Čas priprave:
20 minut
Čas kuhanja:
0 minut
Št.oseb:
4
Zahtevnost:
1
Levji zob, ki mu pri nas rečemo regrat, se je včasih imenoval jajčar, mlečec, farška plata in še kaj. Stara imena se navezujejo na njegove značilnosti in uporabo. Jajčar zato, ker so ga in ga še vedno največkrat jemo v solati z dodatkom trdo kuhanih jajc in krompirja.
.Hrana kot zdravilo:.
Regrat:
vsebuje skoraj vsa znana pomembna hranila: ogromno rudnin, med katerimi je treba omeniti železo, kalcij in magnezij, karotenoide (predvsem betakaroten), vitamina C in E, vitamine skupine B ter številne druge znane in neznane snovi. Različne grenčine spodbujajo izločanje prebavnih sokov, obilje vlaknin pa preprečuje zastoje hrane v prebavilih.
Kot močan diuretik spodbuja delovanje ledvic in odvajanje vode, pospešuje presnovo in delovanje vseh izločevalnih žlez. Zato se v želodec izloča več kisline, v dvanajstnik pa se izceja več žolča iz jeter ter sokov trebušne slinavke, kar olajša prebavo težke in mastne hrane.
Za zdravljenje se uporablja cela rastlina. Posamezne dele moramo nabirati ob pravem času in vedno sušiti v senci, če hočemo doseči najboljše učinke. Najbolj zdravilna je korenina, ki jo nabiramo zgodaj spomladi pred cvetenjem ali jeseni. Liste nabiramo pred, stebelca pa med cvetenjem v sončnem vremenu na dan za list ali cvet po biodinamičnem koledarju.
Sestavine:
- skledo regrata;
- šop trobentic;
- 2 kuhana krompirja;
- 2 kuhana jajčka
- 2 žlici ocvirkov (po želji);
- 1/2 limone
- bučno olje
- začimbe: sol
Priprava:
1. Regrat in trobentice dobro operemo in damo v skledo.
2. Narežemo in dodamo še trdo kuhana jajčka in krompir.
3. Na ponvi segrejemo ocvirke in jih prelijemo čez solato.
4. Solimo in začinimo z limoninim sokom ter bučnim oljem.
Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.