Glede na to, da je dneva vedno manj in hitro temno, se je v meni oglasila želja, da napišem nekaj o tem: »Od kod črpati energijo v zimski temi«. Zima je čas, ko nastopi tema in tema je čas, ko si telo nabira moč. Kako, si preberite v nadaljevanju.

Človek je sestavni del narave in je od nje veliko bolj odvisen, kot se sam tega sploh zaveda.

To so veliko bolj razumela stara ljudstva, ki so se ravnala izrecno po načelih narave in vesolja. Ljudje takrat drugega niso poznali in od tega so bili tudi popolnoma odvisni. Takrat so to znali tudi veliko bolj spoštovati, se iz tega učiti ter svoja znanja in izkušnje tudi bolj učinkovito uporabljati.

Tako je bila na primer pomlad čas rasti in obnove. To je bil čas, ko je sonce ogrelo tla in rastline so lahko začele ponovno rasti. Zato so temu času rekli sezona Lesa. Poletje je bilo izredno vroče, zato so ta letni čas povezali z vročino in ognjem. Pozno poletje je bil poseben letni čas, saj je lahko bil tako vroč, kot tudi hladen in je bil center letnih časov. Ta letni čas so povezali z Zemljo. Jesen je bil čas žetve in sončnega zahoda. V tem času so že izdelali kovinske lonce za kuhanje in shranjevanje. Kovina je bila žetev zemlje. Zima je bila čas ledu in snega, oboje pa je oblika vode, zato je zima povezana z elementom Vode.

Na filozofskem razumevanju življenja z naravo so Kitajci postavili temelje Tradicionalne kitajske medicine.  Ob poznavanju te filozofije povezanosti človeka z naravo imamo priložnost, da se učimo iz narave in poskušamo živeti čim bolj skladno z njo.

Tako je na primer pomlad tisti letni čas, ko je dobro obnavljati vse, kar je povezano z jetri: oči-vid, hipotalamus, žolčnik, kite in kroženje krvi. To je idealen čas za čiščenje organizma, saj je v vladavini element lesa; čas preobrazbe, sprememb, videnja v prihodnost, novega začetka in rasti. To je tudi čas, ko se osredotočimo na sproščanje jeze in razdražljivosti, okrepimo pa razsodnost, osredotočenost,  prijaznost  in zavedanje tega kaj in kdo smo.

Poletje je čas ognja, ko se prebudi srčna energija. Idealen čas, da se okrepi srce, prekrvavi ožilje in obnovi tanko črevesje. Čas, ki nam daje priložnost, da se čim bolj radostno sprejmemo, se odpremo ljubezni, presežemo omejujoča prepričanja in sprejmemo vse dobro, kar nam pripada.

Podaljšano poletje  je obdobje, ko zavlada vranica. Vranica pripada elementu zemlje in je povezana z želodcem in trebušno slinavko, sladkim okusom in zaskrbljenostjo. Vranica ima vlogo mame v našem telesu; uravnava, stabilizira, daje ravnotežje. Poskrbi, da je vse na svojem mestu. Vranica najbolj trpi takrat, ko preveč skrbimo za druge, ne pa zase. Večina žensk nas ima zelo utrujeno vranico in to tudi zato, ker se ne znamo ustaviti, reči ne in bolj skrbimo za druge, kot zase. Od tod tudi izhaja pretirana želja po sladkem pri mnogih ženskah. Vranica ima rada sladko.

Jesen s svojim elementom kovine prinaša suhost, hladnost in dominacijo pljuč. Obdobje pljuč je čas jesenskega odpadanja listja, ki se bo korak za korakom recikliralo in pretvorilo v bogat humus za zemljo. Čas, ki daje človeku moč in priložnost, da spusti in odstrani, kar ni več uporabno in shrani tisto, kar je pomembno in ga bo ohranjalo čez zimo in še dlje.

Letni ciklus se konča z zimo, ki je v ledvicah – element vode, naša zagonska moč, ki bo naslednjo pomlad pognala nove brste in poganjke iz lesa (jeter) ter spodbudila v vsakem od nas skrivnostne kalčke smiselnosti našega obstoja. Voda vpliva na našo voljo in sposobnost, da izkoristimo vse potenciale. To je čas, ko se posvetimo in poskrbimo za svoj hormonski sistem, ledvice, nadledvično žlezo, spolno in ustvarjalno energijo, reproduktivne organe, kosti, zobe, lase, možgane in živčni sistem. November, december in januar so namenjeni tišini, nabiranju moči, počivanju. Tempo življenja bi se moral umiriti, element vode pa okrepiti. Narava se pospravlja vase. Posnemajmo jo!

Kako pa mi živimo?

