Kadar govorimo o poškodbah rame oz. ramenskega sklepa moramo upoštevati, da ga sestavljajo kar štirje sklepi, ki sodelujejo pri normalnem gibanju. Zato je dobro, da vsaj malo poznamo anatomijo sklepa, saj govorimo o kroglastem sklepu. 

Je najbolj gibljiv sklep v našem telesu in tako  omogoča celo paleto gibov: predročenje (fleksija) – zaročenje (ekstenzija); odročenje (abdukcija) – priročenje (addukcija), medialna (notranja) rotacija – lateralna (zunanja) rotacija; horizontalna abdukcija – addukcija, scaption in kroženje (cirkumdukcija). Ker je lopatica tudi sestavni del ramenskega obroča, si poglejmo kako se giblje: elevacija (dvig) – depresija (spust), protrakcija – retrakcija, rotacija navzgor – rotacija navzdol, ter · ”nagib” lopatice.

Spodaj so prikazani najbolj značilni gibi ramenskega obroča, skupaj z mišicami, ki sodelujejo pri gibu. Tako lahko že okvirno ugotovite, ko določen gib ne morete izvesti, katera mišica je poškodovana – blokirana.

Splošni pregled in specialni testi

Pregled pacienta z bolečo ramo vedno začnemo s SPLOŠNIM PREGLEDOM, pri katerem iščemo gibalne nepravilnosti in morebitne s tem povezane funkcionalne pomanjkljivosti.
Nato lahko opravimo nekaj SPECIALNIH TESTOV,ki nam bodo pomagali odkriti morebitne poškodbe mišičnih ali vezivnih struktur sklepa.

eye icon
SPLOŠNI PREGLED se prične z opazovanjem pacienta, kako pride v prostor, kako si sleče srajco, nato pa tudi kako stoji oz. kakšna je telesna drža. To je naša prva priložnost, da opazimo morebitne funkcionalne okvare ramenskega sklepa. Ko bolnik razkrije zgornji del trupa in okončine, lahko preidemo k splošnemu pregledu sprednje, stranske in hrbtne strani vsake rame. Naš cilj je ugotoviti morebitne nepravilnosti v mišičnem obsegu ali morebitne asimetrične kostne okvare.

Pregled vratne hrbtenice
Preden se lotimo pregleda rame, je zelo pomembno opraviti celoten pregled vratne hrbtenice, Preveriti moramo občutljivost vratne hrbtenice z otipavanjem vratnih vretenc in obseg gibljivosti vratu v fleksiji, ekstenziji in rotaciji.

Obseg gibanja
Nato preverimo obseg gibanja (ROM) rame v različnih smereh: fleksija naprej do vrha  glave – ekstenzija nazaj za telo – abdukcija do 90° – addukcija do nasprotne rame – zunanja rotacija – notranja rotacija (odpiranje modrca) – dvig in potik rame navzdol – rama naprej in nazaj.
Če je gibanje v določeni smeri boleče ali omejeno, to lahko pomeni, da je prisotna patologija v določeni strukturi rame.

allergies icon

Pregled rame je treba dopolniti z nekaterimi SPECIALIZIRANIMI TESTI in provokativnimi manevri, ki so značilni za različne poškodbe in patologije rame. Ti testi nam pomagajo potrditi ali izključiti prisotnost določene bolezni rame, na katero lahko posumimo šele po pregledu in oceni celotnega obsega gibanja.

Postopki manualnega testiranja mišic (MTM) so sestavni del fizikalnega pregleda in so osnova za določanje posameznikovih potreb glede na poškodbo oz. bolezen. Pri izvedbi teh testov ne potrebujemo naprav in je poceni. Zahteva pa visoko stopnjo spretnosti, znanja preizkovalca. MTM je postopek za ocenjevanje funkcije in zmogljivosti posameznih mišic ali mišičnih skupin. 

 

REHABILITACIJA – ZDRAVLJENJE

Pri sanaciji svoje poškodbe rame sem si pomagal z ePriročnikom: Program reghabilitacije ramenskega sklepa. Spodaj pa lahko ogledate kar nekaj naših ePriročnikov, ki vam bodo pomagali pri poškodbi ramenskega sklepa (dostop s klikom na spodnjo sliko ali desno povezavo).

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si