line alarmclock icon
Čas priprave:
10 minut

alarm 2 icon
Čas kuhanja:
5 minut

people icon
Št.oseb:
4

bar chart icon
Zahtevnost:
1

.Hrana kot zdravilo:.

Jajca
Uradna medicina ljudi še vedno spodbuja, naj se odpovedo uživanju rumenjakov, saj naj bi, zaradi velike vsebnosti holesterola, povzročali srčna obolenja. To drži, kadar govorimo o jajcih tistih kokoši, ki so jih pitali s hormoni in antibiotiki in še kakšno drugo kemično navlako. In najboljše storimo, če takih jajc sploh ne uživamo, ker povzročajo še kaj več, kot samo srčna obolenja.

Ko pa govorimo o jajcih, katerih kokoši se prosto pasejo, jedo sveže zelenje in žuželke, govorimo o jajcih, ki so odlična hrana! Rumenjak vsebuje zdrav naraven holesterol. In tak holesterol telo uporabi za obnavljanje tkiv in ustvarjanje ključnih spolnih hormonov (estrogena, progesterona in testosterona). Spolni hormoni so tisti, zaradi katerih smo mladostni, zdravi, polni energije in vitki. Rumenjak je koristnejši od beljaka, saj vsebuje zdrave vitamine (A in D), minerale (krom, ki spodbuja delovanje inzulina) in koristne omega-3 maščobne kisline, ki preprečujejo srčna obolenja. Zato pa, če imate možnost uživati domača jajca, od kokoši, ki so se prosto pasle, si jih lahko privoščite kakor želite.

Lahko si jih skuhate tudi vnaprej in jih shranite v hladilniku. Služijo vam lahko vsak dan! Kot zdrav prigrizek ali dodatek k solati ali hiter zajtrk. Če si jajca pečete ali delate omlete, jih pecite na kokosovem ali surovem maslu, ne na oljih, ki se na visoki temperaturi spremenijo v nevarne trans maščobe in poškodujejo naše celice.
Vedite, da so jajca zdravo živilo in jih lahko uživate vsak dan!

Avokado
vam pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja, saj vsebuje vitamin B6 in folno kislino, ki pomagata uravnavati raven homocisteina. Povišana vrednost homocisteina je namreč povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Avokado prav tako vsebuje vitamin E ter mononenasičene maščobe, ki pomagajo ohranjati vaše srce zdravo. Znižuje raven holesterola, saj je bogat z beta-sitosterolom, ki pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Avokado vsebuje veliko kalija, zaradi česar pomaga uravnavati krvi tlak. Z rednim uživanjem avokada zmanjšamo vnetja v telesu in tveganje za nastanek različnih degenerativnih bolezni, ker vsebuje polifenole in flavonoide. Avokado vsebuje veliko karotenoida luteina, ki skrbi za zdravje oči. Mononenasičene maščobe in v vodi topne vlaknine v avokadu pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja. Visok delež folatov v avokadu pomaga zmanjševati tveganje za pojav srčnega infarkta. Številne študije dokazujejo, da lahko uživanje avokada zavira razrast raka na prostati. Oleinska kislina pa je tista, ki pomaga preprečevati raka na dojkah. Avokado vsebuje glutation, močan antioksidant, ki pomaga v boju proti prostim radikalom v telesu in skrbi za močan imunski sistem ter zdravje živčnega sistema.

Da pa ne bomo le govorili o vseh pozitivnih lastnostih jajčk in avokada, pa si zdaj iz teh super živil pripravimo še odličen zajtrk.

 

list icon Sestavine:

  • 1 velik avokado,
  • 2 domači jajčki,
  • žlička kokosovega masla.

soup heart icon Priprava:

1. Jajčka umešamo in ocvremo na kokosovem maslu. Po želji jih začinimo s soljo in poprom.

2. Avokado prerežemo na dve polovici. Odstranimo koščico in vdolbinice napolnimo z ocvrtimi jajčki.

Dober tek!

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si