Karta-caker
 ENERGETSKI SISTEM 

Bolj grobe oblike materialnih najnižjih energij vnašamo v telo skozi usta (hrana) in nos (kisik). Za življenje pa enako potrebujemo tudi subtilnejše – finejše oblike energije iz svojega okolja, ki prihajajo iz zemlje, zraka in vesolja. Te energije vstopajo in se predelujejo v sedmih glavnih energijskih centrih, ki so vzdolžno razporejeni po našem telesu. Poljudni naziv za vsakega od teh centrov je čakra (chakre – kolesa). Ti centri, zgrajeni iz fine materije nastanejo kmalu po našem spočetju in izginejo v uri ali dveh po naši smrti. So energetski centri, ki vsesavajo energijo iz okolice in z njo oskrbujejo vse telesne organe. Zato poskrbimo, da se bo energija pretakala na idealen  način.

Sedem čaker je pravzaprav sedem energetskih centrov – transformatorjev energije, ki našemu telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno, vesoljno energijo – či. Či se pretaka po telesu od spodaj navzgor, vsaka čakra predstavlja višjo stopnjo bivanja. Vsaka od sedmih čaker napaja pomembne organe v našem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi oziroma povezujočimi organi, živčnimi spleti in žlezami. Slednji so s čakrami vidno povezani, saj ležijo na skoraj istih mestih v telesu.

Energetski centri so kot vrtinci, katerih vrtenje se v zdravem stanju odvija v smeri urinega kazalca. Takrat čakre izpolnjujejo svojo poglavitno funkcijo pritegovanja oziroma vsesavanja energije iz okolice. Če imamo dovolj energije, se čakre vrtijo v smeri urinega kazalca. To je znak zdravja, dobrega počutja in občutka, da imamo veliko energije. V kolikor na kateremkoli delu telesa čutimo pomanjkanje ali to že preide v bolečino, bolezen, potem lahko to povežemo z motenim delovanjem tiste čakre, ki je povezana z motenim delom telesa.

Vsaka čakra ima svojo barvo, vibracijo in uravnava pretok energije na določenem delu telesa. Če se energija pretaka na idealen način, so vsi organi na področju neke čakre optimalno priskrbljeni s krvjo in energijo. Če pa se zgodi, da kakšna čakra slabo presnavlja energijo (je zaprta, poškodovana, hiperaktivna ali premalo aktivna), potem so organi slabše preskrbljeni in nastopi lahko bolezen. Pravilno delujoča čakra se vrti v smeri urinega kazalca. Če se vrti prehitro, izgublja energijo in je hiperaktivna. Če se vrti prepočasi, prejme premalo energije.

 

 PRVA ali KORENSKA ČAKRA 

čakra-1cakra-1

Prva čakra je glavna, osnovna ali korenska čakra  in predstavlja sedež volje do življenja. Ustreza ji rdeča barva. Nahaja se na dnu hrbtenice v predelu trtice oziroma na področju zunanjih spolnih organov. Prva čakra je osnova celotnega ustroja ter gibalo in oskrbovalka energije za preostale čakre po poti glavnega energetskega toka, ki jih medsebojno povezuje skozi hrbtenico. Predstavljamo si jo lahko lahko kot neke vrste energijsko centralo, v kateri se zbira surova energija zemlje, ki se nato prevaja in ustrezno predeluje v višjih centrih. Povezana je z nadledvičnimi žlezami  in s svojo energijo hrani temeljne dele telesakosti, zobe, kri, sklepe, noge in druge bližnje organe. Njen vpliv se kaže s splošnim stanjem in zdravjem celega telesa in splošnim občutkom, ali imamo dovolj energije ali premalo. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo. S to čakro je povezano vso delovanje na zemeljskem nivoju; odnos z materjo, naravo, zemljo.

Blokada na področju prve čakre se na fizičnem nivoju kaže kot slabokrvnost, nihanje krvnega tlaka, artritis, hemoroidi, slaba cirkulacija (mrzle roke in noge), slaba prebava (zaprtje ali driske), psihična in fizična utrujenost, bolečine v križu (išias), težave z ledvicami, mehurjem in prostato, obolenje kosti.  Na psihičnem nivoju pa čutimo pomanjkanje samozavesti, volje in energije, strah nas je prihodnosti, nimamo zaupanja v življenje, smo pretirano skromni, plahi in brezvoljni. Počutimo se tako, kot da bi izgubljali tla pod nogami, pretirano nas skrbi naš finančni položaj in nimamo nobene volje do gibanja.

