Čas priprave:
10 minut


Čas kuhanja:
20 minut


Št.oseb:
4


Zahtevnost:
1

»Kruha ne naredi moka, ampak roka!« (ljudski pregovor o kruhu)

Noben kupljen kruh ne more nadomestiti doma pripravljenega kruha. Že vonj po pečenem kruhu v hiši je nenadomestljiv in nam ostane dolgo v spominu (joj kako je dišalo pri stari mami, ko je iz krušne peči vlekla sveže pečene kruhke in potico).

Vse od pradavnine naprej je kruh pomenil srečo in blaginjo, pomanjkanje in bedo, revščino in vojno. Usoda človeštva in zgodovina narodov je bila odvisna od kruha. Kruh je delil ljudi na revne in bogate, site in lačne, na gospodarje in podložnike. Stari Egipčani so z žitom plačevali delavce, kupovali obleke, obutev, itd. Kruh je v preteklosti pomenil mnoga hrepenenja, trpljenja, žlahtnosti, gorja in domačnosti. Kruh je bil merilo vsega dobrega: DOBER KOT KRUH. Danes nam kruh pomeni praznik, ima čarobno moč, je zdravilo, merilo blaginje, je predmet spoštovanja, je živilo preživetja.

 

Sestavine:

  • 350g pirine moke;
  • 100g ajdove moke;
  • 50g ržene moke;
  • 1 pest orehovih jedrc;
  • 1 pest mešanice semen;
  • 1 pest ovsenih kosmičev;
  • 1 mala žlička vinskega kamna;
  • 3 ščepce soli;
  • 4dl mlačne vode;
  • 2 mali žlički bučnega olja.

Priprava:

1. Najprej dobro zmešamo vse suhe sestavine. Počasi dodajamo vodo in bučno olje in dobro zmešamo.

2. Pokrijte in pustite vzhajati do 30 minut. 

3. Po želji lahko oblikujete v manjše žemljice ali pustite veliki kolač.

Pečico segrejta na 180°C in pecite do 20 minut. Sam nikoli ne merim časa, vedno delam na oko ali preverim z zobotrebcem (zapičim v testo in preverim ali se še kaj testa prime na zobotrebec).

 

Dober tek!



NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?




Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja