Čas priprave:
10 minut
Čas kuhanja:
20 + 15 minut
Št.oseb:
4
Zahtevnost:
1
Boršč je klasična narodna jed v Rusiji, Ukrajini, na Poljskem, v Romuniji in Moldaviji – juha iz govejega ali svinjskega mesa, zelenjave in rdeče pese. Pravi boršč naj bi po starem ustnem izročilu bil tisti, v katerem žlica sama stoji pokonci, zaradi pare, ki se vali iz lonca, pa se ne vidi otrok, ki sedijo okrog mize. Ponekod v Ukrajini verjamejo, da se duša umrlega skupaj s paro, ki se kadi iz boršča, vzpenja v nebo, zato je boršč pogosto glavna jed pri spominjanjih umrlih.
Sestavine:
- 50 dag govedine za juho (ne premehko),
- 20 dag svežega zelja,
- 2 korenčka,
- 1 peteršiljeva korenina,
- 1 čebula,
- 20 dag sveže rdeče pese,
- 1 žlička sladkorja,
- 1 žlica kisa,
- 2 dl kisle smetane,
- sol po okusu,
- 2 lista lovora,
- 1 žlička koprca,
- 1 žlica peteršilja.
Priprava:
1. V dveh litrih vode skuhamo meso in lovorova lista.
2. Na malo olja popražimo nariban korenček in čebulo narezana na koščke. Dodamo zelje, peteršiljevo korenino narezano na rezine in rdečo peso, narezano na trakove. Dušimo skoraj do mehkega. Vmes zalivamo z vodo, v kateri smo kuhali meso.
3. Nato zalijemo z vodo, v kateri se je kuhalo meso in pustimo vreti. Vmes solimo, dodamo kis, sladkor in drobno narezan peteršilj.
4. Ko je juha kuhana, narežemo meso in ga vložimo vanjo. Na koncu lahko dodamo žlico smetane, nanjo pa posujemo drobno narezan koprc.
Juho postrežemo vročo.
Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.