Dr. Andrew Weil v svoji knjigi Spontano zdravljenje lepo pove:
” Ena najbolj učinkovitih sprostitvenih tehnik je zavestna regulacija dihanja.”

Številni jeziki uporabljajo isto besedo za dih in duh (sanskrt-prana, hebrejski-ruach, grški-pneuma, latinski-spiritus). Indijanci so menili, da življenje vnesemo v telo s prvo sapo-vdihom in ne s trenutkom rojstva ali zanositve. V tem pogledu ima plod oz. novorojenček nekakšno vegetativno življenje, ki je nepovezano z duhom, vse do pričetka dihalnega cikla.

 

Dihanje je most med umom in telesom. Je povezava med zavestjo in podzavestjo. Je gibanje duha v materijo. Dihanje je ključ do zdravja in dobrega počutja. Sposobnost katero lahko reguliramo in razvijamo in tako izboljšamo našo telesno, duševno in duhovno blaginjo. Dihanje je ključ k samozdravljenju.

V samem središču našega bit je ritmično gibanje – ciklično širjenje in krčenje, ki je tako v našem telesu in zunaj njega. Je tako v naših mislih in v našem telesu kot tudi v naši zavesti in zunaj nje. Dih je bistvo obstoja in v vseh vidikih vesolja vidimo enak ritmični vzorec raztezanja in krčenja. Tako v izmenjavi ciklov dneva in noči, budnosti in spanja, visoke in nizke plime ali sezonski rasti in propadanju.

Dihanje je v večih pogledih nekaj posebnega. Je edina funkcija, katero lahko izvajamo zavedno, ter tudi nezavedno, saj je pod nadzorom dveh nizov živcev. Prvi vegetativni (avtonomni) živčni sistem je podzavestni, drugi somatski (animalni) pa je zavestni. Dih je povezava med tema dvema sistemoma.

 

Dihanje je naravni predmet meditacije. Z osredotočanjem pozornosti na dihanje, boste spremenili svoje stanje zavesti, se tako sprostili in pozabili na vsakdanje skrbi. Veliko sistemov meditacije se osredotoča na dihanje kot glavno tehniko. V budističnih in jogijskih tradicijah je veliko primerov ljudi, ki so prišli do razsvetljenja tako, da niso počeli nič drugega kot bili pozorni na cikel lastnega diha. S to vrsto meditacije lahko poskusite tudi sami doživeti dimenzijsko točko med vdihom in izdihom, ki vodi do lastnega razsvetljenja – zavedanja. Vse to je mogoče z dihanjem, ki je skrivnost in se odvija tik pred našimi nosovi in nas povezuje z vesoljnim ritmom.

Ko se osredotočamo na dihanje se poglabljamo vase, v duhovni jaz, nefizični bit. V kolikor se danes za 10 sekund bolj posvetimo dihanju kot včeraj, bomo dosegli višjo stopnjo duhovnega zavedanja, duhovne energije, pospešili komunikacijo med umom in telesom in tako izboljšali svoje zdravje.

 

Večina ljudi se ne zaveda, da lahko z pravilno tehniko dihanja v celoti izkoristimo zdravilne lastnosti akta dihanja. Z preprostimi tehnikami  dihanja lahko pomagamo znižati krvni tlak, umirimo srce, ali pomagamo prebavnemu sistemu, brez dodatnih drog (“zdravil”). Dihanje ima neposredno povezavo do čustvenih stanj in razpoloženj. Kar opazujte nekoga, ki je jezen, ga je strah ali je kako drugače razburjen. Opazili boste, da ta oseba diha hitro, plitvo, glasno in neredno. Ne moreš biti jezen, če je tvoje dihanje počasno, globoko, mirno in enakomerno.

Tako lahko z enostavnim dejanjem kot so dihalne tehnike, vplivamo preko zavestnega živčnega sistema  (počasno, globoko, mirno in enakomerno dihanje) na podzavestni živčni sistem in posledično na celotno telo.

Več o dihalnih tehnikah:
Osnovne dihalne vaje
Tri nadaljevalne tehnike dihanja

Preberite si tudi članek o dihalnih mišicah.

Več vaj in koristnih informacij najdete v našem priročniku: DIHANJE-ključ k samozdravljenju


 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si