24-urna bioritemska ura, ki sledi 24-urnemu ciklu pretoka energije po našem telesu, je zemljevid, ki nam pomaga optimizirati naš dan po modrosti tradicionalne kitajske medicine. Energija se po našem telesu pretaka v neskončnem 24-urnem ciklu. Pretaka se skozi 12 glavnih meridianov, v vsakem organu pa se zadrži dve uri. Če vemo, v katerem času je določen organ najbolj aktiven, lahko izkoristimo kozmičen moment in s tem izboljšamo zdravje, saj vemo, katere aktivnosti in vnos katerih hranil je za določen čas primeren in kaj ni najbolj optimalno v danem trenutku za naše zdravje. Ura dvanajstih meridianov nam kaže, kdaj je določen organ najbolj aktiven v dnevu in kdaj v dnevu imamo priložnost, da ga okrepimo in spodbudimo, namesto da ga šibimo.

Eden ključnih naukov bioritemske ure je zgodnje odhajanje v posteljo in zgodnje vstajanje. To je čas, ki nam ponudi možnost globoke introspekcije – je čas, ko se odpremo božanskemu vodstvu in modrosti. Zato izkoristite jutra in večere zase.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 1.00-3.00: JETRA
»Ko se človek giba, kri potuje. Ko spi, se kri vrne v jetra in pomlajuje.«

Veliko ljudi se ob tej uri ponoči zbuja. To je znak, da so jetra preobremenjena. Otežena je njihova regeneracija. V tem časovnem obdobju namreč jetra zbirajo vso »staro in umazano« kri iz obtoka in organov ter jo začnejo prečiščevati in stimulirati nastajanje nove. Zato je zelo pomembno, da je  ob tej uri že en cel spalni cikel za nami. Organizem bi moral biti že toliko spočit, da lahko jetra začnejo opravljati svojo »službo« prečiščevanja krvi.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 3.00-5.00: PLJUČA
»Čas globokega čiščenja emocij.«

To je čas, ko bi se naš organizem že lahko zbudil, če smo seveda šli dovolj zgodaj v posteljo. Ljudje, ki imajo težave z dihali, jih ob tej uri zbuja kašelj. Tudi astmatični napadi so najbolj pogosti v tem časovnem obdobju. Če se zbudite in ne morete zaspati, bo za pljuča zelo dobrodejno narediti nekaj dihalnih vaj in meditacij. Sploh za tiste, ki bi si radi pozdravili težave z dihali in alergijami. Ti dve uri sta zelo dragoceni za pomlajevanje, regeneracijo kože in krepitev pljuč.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 5.00-7.00 ČREVESJE
»Optimalen čas za dobro prebavo.«

To je idealen čas za vstajanje in za pripravo na nov dan. Če se le da, se zbudimo brez budilke ali pa se vsaj do 7. ure izognemu branju novic, mejlov in vsega zunanjega. To je čas zate. Čas, da nastaviš kompas za nov dan. Čas, da si vzameš trenutek zase v tišini. Idealen čas za meditacijo, jogo, dihanje.
V tem časovnem obdobju je najbolj idealno popiti velik kozarec mlačne vode, da telesu pomagamo odplakniti vse, kar je razstrupilo čez noč. In idealen čas za veliko potrebo. To nakazuje, da je naš prebavni trakt aktiven kot tudi to, da so se jetra ponoči dobro razstrupila. Če nam ne uspe opraviti velike potrebe, je naš prebavni sistem len in otežen.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 7.00-9.00 ŽELODEC
»Jejte kot gurman!«

To je čas za zajtrk! Absorbcija je tukaj odlična. Vse kar pojemo v tem času, se spremeni v energijo. Seveda pa moramo paziti, kaj pojemo. Potrudimo se, da telesu res damo kvalitetno in hranljivo gorivo. Telo nam bo čez cel dan hvaležno. Prebuja se kreativa. Naredi načrt za prihajajoči dan.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 9.00-11.00 VRANICA
»Idealen čas za akcijo.«

To je idealen čas za delo, pomembne sestanke…..V tem času sta namreč naša storilnost in kreativnost na višku. Če do zdaj še niste zajtrkovali, slabite svojo vranico in se redite. Če pa ste zajtrkovali  že zgodaj zjutraj, si zdaj že lahko privoščite majhen zdrav prigrizek. V tem času se v organizmu proizvajajo pomembni prebavni encimi in hormoni.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 11.00-13.00 SRCE
»Upočasnite tempo!«

