line alarmclock icon
Čas priprave:
5 minut

alarm 2 icon
Čas kuhanja:
10 + 15 minut

people icon
Št.oseb:
4

bar chart icon
Zahtevnost:
1

.Hrana kot zdravilo:.

Ajdovo kašo lahko uživamo v številnih oblikah, lahko kuhano ali pečeno. Ker ne spada med žita in ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Ajda in jedi, narejene iz nje, dvigujejo nivo energije. Prehrana, ki je obogatena z ajdo, je v mnogih primerih zaslužna za zmanjšanje tveganja visokega holesterola in visokega krvnega pritiska. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki pogosto uživajo ajdo, v telesu skrivajo več zdravega holesterola, hitrejši krvni obtok in nižji krvni pritisk. Njeni pozitivni učinki na telo so široki in raznoliki. Ajda med drugim vsebuje tudi veliko flavonoidov, ki delujejo predvsem protivnetno in protibiotično in dvigujejo imunski sistem telesa in moč, da se bori proti napadalcem, saj delujejo tudi kot antioksidanti.

Uravnava pretok krvi in preprečuje pretirano strjevanje krvi, z vsemi omenjenimi ukrepi pa drastično pripomore k zaščiti pred boleznimi srca. V eni sami skodelici ajde pa najdete kar 86 miligramov magnezija. Le-ta sprošča žile, izboljšuje krvni pretok in s tem tudi dostavo hranil v telo, hkrati pa z zniževanjem krvnega tlaka predstavlja izvrstno kombinacijo za zdravo srce in ožilje. Prehranska vrednost ajde je v primerjavi s pravimi žiti zelo velika in povprečno njeno zrnje vsebuje nekje med 11 in 15 % zelo kakovostnih ter lahko prebavljivih beljakovin. Če primerjamo z žiti, pri katerih je biološki izkoristek beljakovin pri presnovi približno 50-odstoten, ta pri ajdi presega 90 odstotkov. V njej se skriva tudi velika količina esencialnih aminokislin in dejstvo, da so njene beljakovine veliko bolje uravnotežene in imajo večjo prehransko vrednost kot pri žitih.

 

list icon Sestavine:

  • ajdovo kašo,
  • por,
  • piščančji file,
  • korenček,
  • šparglje,
  • peteršilj,
  • domačo jušno osnovo,
  • sol, poper, curry, chily,
  • domačo sladko smetano,
  • kokosovo olje.

soup heart iconPriprava:

1. Na kokosovem olju prepražimo por. Dodamo na koščke narezan piščančji file, začinimo in pražimo dokler meso ne porjavi. Ko pripravljam meso, uporabljam veliko več pekočih začimb (chily, cury, poper).

2. Dodamo ajdovo kašo, zalijemo z vodo, da je vse prekrito in dodamo žličko jušne osnove ter vejice peteršilja za okus. Kuhamo 15 minut.

3. Med kuhanjem (zadnjih 5-10 minut) dodamo še nariban korenček in na koščke narezane šparglje. 

4. Na koncu dodamo še žlico do dve domače sladke smetane.

Jed postrežemo s solato.

Dober tek!

 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si