line alarmclock icon
Čas priprave:
10 minut

alarm 2 icon
Čas kuhanja:
0 minut

people icon
Št.oseb:
4

bar chart icon
Zahtevnost:
1

Moja stara mama mi je večkrat dejala, da je fižol »meso« revnih. Je pa bil fižol vsak dan na mizi, »pravo« meso so jedli le ob nedeljah in praznikih. Fižol je odlična beljakovinska hrana, jedli so stročji fižol z jajcem, tistega v zrnju pa v joti ali ričetu.

.Hrana kot zdravilo:.

Stročji fižol:
Stročji fižol je ena tistih tradicionalnih slovenskih zelenjav, na katero pogosto pozabimo. Ima izjemno nizko kalorično vrednost in veliko vitaminov, zato bi ga morali čim pogosteje vključevati v naš jedilnik. Fižol je morda najboljši vir rastlinskih beljakovin, ki so tudi dobro izkoristljive, vendar niso popolne, saj ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin. S fižolom poleg beljakovin hkrati pridobimo vlaknine in ogljikove hidrate, a le malo maščob. Med rudninami je potrebno poudariti dobro razmerje med natrijem in kalijem, kalcijem in magnezijem, od drugih rudnin pa fižol vsebuje še: železo, silicij, selen, kobalt, molibden, mangan in baker. Silicij  krepi vezna tkiva, izboljšuje lase in nohte, železo in baker preprečujeta slabokrvnost, molibden pa je sestavina encimov za razstrupljanje in razkisanje telesa. Kdor uživa fižol, naj bi bil bolj gibčen. Vitaminov ima cel kup, vendar se jih večina s kuhanjem uniči. Ostane le vitamin B16, ki skupaj z vlakninami znižuje holesterol. Dobra porcija stročjega fižola bo pokrila skoraj celotno dnevno potrebo po vitaminu C. Pomembna sestavina fižola so tudi vlaknine, med njimi so topne in netopne. Vlaknine so koristne za zdravljenje žolčnika, jeter in sečnih poti. Fižolove luščine delujejo kot diuretik, čistijo kri, jetra, krepijo srce in preprečujejo bolezni mehurja in ledvic.

 

list icon Sestavine:

  • skledo stročjega fižola;
  • česen;
  • vinski kis;
  • bučno olje;
  • začimbe: sol in poper.

soup heart icon Priprava:

1. Stročji fižol narežemo na koščke in skuhamo. 

2. Kuhanemu dodamo česen, solimo in začinimo z bučnim oljem ter kisom.

Dober tek!

DODAJ MED PRILJUBLJENE
<div style="background: url(https://mojaxis.si/wp-content/uploads/2015/02/prenos.jpg) no-repeat";}

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?




Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si