dekolte, zadnjico in hrbet.  Gibi naj bodo usmerjeni proti srcu. S suhim krtačenjem boste spodbudili in očistili limfni sistem, ter ga pripravili do tega, da bo odnesel odpadne snovi. Vsaj enkrat na teden si privoščite savno ali kakšno drugo vrsto ogrevanja telesa, ki bo razbremenilo notranje poti razstrupljanja. Telo lahko z znojenjem izloči prav toliko ali celo več odpadnih snovi, kot jo izločimo z urinom.

Trening dihanja je zlata vreden, zato veliko dihajte. Posvečajte pozornost svojemu dihu, upočasnite in poglobite svoj dih ne glede na to, kaj počnete in v kakšni situaciji se nahajate. Bodite posebej pozorni na svoj izdih. Brez popolnega izdiha ne spustimo bremen vsakdana iz svojih ramen, niti ne opuščamo svojih vzorcev. Izdih je tisti, ki razstruplja in stopi vse zastoje ter vzpostavi novo, sveže in pretočno. Uporabite vsak vdih za razširjanje življenja v vas ter vsak izdih za oproščanje in spuščanje vsega, kar vam ne služi več.

Bodite pozorni tudi na čustva kot so dolgotrajna žalost, zamera, krivda, občutek ujetosti, neizpolnjenosti, manjvrednosti in pretirane občutljivosti. To so čustva, ki razjedajo energijo pljuč, saj ustvarjajo energijske zastoje, zmanjšajo pretočnost kisika in krvi ter ustvarjajo vlažno okolje. Posledično nastaja sluz v pljučih in črevesju, kar postane gojišče za bakterije.

V času razstrupljanja se je priporočljivo izogibati mleku in mlečnim izdelkom, ki povzročajo nastajanje sluzi v pljučih, kot tudi žitom, ki zaradi vsebnosti glutena zapacajo stene debelega črevesja in s tem zmanjšujejo absorbcijo hranljivih snovi v kri. S tem boste poskrbeli tudi za močan imunski sistem.

JOGA razpolaga z mnogimi tehnikami in vajami, ki so zelo učinkovite pri čiščenju in razstrupljanju telesa. V nadaljevanju vam ponujam nekaj vaj, ki so usmerjene predvsem na spodbujanje prebave, pospeševanje metabolizma in ogrevanje telesa, s čimer se doseže nevtraliziranje toksinov in njihovo izločanje iz telesa. Seveda ne bodo dovolj le vaje, ampak kot sem že omenila, poskrbite tudi za umirjanje in sproščanje neprijetnih čustev, primerno prehrano, dovolj tekočine ter sproščeno dihanje.

  MAČKA  

Postavite se na vse štiri in težo enakomerno razporedite na dlani in kolena. Dlani so postavljena v širini ramen, kolena v širini bokov. Ob vdihu iztegnite eno nogo nazaj in poglejte navzgor. Ob izdihu povlecite koleno na čelo. Ponovite 6 do 8 krat z vsako nogo. Z vdihom odpirate prsni koš, z izdihom pa usločite hrbet. Pozornost usmerjajte na gibanje križnice, kjer so živci najbolj povezani s prebavnim sistemom. Ko se mišica krči, pomagamo telesu, da se strupi prosto izločijo. Ko se mišica razteguje, pomagamo telesu, da hrana in kisik prosto vstopajo v organe.

  KLEŠČE  

Sedite enakomerno na obeh sednih kosteh, nogi sta v kolenih rahlo pokrčeni, hrbtenica je ravna. Ob vdihu dvignete iztegnjeni roki nad glavo. Ob izdihu se sklonite daleč naprej (izhodišče giba so kolki), počasi spuščate iztegnjeno hrbtenico v predklon. Z rokama primite za stopala. Glava ostane v podaljšku hrbtenice. Pogled je usmerjen naravnost naprej proti nožnim palcem. Dihanje je enakomerno, globoko in sproščeno. Vztrajajte v položaju dokler vam je prijetno. Če vas zadaj mišice nog zategujejo naj noge ostanejo pokrčene v kolenih. Pomembna je ravna hrbtenica.

  GLOBOK SPROŠČUJOČ PREDKLON  

Iz stoječega položaja se na pokrčenih nogah sklonite naprej. Nos se približa kolenom. Primite se za nasprotna komolca. Iz spodnjega dela hrbta se preko vrha glave raztegnite naprej, pri čemer zadnjične kosti in trtico potiskajte navzgor. Glava sproščeno visi. Dihajte poglobljeno in sproščeno, pogled naj bo usmerjen v popek. V opisanem položaju vztrajajte toliko časa, dokler se počutite prijetno.

  ZASUK  

Izhajate iz položaja seda, hrbet je raven. Stopalo desne noge položite na zunanjo stran iztegnjene leve noge na tla. Z desno roko se močno uprete v tla in se potiskate navzgor. Ob izdihu objamete koleno desne noge in ga nežno povlečete k sebi, pogledate čez levo ramo. Vztrajajte dokler vam je prijetno. Dihajte v trebuh, enakomerno in sproščeno. Nato vajo ponovite še na drugo stran.

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si