Po bioritemski uri kitajske medicine je za naše zdravje in regeneracijo najbolj dobičkonosno, da v zimskem času maksimalno poskrbimo za svoje ledvice. Čas, da obnovimo svoj hormonski sistem, ledvice, nadledvično žlezo, spolno in ustvarjalno energijo, reproduktivne organe, kosti, zobe, lase, možgane, živčni sistem in vezivno tkivo. Narava se pozimi iz površja skrije globoko v zemljo; postane seme, ki v tišini, temi in praznini nabira energijo, da lahko spomladi vzklije. Zima je obdobje, ko si telo nabira zaloge. 

V Kitajski medicini so ledvica »Skladišče življenjskega jedra«, saj so pretežno odgovorna za nastanek in razpršitev toplote in energije po telesu. Pravijo, da ledvica vodijo naše kosti in okostje, zmožnost razmišljanja, spomina in domišljije. Duh ledvic določa moč naše ambicioznosti, volje in nagona po preživetju. Ker ledvice čistijo, razstrupljajo, spreminjajo in odstranjujejo, jih v vzhodni medicini imenujejo tudi sedež moči in inteligence.

 Kaj je treba početi za zdravje ledvic.

V priročniku Poskrbite za zdrave ledvice smo opisali 4 korake, ki vodijo k zdravju ledvic. To so DIHANJE, SAMOMASAŽA, VAJE, HRANA.

 

DIHANJE

DIHALNA VAJA: SRKANJE ŽIVLJENJA

To je najbolj dobrovoljna dihalna vaja, kar jih je. Vedno prenovi počutje, dvigne energijo in poživi vsako celico. Z njo se napijemo življenjske sile in zavemo svoje moči, ter nežnosti. Pri ženskah krepi tonus vagine, jo pomladi, prekrvavi in zavaruje pred vnetji; ugodno vpliva na maternico in jajčnike, ter ustavlja gravitacijo notranjih organov, obraza, črevesja. Za moške je to odličen trening za zdravo prostato: to vajo si morate obvezno zapomniti! Vsem nam poživlja hormone in nas globinsko pomlajuje.

Izvedba:Uležite se v položaj mrtveca (zgornja slika). Stisnite mišice medeničnega dna. Vdihnite in dvignite/povlecite navzgor spodnje krožne mišice (ženske vaginalne in analne, moški analne.) Nato spet vdihnite in jih še malo dvignite, pa spet vdihnite, pa spet – 7x zapored vdihnite, dvigujte krožne mišice, nato za hip zadržite zrak in nato izdiiiiiiiiiihnite.  Izdihujte črko »fuuuu«, ki bo s svojim zdravilnim zvokom okrepila ledvično energijo. Ponovite 3 do 8 ciklov.

SAMOMASAŽA

TREPLJANJE in UDARJANJE(ledvice, križnica, medenica, zadnjica, noge-notranja stran meridian ledvic, dimlje, spodnji del trebuha)

Izvedba:Stopala postavite malo širše od bokov, kolena so rahlo pokrčena, medenica je sproščena. Najprej močno drgnete dlani eno ob drugo, da jih ogrejete. Nato z dlanmi gladite gor in dol čez ledvice, dokler se ne segrejejo. Potem najdite mesto ledvic tik nad spodnjim rebrom na zadnji strani hrbta na obeh straneh hrbta. Dlani stisnite v pest in ledvici trepljajte s hrbtišči dlani. Nadaljujete z udarjanjem križnice. Izmenično močno udarjajte po obeh straneh kostne tvorbe. Nato udarjate zgornji rob medenice-mišice ob črevnični kosti in preidete na zadnjico in mišice kolkov. Zadnjico pošteno našeškate. Naj se močno trese. Nadaljujete z udarjanjem od vrha zunanjega dela stegen navzdol proti gležnjem.

Malo dlje se zadržite in osredotočite na posebno akupresurno točko »Zlato zrno« (S36), dobro dlan pod kolenom na zunanji strani noge. Po notranji strani nog se z udarjanjem vrnite navzgor. Stimuliral se bo ledvični meridian. Po dimljah nežno potrepljajte, prav tako tudi po spodnjem delu trebuha (mehur, jajčniki, maternica). Na koncu še z vročimi dlanmi močno gladite gor in dol ob straneh spodnjega dela trebuha.

Učinkovanje:S trepljanjem po predelu ledvic iz njih iztresemo škodljive usedline, kristale in sečno kislino, ki se ujemajo v izvodilih in cevkah ledvic. Z gladenjem jih pogrejemo. Z udarjanjem križnice krepimo to pomembno »črpalko«, ki pomaga možgane oskrbovati z možgansko-hrbtenjačno tekočino in energijo. Z udarjanjem nog močno krepimo ožilje, prakrvavimo mišice in kožo, odpravljamo limfne zastoje, poživimo meridiane.

VAJE

MAVRICA

Izvedba:Ležite na boku. Nogi sta pokrčeni. Roki imate iztegnjeni pred seboj. Dlani so sklenjene. Ob vdihu zakrožite z zgornjo roko po tleh (kot da bi hoteli narisati mavrico nad seboj). Pogled sledi roki. Ob izdihu po isti poti z roko nazaj do začetnega položaja. Vajo ponovite 3 do 8 krat. Nato zadržite v odprtem položaju, kot prikazuje slika. Osredotočite se na trebušno dihanje in sproščanje celega telesa.

Učinkovanje:Masira in pospešuje delovanje prebavil in drugih organov v trebušni votlini. Pomirja celotni živčni sistem. Sprošča zakrčenost v ledvenem predelu hrbtenice. Povečuje gibljivost celotne hrbtenice, mišic v spodnjem predelu hrbta, kolkov, ramen, prsnega koša in vratu. Izboljšuje krvni obtok, pomaga tudi pri glavobolih, migrenah in nespečnosti. V zasuku se pospešuje delovanje ledvic-razstrupljanje.

HRANA

DOMAČ PETERŠILJEV ČAJ

Peteršiljev čaj znižuje telesno temperaturo in odplavlja vzroke, ki so do nje pripeljali. Pomaga pri vnetjih sečnih poti, kamnih sečnika in ledvičnih kamnih ter pri kopičenju vode v tkivih. Sveži sok peteršilja pomirja razdražene ledvice, mehur in sečne poti. Enak učinek ima tudi čaj peteršiljeve korenine.

Prevelike količine zaužitega peteršilja oziroma uživanje semen ali eteričnega olja lahko povzročijo vnetje ledvic in draženje želodčno-črevesnega trakta. Zato večjih količin naj ne uživajo nosečnice, ledvični bolniki in bolniki s srčnim popuščanjem.

Priprava:Veliko pest peteršilja dobro operite in  ga dajte v 1,5 -2 literski lonec vrele  vodo. Na blagem ognju pustite vreti deset minut. Pustite, da se ohladi. Nato ga precedite in prelijete v čisto steklenico.  Spijte kozarec te zdravilne zelene tekočine na dan. Z uriniranjem se izločajo strupi iz telesa.

In najpomembnejše – zadostna količina vode. Priporočljivo je popiti 2-3 litre vode na dan. Voda naj bo sobne temperature ali topla. Ledvice namreč pripadajo elementu vode, zato je za njihovo delovanje in ravnovesje voda izjemnega pomena.

  • Mateja Tuta (2015): Poskrbite za zdrave ledvice. Pridobljeno s https://prirocniki.mojaxis.si/izdelek/poskrbite-za-zdrave-ledvice/.
DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si