.Hrana kot zdravilo:.

Temna čokolada
Temna čokolada je zaradi velikega deleža kakava prava zakladnica flavonoidov, gre za vrsto polifenolov, ki delujejo kot antioksidanti in antimutageni, ti preprečujejo mutacijo celic, enega izmed prvih korakov za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni. Poleg tega imajo zmožnost, da absorbirajo ultravijolično svetlobo, varujejo DNK in učinkujejo na rakotvorne snovi. Uživanje zmernih količin temne čokolade bo izboljšalo vaše razpoloženje in vam povrnilo energijo. Kljub temu, da ima temna čokolada veliko zdravilnih učinkov, pa seveda ne pomeni, da jo lahko uživate v neomejenih količinah. Košček ali največ eno rebro na dan je več kot dovolj, prevelike količine imajo namreč veliko stranskih učinkov, med drugim pridobivanje odvečnih kilogramov.

Fige
Fige so okusen mediteranski sadež je tako rečeno vsestranski. Pomaga pri zdravljenju aken, preprečuje nastanek rakavih in srčnih obolenj poleg tega pa nas oskrbi s potrebno energijo. Bogate so z beta karotenom, vitamini A, C, E in K, kalcijem in drugimi minerali, vsem vsebovanim lastnostim pa je skupno to, da so tudi zdravilne. V nadaljevanju vam tako ponujamo seznam pozitivnih (zdravilnih) učinkov fige: preprečujejo nastanek rakavih obolenj; ker fige vsebujejo veliko vode in naravnih sladkorjev so zelo koristne pri preprečevanju virusnih obolenj; fige so bogate z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, zato so zelo uspešne pri varovanju srca in ožilja (bogate so namreč s kalijem – mineralom, ki uravnava krvni tlak); fige tudi zmanjšujejo napetost v želodcu, izboljšujejo delovanje črevesja ter blažijo želodčne krče; fige znatno pomagajo pri krepitvi in ohranjanju vašega spomina; fige so odlične za preprečevanje in zdravljenje aken (vsebujejo veliko vode); s figami lahko nadomestite mlečni vir kalcija; ker so fige bogate s kalcijem se to posledično odrazi tudi v trdoti in zdravju kosti; triptofan v figah pomaga pri zdravljenju nespečnosti in spalnih motenj; pozitivni učinki dosežejo tudi živčni sistem, kar posledično pomaga tudi pri zdravljenju depresije.

 

Potrebujemo:

  • 2,5 skodelice polnozrnate moke (270 g)
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 1/4 žličke cimeta in mletih klinčkov
  • 1 skodelica rjavega sladkorja (100 g), katerega lahko zamenjate tudi z medom
  • 125 g masla (sobne temperature)
  • 2 jajci (velikosti L)
  • 1 vanilijev sladkor
  • 200 g jedilne čokolade ali temne čokolade (75% kakava)
  • 4-6 fig

 

Priprava:

V skledi zmešajte moko, sodo in sol. V drugi skledi z električnim mešalnikom penasto stepite sladkor (med), vanilijev sladkor in maslo. Dodajte jajca in pri srednji hitrosti stepajte, da dobite gladko zmes. Čokolado in fige grobo sesekljajte. Vse skupaj vmešajte, ter pri nizki hitrosti mešajte le toliko, da se sestavine povežejo. 

Pekač obložite s papirjem za peko. S pomočjo dveh žlic na pekač polagajte kupčke testa.

Segrejte pečico na 160 stopinj (ventilatorsko na 140). Pecite od 22 do 24 minut oziroma do zlato rjave barve.

Pečene kukije takoj prestavite na ravno hladno podlago in počakajte, da se ohladijo.

 

Dober tek!


 


NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?

Enostavno.
Samo vpišite vaše podatke in ob objavi novih novičk boste le te prejeli v e-nabiralnik.



Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BREZPLAČEN E-PRIROČNIK

Vpiši svojo e-pošto in ZASTONJ
ti pošljemo e-Priročnik:

NAŠE ZDRAVJE V POSAMEZNIH LETNIH ČASIH

100% tajnost podatkov, brez spam sporočil !!

x