Čas priprave:
10 minut
Čas kuhanja:
10 minut
Št.oseb:
4
Zahtevnost:
1
Priljubljeni motovilec oziroma “repincl” je dolgo veljal za plevel, še zdaj se kot divja rastlina pojavi kje v naravi, a ga veliko bolje poznamo v udomačenih različicah.
.Hrana kot zdravilo:.
Motovilec
Motovilec je pravi zeleni mišičnjak, vsebuje občutno več vitamina C kot druge solatnice in celo več kot agrumi. Bogat je tudi z železom, magnezijem, fosforjem in kalijem, zaradi vsega tega bogastva vitaminov in mineralov pa je učinkovit pri krepitvi odpornosti in boju proti zimski utrujenosti. Pa še to – je v sorodu z baldrijanom in prav tako vsebuje eterična olja, ki imajo pomirjevalni učinek.
Svež motovilec prepoznate po čvrstih, temnozelenih listih. Ne shranjujte ga predolgo, ampak ga čim prej porabite – tako boste iz njega izčrpali tudi največ blagodejnih učinkovin. Motovilec ne prenaša dolgega namakanja, zato ga očistite pod hladno tekočo vodo in osušite, solato pa zabelite tik pred serviranjem, sicer bo motovilec hitro ovenel.
Sestavine:
- skledo motovilca;
- 2 jajčka;
- skodelico fižola (predhodno ga skuhajte);
- 1/2 limone
- bučno olje
- začimbe: sol
Priprava:
1. Motovilec operemo.
2. Trdo kuhana jajčka narežemo in dodamo k motovilcu.
3. Dodamo še fižol.
4. Solimo in začinimo z limoninim sokom ter bučnim oljem.
Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.