 Kako krepimo prvo čakro? 

Priporočljivo se je odeti v oblačila rdečih barv in se obdati s kamni, ki ustrezajo energiji prve čakre (rubin, hematit, rdeča korala, rdeči jaspis, granat, rdeče tigrovo oko). Izbrani kamen lahko nosite okoli vratu ali kot prstan, lahko si ga postavite tudi v sobo, kjer izvajate vaje.
Uživajte hrano, ki je rdeče barve: rdeča pesa, rdeče zelje, redkvica, ribez, češnje,….Eterična olja, ki spodbujajo delovanje prve čakre so nagelj, rožmarin in cipresa.
Poskrbite za veliko gibanja. Izbirajte med dejavnostmi, ki vam omogočajo trden stik z zemljo. Ozavestite obstoj svojih nog in stopal s stoječimi asanami iz joge, hodite na dolge sprehode, masirajte stopala in noge. Poiščite povezavo z zemljo, delajte na vrtu in kolikor je le mogoče se zadržujte v naravi.
Samoglasnik »u« spodbuja delovanje korenske čakre.

 

 DRUGA ali SPOLNA-SAKRALNA ČAKRA 

 čakra-2cakra-2

Druga ali spolna čakra leži tik nad genitalijami (nekaj prstov pod popkom) in je povezana s spolnimi žlezami, ki uravnavajo spolnost in spolno dejavnost. Njena barva je oranžna. S svojo energijo oskrbuje organe v okolici: spolne organe in sečila, del prebavnih organov, križ in medenico. Ta čakra predstavlja sedež primarnih čustev: strah, žalost, jeza, radost, čudenje in stud. Tu je tudi sedež imunskega sistema in sedež naše čutnosti ter opažanja sebe ter drugih s pomočjo čutil. Tu so shranjeni prvi vtisi in stare čustvene in miselne podobe – vzorci. Ta čakra je povezana tudi z delovanjem, ustvarjanjem in učenjem. Kaže naš odnos do zemeljskih energij, do našega telesa in dojemanje njegovega delovanja in doživljanje spolnosti, čutnosti in življenjskih užitkov.

Blokada se na fizični ravni kažejo kot težave s plodnostjo, spolne težave (nepotešenost ali frigidnost in impotenca) in spolne bolezni, boleče in neredne menstruacije, težave z ledvicami, mehurjem in s prostato, alergije. Čutimo pomanjkanje splošne vitalnosti. Na psihični ravni pa kot pomanjkanje ustvarjalnosti in domišljije, težave z učenjem in pomnjenjem, razstresenost, brezvoljnost, razdražljivost in malodušje. Ne čutimo nobene strasti in radosti do življenja.

 Kako krepimo drugo čakro? 

Izbirajte si oblačila v oranžni barvi in tudi v stanovanju poskrbite za oranžne dodatke (zavese, stene, pogrinjke, cvetlice). Pod popek si polagajte kamne, ki krepijo drugo čakro: tigrovo oko, sončni kamen, oranžni turmalin, zlati topaz in roževec. Lahko jih seveda nosite tudi na prstu ali okoli vratu.
Od jedi je priporočljivo jesti živila oranžne barve: soja, leča, korenje, buče, melone, marelice, mango, breskev, kaki. V prostoru, kjer delate in stanujete naj vam izparevajo eterična olja sandalovine, pomaranče in popra. Povežite se z elementom vode. Veliko plavajte in uživajte v kopelih. Zaužijte vsaj dva litra tekočine na dan (voda in zeliščni čaji).
In veliko plešite, najbolje v paru.
Vokal »o« spodbuja delovanje druge čakre.

