Čas priprave:
5 minut


Čas kuhanja:
10 minut


Št.oseb:
4


Zahtevnost:
1

.Hrana kot zdravilo:.

Šparglji
Svoj zdravilni sloves so dobili, še preden so jih ljudje začeli ceniti kot delikateso. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak. Glavna učinkovina v špargljih je asparagin. Ta učinkovina poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Pri nekoliko večji zaužiti količini špargljev bo imel vaš urin zaradi jantarjeve kisline in amonijaka nekoliko neprijeten vonj. Blagodejno vpliva na vse ledvične in sečne tegobe, čisti kri, krepi imunski sistem, odpravlja težave sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja. Pripomorejo pa tudi k znižanju krvnega tlaka in holesterola.
Šparglji so zelo priporočljiv in zaželen del jedilnika, saj vsebujejo nujno potrebne vitamine B-kompleksa, ogromno količino vitamina A, C in E ter veliko mineralov in mikroelementov. Vsebujejo tudi veliko cinka ter balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje debelega črevesja. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja in zanemarljive količine maščob (in seveda zaradi diuretičnega učinka) so priljubljena sestavina diet za uravnavanje telesne teže.
Vsebujejo glutation, sestavino, ki je pomembna za boj proti raku, in rutin, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. So tudi bogat vir kalija in eteričnih olj, ki spodbujajo delovanje ledvic, fosforja, železa, bakra in joda. Vsebujejo folno kislino, zaradi česar so primerna prehrana tudi za nosečnice.

Bučke 
Bučno meso vsebuje okoli 90 odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo. Obogateno je z vitamini A, B1, B2, B6, C in E.
Ruth Podgornik Reš v knjigi Čarobni svet buč opisuje njihove zdravilne učinke. Največ jih imajo bučne pečke, ščitijo pa nas pred prezgodnjim procesom staranja in med drugim aktivirajo delovanje možganskih celic. Ker sto gramov bučnega mesa vsebuje povprečno le 25 kilokalorij, se jih uporablja kot dietno hrano pri shujševalnih kurah, želodčnih in sladkornih boleznih, revmi ter protinu. Buče namreč delujejo protivnetno in spodbujajo telo, da porabi zaloge maščob. Pomagajo pri boleznih sodobnega časa, saj so bogate s karotenoidi, ki spodbujajo razstrupljanje telesa, varujejo pred oksidativnimi poškodbami in so naravna zaščita pred rakom. Ker so buče tudi diuretik, pomagajo pri izločanju seča, pri odpravljanju ledvičnih kamnov, kroničnem zaprtju, hemoroidih in vnetju črevesa. Poleg tega preprečujejo bolezni srca in ožilja ter zaradi velike vsebnosti karotena varujejo naš vid.

 

Sestavine:

  • 2-3 šparglje (ali 1 zelena bučka),
  • 2 domači jajčki,
  • žlička kokosovega masla,
  • začimbe: sol, kajenski poper, kurkuma

Priprava:

1. Šparglje narežemo na kolobarčke. Na šibkem olju stopimo kokosovo maslo. Narezane šparglje stresemo v maslo in jih na hitro popečemo. 

2. Zmešamo jajčka in jih zlijemo na šparglje.

Po želji začinimo s soljo, kajenskim poprom in kurkumo.
Namesto špargljev lahko uporabimo tudi bučke ali drugo zelenjavo.

Dober tek!



NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?




Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja