V članku o dihanju smo se poglobili v sam pomen dihalnega cikla. V nadaljevanju vam bom predstavil par osnovnih dihalnih vaj.

 

1.VAJA: Učenje pravilnega načina dihanja
Najprej za nekaj minut zaprite oči. Hrbet naj bo raven. Začnite z globokim, zvočni vdihom, potem pa tiho izdihnite. Spoznali boste kako lahko s počasnim, globokim, mirnim in enakomernim dihanjem vplivate na dihalni ciklus in se obenem počutite popolnoma udobno. Ponovite vsaj 8 ciklov (izdih/vdih), nato odprite oči in dihajte normalno. To je preprosta vaja, vendar učinkovita, zato jo lahko naredite kjerkoli in kadarkoli.

2.VAJA: Pomen izdiha 
Če opazujete ljudi kako dihajo, boste videli, da večina daje poudarek na vdih, zelo malo pa je pozornosti na izdih. Izdih je navadno pasiven in traja manj časa kot vdih. Ko dihamo na tak način, zelo malo zraka kroži v dihalnem ciklu. Več zraka kroži, bolj boste zdravi, saj je delovanje vseh sistemov v telesu odvisno od dobave kisika in odstranjevanja ogljikovega dioksida. Da bi dobili več zraka v pljuča se osredotočite na izdihovanje čim več zraka iz pljuč, torej na večji pomen izdiha.

3.VAJA: Normalno dihanje
pri vsakem izdihu poskusite stisniti čim več zraka iz pljuč. Tako boste še dodatno aktivirali vaše medrebrne mišice in občutili boste kako stiskate prsni koš. Poskusite, da bo vaš izdih enako dolg ali še nekoliko daljši kot vdih. Vsakič, ko pomislite na to tehniko-vajo, poskusite še dodatno podaljšati izdih in tako vplivati-razvijati svoje medrebrne mišice.

 

Ko osvojite zgoraj opisane tehnike dihanja preberite tudi
3 nadaljevalne tehnike dihanja.

 

Več vaj in koristnih informacij najdete v našem priročniku: DIHANJE-ključ k samozdravljenju

 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si