 

 TRETJA ali POPKOVNA-PLEKSUSNA ČAKRA 

 čakra-3cakra-3

Tretja čakra leži v solarnem pleksusu (živčnem spletu, ki izhaja iz srednjega dela hrbtnega mozga), kjer se stikajo rebra. Odgovarjajoča žleza je trebušna slinavka. S svojo energijo oskrbuje bližnje organe: jetra, žolč, želodec, dvanajstnik in tanko črevo, trebušno slinavko, vranico, srednji del hrbtenice. Je mesto, kjer asimiliramo energijo, ki se pretaka skozi telo. Je sedež primarnega intelekta (um, razum, logika) in vpliva na naš odnos do moči, volje in izražanja samega sebe. Njena barva je sončno rumena.

Blokada se kaže kot težave z jetri in žolčnikom, želodcem in vranico, bolečine v ledvenem predelu in hrbtu, živčne bolezni, težave s prebavo in presnovo, povečana telesna teža, sladkorna bolezen, motnje spanja in nočne more. Na psihični ravni pa se kažejo stanja strahu in tesnobe, občutek krivde in manjvrednosti, manipuliranje, upravljanje in kontrola, egoizem, strah pred nepriznanjem in nepotrditvijo, strah pred konkurenco, pomanjkanje samospoštovanja in motnje hranjenja.

 Kako krepimo tretjo čakro

Izbirajte si oblačila v rumeni barvi in tudi v stanovanju poskrbite za rumene dodatke (zavese, stene, pogrinjke, cvetlice), prižigajte sveče ali se usedite pred kamin in opazujte ogenj. Odprite se energiji sonca in vsrkavajte energijo sončnega vzhoda in zahoda. Privoščite si dovolj toplote in obiskujte savno. Nad popek si polagajte kamne, ki krepijo tretjo čakro: tigrovo oko, citrin, rumeni jaspis, rumeni kalcit, jantar, rumeni serpentin, krizoberil. Lahko jih seveda nosite tudi na prstu ali okoli vratu.
Od jedi je priporočljivo jesti živila rumene barve: buče, krompir, banane, limone, ananas, grenivke, hruške, semena…V prostoru, kjer delate in stanujete naj vam izparevajo eterična olja kamilice, sivke, janeža in limone.
In naučite se izražati svoja čustva.
Izgovarjanje samoglasnika »o« spodbuja delovanje tretje čakre.

 

 ČETRTA ali SRČNA ČAKRA 

čakra-4cakra-4

Četrta ali srčna čakra leži za prsnico in je na fizični ravni povezana z žlezo timus, ki je pomemben dejavnik imunskega sistema. Ustrezata ji zelena barva. Vpliva na celice, kri in življenjsko moč. Je zelo pomembna čakra, saj leži na sredini in je prevodnik – posrednik med čakrami. Skozi to čakro sprejemamo in dajemo ljubezen, najprej sami do sebe, šele nato pa jo lahko zares delimo tudi z drugimi. Tu je tudi center ljubezni, sočutnosti, človečnosti, varnosti in naklonjenosti. Četrta čakra je tudi meja med spodnjimi (nižje frekvence) in zgornjimi čakrami (višje frekvence).

Blokada se javlja v pretiranem čustvovanju, hitri spremembi razpoloženja, pretirani občutljivosti, brezčutnosti, občutku osamljenosti, težavah pri vzpostavljanju stikov, ljudomrznosti in vzpostavljanju zdrave distance in postavljanju mej. Na fizični ravni pa se lahko pojavljajo srčna in pljučna obolenja, bolečine v prsnem košu, previsok ali prenizek krvni tlak, bolečine v zgornjem delu hrbta in ramenih, težave z dihanjem in prehladna obolenja. Težave se velikokrat kažejo tudi na koži, ki je nekakšna meja med telesom in zunanjim svetom.

