Tokratni recept za žitno – sadne rezine zadovolji potrebo po sladkem, zdravem, hranljivem in lahko prebavljivem prigrizku. Priprava je enostavna in relativno hitra, sestavin ni veliko.

Prigrizek je v hladilniku obstojen do nekaj dni in nam lahko služi za hitro in lahko prebavljivo kvalitetno energijo. Kompleksni (proso in ovseni kosmiči) ter enostavni (suho in sveže sadje) ogljikovi hidrati v kombinaciji z oreščki in kokosovim maslom (kvalitetne maščobe) predstavljajo pomemben dejavnik pri uravnoteženi prehrani.

Če pecivo prelijemo s čokolado in okrasimo s sladko smetano, bodo rezine postale slastne tudi za otroke!

Potrebujemo (za pekač cca 30 x 20 cm):

  • 120g prosene kaše,
  • 150g rozin,
  • 80g suhega sadja (marelice, slive),
  • 150g ovsenih kosmičev,
  • 2 jabolki (ali drugega svežega sadja),
  • 50g kokosove moke,
  • 120g semen in oreščkov,
  • cimet,
  • 50g kokosovega masla

 

Priprava:

Osnova je prosena kaša, ki jo s ščepcem soli in nekaj cimeta damo v mrzlo vodo, počakamo, da zavre in nato na zmerni temperaturi kuhamo cca 20 minut.Vmes dodajamo sestavine. Kmalu potem, ko stresemo kašo v vodo, pridamo rozine ter npr. suhe marelice. Nato narežemo sadje (jagodičevje, jabolka, slive). Izbiramo sezonsko sadje. Stresemo v posodo in naprej kuhamo. Vmes premešamo. Ko se izteče 20 minut, v mešanico dodamo drobne ovsene kosmiče, kuhamo par minut, dodamo kocko ali dve kokosovega masla ter čisto na koncu še mešanico semen in oreščkov. Ugasnemo vir toplote in vse skupaj temeljito še enkrat premešamo.
Maso naložimo v pekač ter na 180°C pečemo cca. 30 – 40 minut. Počakamo, da se ohladi in dokončno strdi ter režemo na poljubne koščke. Pecivo je priporočljivo hraniti na hladnem, saj je potem še okusnejše. Masa mora biti v pekač naložena vsaj 2 cm debelo, zato glede na spodnji recept uporabite primerne dimenzije pekača.

 

Pecivo ne vsebuje moke, sladkorja, jajc. Poljubno lahko proseno kašo zamenjamo s kuskusom, dodajamo različno suho in sveže sadje, koščke temne čokolade, različne oreščke, zelo dobro se obnese mleti mak ali mleti rožiči. Po želji lahko dodatno osladimo z medom.

 

Dober tek.

 


 



NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?

Enostavno.
Samo vpišite vaše podatke in ob objavi novih novičk boste le te prejeli v e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Pin It on Pinterest