line alarmclock icon
Čas priprave:
10 minut

alarm 2 icon
Čas kuhanja:
30 – 45 minut

people icon
Št.oseb:
4

bar chart icon
Zahtevnost:
2

Na ričet sem zmeraj z veseljem hitel k stari mami. Naredila je najboljšega. Tudi moj (tako pravijo člani družine) ni tako slab. Poskusite.

.Hrana kot zdravilo:.

Ješprenj (oz.oluščen ječmen) je edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino za življenje potrebnih elementov in snovi. Samo 5g ječmena ima več beljakovin in vlaknin kot 114 g surove špinače, prav tako vsebuje enajstkrat več kalcija kot kravje mleko in sedemkrat več vitamina C kot pomaranča.  Sok vsebuje antioksidante, encime in druge sestavine, ki nevtralizirajo proste radikale in druge neprijazne kemikalije, kot so pesticidi in prehranski konzervansi. Ječmen vsebuje tudi beta karotene, folno kislino, kalcij in vitamine B; zato spada med izjemno zdravo živilo. Znano je še, da ima ječmen veliko železa, amino kislin in mineralov, bogat je z vitaminom K, F, P, bakrom, koencimom, amino sladkorji, kalijem, magnezijem, cinkom, dobrodejno vpliva na artritis, astmo, težave s kožo, impotenco, proti zaprtju, debelosti, sladkorni bolezni, težavami srca in problemi z ledvicami. Vsebuje tudi velik nivo klorofila, ki  stimulira rast tkiv in pomaga rdečim krvnim telescem, da se povezujejo s kisikom. Klorofil  tudi odstranjuje ogljikov dioksid in ogljikov monoksid, odstranjuje strupe iz telesa (težke kovine in druge strupene snovi, ki jih zaužijemo). Klorofil deluje tudi antibakterijsko in spodbuja imunski sistem.
Pira velja za popolno živilo, saj vsebuje vse življenjsko pomembne snovi, in sicer v idealnem razmerju, ki ne obremenjuje prebavil. Z njenim uživanjem telesu poleg sestavljenih in enostavnih ogljikovih hidratov ponudimo tudi lahko prebavljive beljakovine (20 odstotkov). Pira je zelo bogata z rudninami in vitamini, vsebuje predvsem veliko vitaminov B-kompleksa, pa tudi vitamine A, D in E ter fosfor, mangan, magnezij in železo.

 

list icon Sestavine:

  • 1 skodelico ješprena;
  • 1/2 skodelice pire;
  • 1/2 skodelice fižola;
  • 1/2 stroka česna;
  • 2 krompirja;
  • 3 korenja;
  • 2 kolobarja pora;
  • 1 rezino suhega mesa (vratovina je meni najljubša)
  • 4 lovorjeve liste;
  • začimbe: sol, poper v zrnju, mešanica zelenjavnih začimb (kmetija Lojz)

soup heart icon Priprava:

1. Fižol namočite v vodo in ga pustite nekaj časa, najbolje čez noč.

2. Najprej skuhajte fižol. Prav tako ločeno skuhajte krompirja v malce soljeni vodi.

3. Ješpren in piro dobro operite. Prelijte z vodo, malce solite in dodajte poper v zrnu, na kolobarje narezan korenček, por, česen, suho meso (vratovino), 4 lovorjeve liste in kuhajte približno 30 do 45 minut (pazite, da se vam ješprenj ne razkuha!).  

4. Na koncu dodajte še fižol in krompir, ter mešanico zelenjavnih začimb. Dobro premešajte in pustite pokrito še par minut.

Dober tek!

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si