Gre za metodo vlečenja, kjer terapevt vakumsko prilepi plastični ali stekleni kozarček na kožo. V kozarcu se ustvari podtlak, ki sproži cirkulacijo v tkivu. Ventuze nikakor ne morejo nadomestiti naših rok, so pa učinkovit »pomočnik« pri ogrevanju in izboljševanju pretoka krvi, kot tudi velik pomagatelj pri odpravljanju vnetij, ki se zadržujejo v mehkih tkivih. S pomočjo ventuz se zmanjša edem oziroma zastajanje krvi in limfe na prizadetem mestu telesa. Ventuze imajo tudi protibolečinski učinek.

V zahodni fizioterapevtski svet so ventuze prišle iz Kitajske preko Rusije in se redno uporabljajo pri športnih poškodbah. Na Kitajskem se je ta terapija uporabljala že od 3000 pred našim štetjem, imenovali so jo ‘metoda roga’ – takrat so s pomočjo roga in vakuma, ki je v njem nastal, iz ran odstranjevali gnoj.

Uporaba ventuz je na zelo prizadetih mestih telesa lahko tudi boleča. Trajanje polaganja kozarcev na kožo zato prilagajamo vsakemu posamezniku posebej. Po terapiji bo na mestu, kjer je bil kozarec, še nekaj dni viden hematomu podoben madež. Barva in velikost madeža je odvisna od posameznikovih težav in je tudi velik pokazatelj le teh.

V AXIS terapiji se ventuzanje uporablja po manualni terapiji, zato da se doseže globlji in trajnejši učinek.

 


 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si