Do 5. maja, ko stopi v vladavino element ognja, vlada še element lesa  (jetra), ki je simbol pomladi  in rojevanja energije.

Jetra so nedvomno eden izmed najpomembnejših organov v našem telesu. Imajo številne naloge in za naše optimalno delovanje opravijo toliko dragocenega dela, da jim moramo od časa do časa privoščiti dotok nove energije, da se očistijo in okrepijo ter našemu organizmu laže pomagajo pri premagovanju tako fizičnih kot psiholoških vsakdanjih izzivov. Včasih se jim ne posvečamo v tolikšni meri kot na primer srcu, krvožilnemu sistemu, črevesju ali možganom in malokdo ve, da so največji organ, takoj za kožo. Priporočljivo je torej, da si od časa do časa vendarle vzamemo čas tudi zanje in jim privoščimo temeljito razstrupljevalno kuro, tako na telesnem, čustvenem kot tudi na duhovnem področju. Hvaležna nam bodo.

JETRA so naš ‘RAZSTRUPLJEVALNI GENERAL’

Jetra imajo težko nalogo, saj  24 ur na dan filtrirajo kri (sicer polno hranil), preden zaokroži po telesu, da nahrani druge organe. Jetra iz krvi izločajo strupe, ki jih zaužijemo ali vnesemo v telo skozi kožo in dihala. Medtem ko srce ‘samo’ črpa in pljuča ‘le’ dihajo, imajo jetra, poleg možganov, kar precej nalog: vse delce hrane spreminjajo tako, da jih lahko celice uporabijo, kot največja žleza telesa dnevno proizvedejo skoraj liter žolča, ki v črevesju razgrajuje maščobe, poleg tega pa so jetra tudi mesto razkrajanja postaranih rdečih krvnih telesc, hormonov in krvnih beljakovin. Številne strupene snovi se tu spremenijo v nenevarne.

Poleg čiščenja krvi opravljajo jetra še številne druge življenjsko pomembne funkcije:

• Nadzorujejo kite in vezi.

• Urejajo menstruacijo.

• Razgrajujejo beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe.

• S tvorjenjem žolča sodelujejo pri presnovi maščob.

• Shranjujejo vitamine a, d, e in k (ki so topni v maščobi).

• Preko skladiščenja glikogena sodelujejo pri uravnavanju krvnega sladkorja.

• Sintetizirajo krvne beljakovine in so tudi eden od rezervoarjev sveže krvi v telesu.

• Proizvajajo tudi na tisoče encimskih sistemov, ki so odgovorni za skoraj vsako telesno dejavnost, kot npr. pravilno delovanje oči, srca, možganov, spolnih žlez, sklepov in ledvic.

 Jetra se odpirajo v oči in se izražajo na nohtih. Zaradi pomanjkanja krvi jeter so nohti brazdasti in razpokani. Dober vid je znamenje, da jetra normalno delujejo in da je v njih dovolj krvi.

Najbolj primeren čas za jetra je med 1.00 in 3.00 uro ponoči. Ob tej uri je najpomembnejši globok spanec, da lahko jetra zberejo kri iz obtoka in organov ter jo začnejo razstrupljati. Torej telo mora biti že dovolj spočito, da lahko jetra začnejo svojo nočno službo prečiščevanja krvi in spodbujanja proizvodnje nove.

V priročniku: Poskrbite za zdrava jetra (dostop s klikom na spodnjo sliko) si lahko preberete več preprostih napotkov, kako okrepiti zdravje svojih jeter.

k-jetra

 


 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si