line alarmclock icon
Čas priprave:
10 minut

alarm 2 icon
Čas kuhanja:
10 minut

people icon
Št.oseb:
4

bar chart icon
Zahtevnost:
1

.Hrana kot zdravilo:.

Ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči so odličen vir prehranskih vlaknin (vsebujejo 55 % topnih in 45 % netopnih vlaknin). Prav topne vlaknine v ovsenih kosmičih, imenovane beta-glukani, so odgovorne za tako dobro njihovo hranilno sestavo. Beta-glukan je vrsta polisaharida in dokazano pomaga zniževati raven holesterola ter močno zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Beta-glukani spodbujajo delovanje imunskega sistema, saj telo zahvaljujoč njim  postane zelo odzivno na različne bakterijske okužbe.
Ovseni kosmiči imajo prav tako zelo nizko glikemično obremenitev, kar pomeni, da je njihov vpliv na naš krvni sladkor minimalen. Beta-glukani pozitivno vplivajo tudi na bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, saj skrbijo za stabilen sladkor v krvi. Ovseni kosmiči vsebujejo tudi avenantramid, polifenolni antioksidant, ki naj bi deloval protivnetno ter skrbel za zdravje srca in ožilja. Sicer v ovsenih kosmičih najdemo še fosfor, selen, kalij, mangan in železo.
V ovsenih kosmičih najdemo vitamin A, vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) in B6. Zaradi velike vsebnosti vitaminov B-kompleksa vam bo uživanje ovsenih kosmičev dalo veliko energije. Vitamini B-kompleksa poleg tega pomagajo tudi ohranjati mišični tonus, skrbijo za nemoteno delovanje živčnega sistema, pripomorejo k dobri prebavi, poleg tega pa imamo zahvaljujoč njim tudi zdrave lase, jetra in oči.
Pri uživanju ovsenih kosmičev naj bodo previdni bolniki s celiakijo, saj ovseni kosmiči vsebujejo tudi gluten. Opozorilo pa velja tudi za ljudi, ki imajo težave s sečili. Ovseni kosmiči namreč vsebujejo purine.

 

list icon Sestavine:

  • skodelico ovsenih kosmičev;
  • 1 jabolko (banana)
  • 250g albuminske skute
  • polnomastni jogurt;
  • chia ali lanena semena;
  • med (ali agavin sirup)
  • začimbe: cimet

soup heart icon Priprava:

1. Ovsene kosmiče skuhamo na vodi tako, da se zmes lepo zgosti. Kosmičem dodamo še žličko lanenih ali chia semen. Ko so kosmiči kuhani, jih po želji sladkamo z medom ali agavinim sirupom.

2. Jabolko naribamo in jo začinimo s cimetom.

3. Dodamo še sladko albuminsko skuto.

Postrežemo tako, da v skodelico najprej naložimo plast kosmičev, nato plast jabolk in na vrh še plast skute. Po vrhu potresemo še pest nasekljanih oreščkov.
Namesto ovsenih kosmičev, lahko uporabimo tudi pirine kosmiče ali proseno kašo. Namesto jabolka lahko uporabimo tudi drugo vrsto sadja.

Dober tek!

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si