Vreme postaja zmeraj bolj toplo, kar je čudovito za pripravo hrane na prostem. Vsi se razveselimo piknikov in pečenja živil na žaru. Vendar vedno več ljudi opozarja, da pečenje na žaru ni ravno najbolj zdravo in da je lahko v določenih situacijah celo zelo neprimerno.

Dlje kot je (predvsem) meso izpostavljeno neposrednemu viru močne toplote, več kancerogenih snovi, imenovanih heterociklični amini (HAs), kot tudi nezdravi policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) nastane. Ti neposredno poškodujejo DNK naših genov in tako dejansko povzročajo (oz. pospešujejo) nastanek rakavih obolenj.

Vendar to ne pomeni, da tradicionalno pečenje na žaru odpade v svoji celoti. Dobra novica je, da precej preprosto lahko zmanjšamo nastajanje teh snovi. Nekaj kratkih priporočil:

  1. Omejite količino mesa, naj bosta zelenjava in riba (losos) prevladujoči na žaru.
  2. Priporočljivo je, da zmanjšamo temperaturo žara, saj bo sicer daljše pečenje na nižji temperaturi povzročilo nastanek manj heterocikličnih aminov.
  3. Poleg časa kuhanja in temperature ognja obstaja še ena, bolj slastna rešitev. Znanstveniki so odkrili, da preprosta marinada iz začimb, agrumov ali zelišč, močno zmanjša nastanek heterocikličnih aminov med pečenjem. Učinek je tako neverjeten, da marinada iz rožmarina, kurkume, timijana ali ingverja zmanjša nastanek teh kancerogenov za kar 92 odstotkov. Skrivnost tiči v visoki koncentraciji antioksidantov, ki jih te začimbe in zelišča vsebujejo.
  4. Izogibajte se preveč zapečenemu mesu (ne jesti počrnelih delov).
  5. Pri pripravi ognja – oglja se izogibajte različnim briketom (za vžig). Ti so prepojeni z različnimi kemikalijami in bodo pustili ostanke strupenih kemikalij v hrani. Plinski žari so dobre alternative za tiste, ki uporabljajo oglje.

 

Zato ne bodite prestrašeni in ne prodajte svojega najljubšega žara.

 

 

 


 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si