.Hrana kot zdravilo:.

Čemaž
Čemaž ima zelo podobne zdravilne lastnosti kot česen, le da je še bolj zdrav. Veliko ga uporabljajo v ljudski medicini, saj zelo dobro učinkuje na delovanje žlez in krvnega obtoka. Znan pa je tudi kot čistilec prebavnih in dihalnih poti. Očisti pravzaprav celo telo: iz njega odpravi škodljive in trdovratne snovi ter čisti kri. Blagodejno vpliva na kožo in pospešuje celjenje ran.

Koprive
Kopriva je vsesplošno zdravilna rastlina. Pri njej je zdravilo vse od korenin, preko stebla in listov, do cvetov. Zeleni deli koprive imajo veliko klorofila, karotinoi-de sterole, rudninske snovi, sluzi, sladkorje itd… V koreninah pa je precej rastlinskih hormonov, čreslovin… Zeleni deli koprive spodbujajo presnovo, čistijo kri in ledvice, priporočajo ga tudi pri artritisu, revmatičnih boleznih sklepov in mišic. Rastlinski hormoni spodbujajo delovanje želodca, jeter, trebušne slinavke in žolčnika. Najpomembnejši učinek pa je diuretičen, kar izkoriščamo pri težavah s putiko, ledvičnimi kamni in peskom. S koprivnim čajem hitro odpravimo pomladno utrujenost in pobitost, zelo uporaben pa je pri vneti ustni votlini, angini na aftah. Alkoholni izvleček iz kopriv uporabljamo pri izpadanju las in proti prhljaju. Kopriva med najbolj zdravilne rastline, ki jih imamo. Če bi človeštvo to vedelo, bi pridelovali samo koprive.“ Na žalost ve to le malo ljudi.

Avokado
Avokado velja za enega najbolj zdravih sadežev na zemlji, saj v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil, med drugim vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor, magnezij in kalij. Poleg tega je avokado bogat še s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein, ki nas lahko varujejo pred različnimi boleznimi. Avokado odlikuje tudi veliko zdravih mononenasičenih maščob. Avokado vam pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja, znižuje raven holesterola, nadzoruje krvni tlak, odlikujejo ga številne protivnetne lastnosti (polifenoli in flavonoidi), skrbi za zdravje oči, pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, znižuje tveganje za nastanek raka, je močan antioksidant in je odlično živilo za nego kože.

 

Potrebujemo:

  • 250g albuminske sladke skute
  • velika pest čemaževih listov
  • velika pest mladih kopriv
  • 1 avokado
  • sol
  • 1.5 dcl olivnega olja

 

Priprava:

Zelišča na drobno nasekljaš. Avokado narežeš na majhne koščke. Vse skupaj dobro premešaš, soliš in zaliješ z veliiiko olivnega olja.
Namaz lahko ješ samostojno, na kruh ali zaviješ v čemaževe liste in dobiš slastne sveže sarmice. Po želji lahko skuto okrasiš in obogatiš s trobenticami, vijolicami, cvetovi detelje in regrata.

 

Dober tek!


 


NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?

Enostavno.
Samo vpišite vaše podatke in ob objavi novih novičk boste le te prejeli v e-nabiralnik.



Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČEN E-PRIROČNIK

Vpiši svojo e-pošto in ZASTONJ
ti pošljemo e-Priročnik:

NAŠE ZDRAVJE V POSAMEZNIH LETNIH ČASIH

100% tajnost podatkov, brez spam sporočil !!

x