“Če se rodimo slepi ali nemi, bomo preživeli, če ne deluje naš čut za dotik, tega nismo sposobni,” trdi Martin Grunwald,

Znanost potrjuje, da dotik dveh rok sproža občutek ugodja in varnosti, zmanjšuje krvni pritisk in daje energijo. Ob prijetnem fizičnem dotiku se sprošča hormon oksitocin, ki sproža občutke varnosti in povezanosti. Poleg tega se zmanjša občutek bolečine. Hormon se ob dotiku izloča v hipofizi, hormonski komandni centrali, in sproži v telesu pravo fiziološko kaskado z merljivimi posledicami. Izboljša se prekrvavitev telesa in krvni tlak se zniža. Zmanjša se izločanje stresnih hormonov in spodbudi delovanje imunskega sistema ter prebave. Kako močan učinek je dotik, dokazuje tudi dejstvo, da niso le ljudje tisti, ki se radi držijo za roke oz. se dotikajo. Tudi vidre, pingvini in sloni se radi dotikajo s tačkami oziroma perutmi in rilci.

Pozitivni učinki dotika

Če so se nekdaj s pozitivnimi učinki dotika ukvarjali predvsem tisti, ki so raziskovali človeško dušo, se v zadnjem času z njim vse bolj ukvarjajo tudi tiste znanosti, katerih osrednje področje je telo in kemični procesi v njem, in javnost seznanjajo s presenetljivimi spoznanji in odkritji. Ljudje potrebujemo telesni dotik ne le za dobro naše duše, temveč je neprecenljivega pomena tudi za naše telesno zdravje.

Že v kitajskih besedilih iz tretjega tisočletja pred našim štetjem je zapisano, da so za zdravljenje bolezni in poškodb uporabljali čarobno moč dotika – masažo. Prikazujejo jo tudi piktogrami iz egipčanskih grobnic. Hindujska besedila navajajo masažo kot sestavni del ajurvedske medicine, njene zdravilne koristi pa so prepoznali tudi stari Grki in Rimljani. Razvoj masažnih tehnik in blagodejnih učinkov na telo torej sega že več tisočletij ali civilizacij pred našim štetjem. Izjemno podrobno so raziskali človeško telo in v praksi preizkusili, kako blagodejno dotik vpliva tako na fizično, kot tudi na energijsko telo.

Tehnološki napredek pa je v štiridesetih in petdesetih letih 20. stoletja zasenčil ročne metode obdelave telesa. Toda v zadnjem času so metode obudili zdravstveni delavci, ki ob različnih načinih zdravljenja različnih stanj ponujajo holistične pristope.

Dandanes so masaže že same po sebi izredno priljubljene, kar pa nas ne preseneti, saj se masirajo že skoraj vse generacije. Še pred nekaj desetletji so masaže veljale za razkošnejše storitve, ki so si jih lahko privoščili le redki. Danes pa masaže uporabljamo kot preventivo za zdravje ali kot kurativo za zdravljenje. Ljudje imajo o masažah različna mnenja. O pozitivnih učinkih masaž se govori že resnično dolgo, vendar pa še vedno ostaja posameznikom nerazumljiva tema.
Naše fizično telo je sestavljeno iz mišic, organov, kosti, žlez, različnih sistemov, ki delujejo ne glede na naše zavedanje. Naše energijsko telo pa sestavljajo energije, ki jih razlagamo na podlagi meridianov ali čaker. Naše energijsko telo je na izjemno subtilni ravni zelo povezano s fizičnim telesom, le zavedanje o tem je pri nekaterih še zelo nedotaknjeno. Tisti, ki ste imeli priložnost občutiti energije ter spoznati občutke in čustva, veste, o čem govorim, drugim, ki z dotikom začutite oz. prepoznate samo fizično telo, pa se razkrije drugačna raven razumevanja človeškega telesa. Če opišemo zelo suhoparno, lahko rečem, da je danes poznavanje energijskega in fizičnega telesa nekaj izjemnega, nekaj, kar lahko na nivoju razumevanja razume vsak posameznik. Energije se pretakajo po našem telesu po meridianih ali pa so v energijskih centrih, ki jih imenujemo čakre. Tako kot so meridiani povezani s pripadajočimi organi, tudi vsaki čakri pripadajo določeni organi, ki so seveda v tistem predelu kot čakre.Ko želimo v telesu začutiti stanje energij, lahko razločimo med uravnovešenim, pomanjkljivim in blokiranim pretokom energij. Kadar so energije v ravnovesju, smo ustvarjalni in produktivni, zadovoljni, vitalni in tudi mirneje spimo. Kadar je pretočnost pomanjkljiva, se počutimo otopele, nerazpoložene in nenehno utrujene. Kadar pa energije zastajajo oz. ustvarijo energijsko blokado na nekaterih predelih, občutimo bolečine in slabo počutje. Pomembno je zavedanje, da naše telo razvijajo trije viri energij, ki jih razlaga vzhodna filozofija. Prvi vir je ekstra energija, ki jo običajno podedujemo od staršev ob spočetju. Drugi vir je energija, ki jo dobimo z zaužito hrano in tekočino, ter energija, ki jo pridobivamo z dihanjem.
Z znanjem in zavedanjem, da je naše telo odvisno tudi od energijskega pretoka, lahko razumemo, kako pomembno je, da so energije pretočne, čiste in da je naše telo brez bolečin. Bolečine so velikokrat le signali, da je s telesom na fizični ravni že zelo hudo in da potrebuje fizično terapijo.

In kaj terapevti ustvarjajo med masažami?

Terapevt z masažnimi tehnikami in gibi na fizični ravni sprošča zatrdline, napetosti, ki so v posameznih predelih telesa, mišicah, ki so zelo obremenjene. Navadno gre za preobremenjenost posameznih delov telesa, zaradi ponavljajočih se gibov, ki jih ustvarjamo vsakodnevno zavestno ali podzavestno. Velikokrat pride do preobremenjenosti tudi pri športu, ki ga največkrat razumemo kot odlično fizično sprostitev, odklop od vsakdanjika, predvsem od poklicnih dejavnosti. Z zdravilnim dotikom terapevta, ki telo vodi v stanje popolne sprostitve, stres in napetosti zapustijo um in telo. Pri dotiku ne gre le za fizične gibe, temveč za nežno aktiviranje energijskih poti oz. meridianov klienta ter prebujanje življenjske energije.

Privoščite si zdravilno moč dotika z našo terapevtsko masažo ali pa refleksno masažo stopal in tako začutite svojo energijo, pravo življenjsko energijo!

ŽELIM TERMIN

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si