Najbolj pogosto vprašanje, ki se pojavlja, ko ljudje prvič pridejo k nam je: »Koliko terapij bom rabil?« ali »Koliko časa bo trajalo, da se pozdravim?«

Skozi prakso in izkušnje, malo za šalo in malo zares, smo se naučili, da dajemo vedno isti odgovor: »Toliko časa, kot ste potrebovali, da ste si težavo pridelali.« V naturopatski praksi velja rek, da kolikor let trpimo za določeno težavo ali boleznijo, toliko mesecev bomo potrebovali, da bomo telo spravili v ravnovesje. To ne velja za vse ljudi enako.

Tisti, ki so si težave pridelali z neuravnoteženo prehrano, negibanjem, zasedenostjo in različnimi pretiravanji, bodo zaradi slabe prekrvavljenosti, »zapacanosti« in slabe vitalne energije potrebovali dalj časa, da odpravijo in popravijo svoje težave. Tisti, ki so razgibani, ker ali opravljajo fizična dela, ali so športniki ali pa svoj prosti čas preživljajo aktivno in se hranijo z uravnoteženo hrano ter zdravimi čustvi, bodo potrebovali veliko manj časa.

Telo lahko spravimo v ravnovesje z različnimi terapevtskimi metodami. Vendar je pa bolj kot to pomembno, kako potem vsak posameznik to ravnovesje vzdržuje.

Na prvem mestu je gibanje! Svetujemo hojo, ki kot človekovo najbolj naravno gibanje, poživi in prediha celotno telo. In vaje, ki morajo biti primerne in prilagojene vsakemu posamezniku.

Potem je tukaj vsekakor tudi ustrezna prehrana, ki daje telesu navodila, kako naj ta deluje. Hrana, ki nam ne sluzi pljuč, ki nam ne »packa« črevesja, ki ne zakisa. Hrana, ki spodbuja presnovo, ki čisti in podpira prebavila in se dobro vsrkava v kri.

In da ne pozabimo na še eno zelo pomembno komponento, to so naša čustva. Če jih pretirano gojimo in nas le ta obvladujejo, nas ustavljajo, hromijo in zapirajo, si lahko pridelamo resne fizične težave. Jeza, strah, zaskrbljenost in druga negativna čustva so lahko zelo konstruktivna, če so opažena, pravlno izražena in uporabljena za premik naprej. Včasih jih je treba samo izpihniti in predihati, drugič izkomunicirati in tretjič so lahko močno gorivo za spremembe. Vsekakor jih je potrebno (brez občutka krivde) osvoboditi in preusmeriti v občutke, ki so za nas podporni. Sami si izbiramo čustveno klimo, v kateri živimo in sami si kreiramo svoje misli ter počutje. Pri tem pa so nam lahko v veliko pomoč dihalne, sprostitvene in telesne vaje, hrana in vsakodnevni vpogledi vase.

Tak način krepitve svojega telesa potrebuje prav vsak od nas.

Tako kot skozi leta gojimo bolezen in jo hranimo z neprimernim načinom življenja, tako lahko z zdravim načinom življenje nastalo bolezen ali težavo tudi popravimo in odpravimo. Po načelih zdravega, zmernega in primernega sloga življenja se začne naše osebno delo rasti tako, da si prizadevamo in se vsakodnevno trudimo, da skrbno in ljubeče negujemo same sebe ter ustvarjamo harmonijo v telesu. Telo se takoj odzove in to zelo hvaležno, že v prvem tednu lahko opazimo spremembe. Seveda je potrebna vztrajnost, vsaj tri mesece, da se harmonija utrdi. Ni težko odpraviti težave, težje je vzdrževati to stanje.

In zato omenjeni rek drži: kolikor let, toliko mesecev pravilnega prizadevanja za zdravje potrebujemo, da dosežemo stabilnost. Tablete nas ne bodo rešile bolezni, sami se bomo rešili in to s pravilnimi navodili, ki jih dajemo svojemu telesu.

 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si