Zdaj bi se že morali videti rezultati dopoldneva. Čas je za kratek počitek. To pomeni, da tempo malenkost upočasnite. To naj bo čas, ko si malo oddahnete od dela in si naberete energijo še za preostali del dneva. To je čas za opravila, ob katerih uživaš. Vzemi si vsaj pet minutk in posladkaj svoje srce. Srce ljubi sladko! Naj bo tvoje vodilo: upočasnjevanje prinaša jasnost.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 13.00-15.00 TANKO ČREVO
»Čas za kosilo.«

Čas je za drugi najpomembnejši obrok v dnevu. Kosilo! Pred tem smo se malenkost odklopili od dela in zdaj mu sledi zdrav obrok, ki nas bo napolnil z energijo. Potem je idealen čas za načrtovanje in izvedbo novih delovnih nalog, zaključevanje projektov in lažje sestankovanje.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 15.00-17.00 MEHUR
»Joga vabi…«

To je čas v dnevu, ko nam energija že pada. V tem času bo fizična aktivnost zelo dobrodošla, sploh taka, ki skrbi za hrbtenico. Večina poti meridiana mehurja poteka ob hrbtenici. Tisti, ki veliko sedijo, zapirajo ta pomemben energetski kanal in se zato ob tem času velikokrat počutijo zelo utrujene in izčrpane. Koristile bodo telesne in dihalne vaje, ki bodo okrepile utrujeno hrbtenico. Zelo blagodejen bo pa tudi  vsaj pol urni sprehod v naravi.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 17.00-19.00 LEDVICE
»Privoščite si skodelico toplega čaja.«

Odklopi se. Sprosti, počivaj. Delaj to, kar ne prinaša stresa. Obrni se vase, posveti se sebi. Začuti se. Veliko pij. Privošči si dober zeliščni čaj brez sladkorja ali medu. Idealen čas za večerjo, bogato z beljakovinami in zelenjavo. Izjemno pomemben čas za pomlajevanje. Z ledvicami so povezana tudi rodila: maternica in jajčniki. Ledvice lahko tudi izjemno hitro izčrpamo, če smo v tem času preveč obrnjeni navzven ali če smo v intenzivni moški fokusirani logični energiji delovanja. Tudi s sladko hrano v tem času jih vržemo iz ravnovesja.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 19.00-21.00 OSRČNIK
»Čas za razvajanje.«

V tem času je nujno sprostiti ves stres, ki se je v telesu nabral čez dan. Počasi se pripravljamo na nočni počitek. Osrčnik je pomemben del vezivnega tkiva. In če tega ne sprostimo zdaj, bo celotno telo ostalo napeto. Zdaj je čas za majhna razvajanja, za nežne pogovore, telesno nego, sproščujočo kopel, jogo, inventuro čustev. Čas, ko spustimo skrbi, saj jih res ne želimo nesti v posteljo. V tem času je pomembno, da shladimo telo in ga umirimo.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 21.00-23.00 TROJNI GRELEC
»Čas, da se zazibamo v spanec.«

Če smo v tem času že v postelji, pripravljeni na spanje, si lahko obetamo zelo dober spanec. Spanec, ki nas bo regeneriral in detoksiciral. Ure spanja pred polonočjo namreč štejejo dvojno. Naloga trojnega grelca je, da ogenj iz zgornjih organov spusti do ledvic, kjer je hladno. Ob tem nastane para, ki se dvigne in navlaži od ognja izsušene zgornje organe. Poleg tega se morajo zdaj aktivirati hormoni za spanje in umirjanje, stresni hormoni pa se zmanjšati na minimum. Aktivirati se mora parasimpatični živčni sistem, ki nas bo zazibal v globok spanec, da se regeneracija lahko začne.

 [wp-svg-icons icon=”alarm-2″ wrap=”i”] 23.00-1.00 ŽOLČNIK
»Noč ima zdaj svojo moč.«

Če ste zamudili prejšnjo uro za odhod v posteljo, boste zdaj težko zaspali. Simpatični živčni sistem se je že prebudil, telo se je začelo spet ogrevati in regeneracija je onemogočena. Najslabše je v tem času sedeti za računalnikom ali gledati televizijo. To bi moral biti čas popolne nedejavnosti, teme in globokega spanca. Kar je pogoj, da se aktivira očiščevanje organizma, ki ga opravljajo jetra. Žolčnik je tisti, ki jim za to pripravi »teren«.

 

Dan naj se mirno začne in mirno konča.
Kakor začneš svoj dan, tako ga boš preživel.
Kakor boš preživel dan, tako boš preživel svoje življenje.

 

Članek je povzet iz uvodnega priročnika Naše zdravje v posameznih letnih časih, iz zbirke 6 priročnikov o zdravju skozi letni časCeloten priročnik si lahko prenesete spodaj (klik na spodnjo sliko).

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si