 Kako krepimo četrto čakro

Izbirajte si oblačila v zeleni barvi. V stanovanju in v prostoru, kjer delate poskrbite za veliko zelenih rastlin. Odprite se za lepote narave, zlasti zelene travnike in gozdove. Privoščite si masažo in prakticirajte dihalne vaje. Čim več časa preživite in se posvetite svojim najdražjim (tudi hišnim ljubljenčkom in rastlinam). Na sredino prsi si polagajte kamne, ki krepijo četrto čakro: smaragd, krizopras, zeleni turmalin, roževec, malahit, zeleni spinel, žad, prasem. Lahko jih seveda nosite tudi na prstu ali okoli vratu.
Od jedi je priporočljivo jesti živila zelene barve: jabolka, špinača, por, ohrovt, zelje,.. V prostoru, kjer delate in stanujete naj vam izparevajo eterična olja vrtnice, jasmina, vanilije in pehtrana.
Bodite ljubeči in se z odprto dušo ter strpnostjo prepuščajte stikom z drugimi ljudmi.
Izgovarjanje samoglasnika »a« spodbuja delovanje četrte čakre.

 

 PETA ali GRLENA ČAKRA 

cakra-5 čakra-5

Peta ali grlena čakra se nahaja v spodnjem delu vratu in ustreza žlezi ščitnici. Ustreza ji modra (ali svetla, sinja in turkizna) barva. Uravnava presnovo. S svojo energijo hrani grlo, ščitnico, obščitnične žleze, vratno hrbtenico, požiralnik, usta. V peti čakri je sedež našega izražanja – sposobnosti, da z besedami izrazimo svoje potrebe in občutke, zato je ta čakra funkcijsko povezana z drugo čakro (vsako primarno čustvo, ki ga občutimo v drugi čakri, bi morali skozi peto jasno iskreno in resnično izgovoriti). Poleg izražanja, zavedanja svojih besed in sporazumevanja je peta čakra tudi sedež ustvarjalnosti ter sposobnosti, da imamo svoje življenjske sanje. Vpliva na voljo, odločnost, izbiro, ustvarjalnost in dejavnost. Ljudje s harmonično peto čakro imajo izrazite komunikacijske sposobnosti, močno razvito zavedanje samega sebe in individualnost, zanimajo se za raznovrstne interese in visoko koncentracijo za učenje.

Blokade oz. telesni znaki, ki kažejo na motnjo delovanja grlene čakre so bolečine v vratu, zatilju in ramenih, vnetje mandljev, bolezni zob in dlesni, motnje govora in sluha, težave s ščitnico, ponavljajoče se angine, golša, rak na grlu. Na psihični ravni pa se blokade kažejo kot trema in sramežljivost, vznemirjenost, nestrpnost, beg od resničnosti, čezmerno poudarjanje intelekta, slabo in neustrezno besedno izražanje, bojazen pred izražanjem svojega mnenja, motnje govora, jecljanje.

 Kako krepimo peto čakro

Izbirajte si oblačila v svetlo modri barvi. V stanovanju in v prostoru, kjer delate poskrbite za veliko modrih dodatkov. Pogosto se zazrite v modro nebo, dopuste preživljajte ob morju, rekah in jezerih. Začnite pisati dnevnik in mu zaupajte. Tako boste razvijali sposobnost pisnega izražanja, to pa vam bo pomagalo tudi pri oblikovanju misli in govora. Izberite enega od kamnov in si ga obesite okoli vratu: tirkiz, lapis lazuli, sodalit, modri kremen, apatit, kalcedon, azurit…
Od jedi je priporočljivo jesti modre barve: slive, črno grozdje, borovnice, ribez… V prostoru, kjer delate in stanujete naj vam izparevajo eterična olja evkaliptusa, poprove mete, kafre in ingverja.
Izgovarjanje samoglasnika »e« spodbuja delovanje pete čakre.

 

 ŠESTA ČAKRA ali TRETJE OKO 

cakra-6 čakra-6

Šesta čakra ali tretje oko je v sredini čela in je povezana s hipofizo. Ustreza ji indigo modra barva. S svojo energijo oskrbuje oči, ušesa, nos, male možgane, žlezo hipofizo. Je centrala duše v budnem stanju in center vizualizacije, imaginacije, intuicije, naših vizij in sanj. Omogoča nam pozornost in zavest, daje nam ustvarjalno energijo, moč predstave, odprtost za nove zamisli in nam omogoča nadzor lastnih misli.