Takoj, ko zapustimo prvo novembrske grobove, že pademo v božično-novoletno mrzlico. Obilna hrana, zabave, ponočevanja, neskončna sestankovanja, preveč dela, stres……Stvari, ki za človeka v tem letnem času nikakor niso primerne. Narava se pozimi iz površja skrije globoko v zemljo. Postane seme, ki v tišini, temi in praznini nabira energijo, da lahko spomladi vzklije. Zima je obdobje, ko si telo nabira zaloge. V mesecu februarju začne delovati element lesa – jetra. In če pozimi ne bomo dovolj napolnili zalog svoje vode, nam jo bo hitro rastoč in zelo žejen les na pomlad začel sušiti. Spomladanska utrujenost ni nič drugega, kot alarm, da v zimskem času nismo nabrali dovolj vode in nas zdaj rast izčrpuje. To se dogaja predvsem pri ljudeh, ki preveč delajo in premalo časa posvečajo sprostitvi in počitku. Potem je potrebno upoštevati tudi naše klimatske razmere. Zime so pri nas mrzle. Mraz pa ledvicam nikakor ne ustreza. Ledvičke so rade na toplem. Zato se toplo oblačite in obuvajte. Zelo pomemben je tudi vnos tekočine. Pozimi ne čutimo žeje in premalo pijemo. Ledvice pripadajo elementu vode, zato jih napajajte s svežo, živo vodo,   ki naj bo sobne temperature ali topla. Če v zimskem času izsušimo ledvičke, bomo še celo leto čutili pomanjkanje.

Čim več krat na dan se spomnite in se udobno usedite. Najprej si pogrejte dlani. Nato vroče dlani položite na področje ledvic in jih nežno gladite tako dolgo, da koža postane vroča. Nato še s ploskimi dlanmi nežno trepljajte. Potem še nekaj časa samo grejte z dlanmi in dihajte v ledvice. S trepljanjem po predelu ledvic iz njih iztresemo škodljive usedline, kristale in sečno kislino, ki se ujemajo v izvodilih in cevkah ledvic. Z gladenjem jih pogrejemo in prekrvavimo.

Zmasirajte si uhlje. Ledvice se odpirajo v ušesa, zato je samomasaža ušes zelo dobrodošla. Z njo boste nežno stimulirali delovanje ledvic, kot tudi mnoge druge točke, ki se nahajajo na uhljih.

Masirajte si čakro na sredini stopala. To je prva točka na meridianu ledvic. (KI1), ki ji pravijo tudi » brbotajoči vrelec«. Z njo dobesedno vstopamo v ledvično energijo.
Že samo ime nam pove, da je izredno močna in vplivna, saj dobesedno prebuja in odpira ledvično energijo. Pomaga pri regeneraciji in pretočnosti celotnega telesa. Hoja po prstih in vse vaje, ki se izvajajo v stoji na prstih, stimulirajo to točko in s tem tudi ledvično energijo.

Ledvica krepijo živila modro črne (indigo)in vijoličaste barve in slanega okusa: stročnice, fižol, leča, morske alge, ribe, orehi, jajčevci, rdeči radič, rdeče zelje, borovnice, slive, robidnice, črni ribez, rozine. Zato naj se na vašem jedilniku znajde veliko toplih enolončnic in drugih jedi »na žlico«, ki bodo pogrele  ledvice in poživele krvni obtok.

Najbolj primeren čas v dnevu za ledvice je med 17.00 in 19.00 uro. Čas, ko nastopi tema. Nekoč, ko človek še ni poznal elektrike, je bil to čas umirjanja, pogovorov, petja pesmi in pripovedovanja zgodb. Ko so se prižgale svečke in ogenj v peči. Ti dve uri sta idealni, da se prepustite užitkom in regeneraciji in okrepite in napolnite svoje ledvice. Potem pa čim prej v posteljo. Tema je čas, ko si telo nabira moč. Namesto, da zvečer poležavate in se prehranjujete pred televizijo, se raje odpravite v posteljo.  Branje, crkljanje, nežna vadba, nega, poslušanje glasbe, motivacijskih in duhovnih vsebin, nežnost, mirnost, masaža stopal, meditacija in najljubši čaj. To so tiste prave stvari, ki so pomembne in nas bodo ohranjale močne in zdrave čez zimo in še dlje.

Predvsem pa se umirite in ne dopustite, da vas prihajajoča praznična mrzlica  potegne v svoj »blišč«.

Čas hitenja, nakupovanja in pretiranega službovanja raje zamenjajte za čas, preživet z družino in prijatelji. Čas za stvari, ki vas polnijo, sproščajo, zabavajo in umirjajo. V času, ko smo bombardirani z milijon informacijami, ki jih nevede ne zmoremo prebaviti, ker neprestano pršimo energijo in delujemo navzven, se je nujno umirjati in iti vase čisto vsak dan. In zato nam tema v zimskem času daje priložnost.

Izkoristite jo!

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si