Blokade se javljajo kot težave s sinusi in ponavljajoči se nahodi, glavoboli in migrene, težave z očmi, očesno mreno, slabovidnost in naglušnost, obolenja živčnega sistema. V primeru glavobolov in podobnih težav je najbolje odvečno energijo z meditacijo spustiti v območje popka, ali še bolje, proti stopalom in ven iz telesa – če si damo na stopala še obkladke in si položimo na mesta čaker tudi ustrezne kamne, je učinek skoraj zagotovljen. Duševni znaki, ki kažejo na motnjo delovanja šeste čakre se kažejo kot težave s koncentracijo in učenjem, uhajanjem misli, strahovi in nenehnim bolestnim iskanjem smisla.

 Kako krepimo šesto čakro

Izbirajte si oblačila v indigo ali temno modri barvi. V stanovanju in v prostoru, kjer delate poskrbite za nekaj dodatkov v tej barvi. Pogosto se zazrite v zvezdnato nebo, redno hodite na nočne sprehode in začutite mir, tišino in moč noči. Poživite svojo domišljijo s knjigami. Začnite pisati dnevnik svojih sanj. Tako bo oživela tudi vaša domišljija.  Na čelo si polagajte enega izmed kamnov ali si ga obesite okoli vratu: sugelit, ametist, modri fluorit, modri safir, smaragd.
Od jedi je priporočljivo jesti vso sadje in zelenjavo ter zelišča: preslica, sivka, vijolica, divja mačeha, dobra misel. Izogibajte se rdečemu mesu – raje ga nadomestite z ribami, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3.
Priporočljiva je tudi vadba, ki povečuje osredotočenost. V prostoru, kjer delate in stanujete naj vam izparevajo eterična olja vijolice, limonske trave in kajeputa.
Izgovarjanje samoglasnika »i« spodbuja delovanje šeste čakre.

 

 SEDMA ali KRONSKA ČAKRA 

cakra-7 čakra-7

Čakra glave – sedma ali kronska čakra, je na vrhu glave, malo za temenom. Njena barva je vijolična in lila. Ustreza češariki, žlezi, ki uravnava spanje in budnost. S svojo energijo oskrbuje epifizo, velike možgane in vse njihove funkcije (sprejemanje, učenje novih znanj, razumevanje sebe, življenja, samospoznavanje, osveščanje). Je sedež naših življenjskih prepričanj ter višjih duhovnih razumevanj. Prav tako je center za koncentracijo, učenje, etiko, življenjske vrednote ter pogum in odprtost za nove ideje. Tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo na višjih duhovnih nivojih.

Blokade na telesni ravni se kažejo kot glavoboli, kronične bolezni, oslabljena odpornost, živčna obolenja, motnje pri dihanju, multipla skleroza, duševne bolezni, vse smrtne bolezni, ohromelost, omedlevice. Na duševni ravni pa se motnje v delovanju sedme čakre kažejo kot pomanjkanje življenjske radosti, beg iz resničnosti, duševna izčrpanost, depresije, težave pri sprejemanju odločitev, kronično malodušje.

 Kako krepimo sedmo čakro

Izbirajte si oblačila v beli ali svetlo vijolični barvi. V stanovanju in v prostoru, kjer delate poskrbite za nekaj dodatkov v tej barvi. Pogosto hodite v hribe in si vzamite čas za razgled iz vrha v dolino. Umaknite se v tišino in več pozornosti namenite svojemu duhovnemu razvoju.  Nosite enega izmed kamnov: kamena strela, turmalin, diamant, obsidijan, ametist, fluorit, zlato.
Hrana je dihanje – prana, ki jo z meditativnim dihanjem vsrkamo neposredno iz vesoljnega vira. V prostoru, kjer delate in stanujete naj vam izparevajo eterična olja geranije ali rožnega lesa.
Mrmranje glasu »m« spodbuja delovanje šeste čakre.

To so čakre, vitalni energetski centri v našem telesu, ki imajo kakovostne funkcije, da je naše telo zmožno, zmogljivo in da optimalno deluje.

Za spodbujanje vseh čaker si spodaj poglejte vajo: MAČKA Z ŽIVO.

 

V kolikor bi radi izvedeli še več o telesnem energetskem sistemu in čakrah,
si poglejte naš ePriročnik: Energetski sistem 7-ih  čaker (dostop s klikom na spodnjo sliko).

 

 

 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si