Rehabilitacija poškodbe mehkih tkiv je lahko zapletena. Z leti so se pojavile kratice oz. protokoli, ki usmerjajo njihovo obvladovanje. Od I.C.E do R.I.C.E, nato do P.R.I.C.E (protect-rise-ice-compress-elevate) in kasneje P.O.L.I.C.E. Čeprav so le-te splošno znane in se uporabljajo še dostikrat (zdravnik, te bo usmeril v ta protokol), se te osredotočajo le na akutno zdravljenje. Žal ne upoštevajo subakutnega stanja in kronične faze celjenja tkiva.

Vedno bolj se uveljavljajo novejši pristopi, ki zajemajo rehabilitacijski kontinuum od takojšnjega oskrbe (P.E.ACE) do nadaljnjega upravljanja (LOVE). Protokola PEACE in LOVE opisujeta pomen izobraževanja bolnikov in obravnavanje psihosocialnih dejavnikov za izboljšanje okrevanja. Medtem, ko protivnetna zdravila kažejo koristi pri bolečini in funkcijo, nov protokol opozarjajo na njihove potencialne škodljive učinke na optimalno obnovo tkiva. Predlagamo, da jih ne vključite v standardno zdravljenje mehkih tkiv.

 

Takoj po poškodbi (prvih 12 - 24 ur)

 Upoštevajte korake po P.E.A.C.E. protokolu:

P – PROTECTION – ZAŠČITA + POČITEK:
Takoj po poškodbi prekinite z aktivnostjo in zaščitite poškodovani del. Le tako ne bo prišlo do dodatnih poškodb že poškodovanega tkiva. Pomembno je da 1-3 dni poskrbite za ZAŠČITO in POČITEK, poškodovanega tkiva. Z razbremenitvijo in omejitvijo gibanja se zmanjša prekrvavitev, prepreči raztezanje poškodovanih vlaken in zmanjša tveganje za poslabšanje poškodbe. Počitek je kasneje treba minimalizirati, saj lahko dolgotrajen počitek ogrozi moč in kakovost tkiva. Bolečina naj vam bo vodilo in nikoli ne silite v njo, torej je signal za prenehanje aktivnosti.
E – ELEVATION – DVIG:
Poskrbite za dvig – elevacijo okončine za 30 cm nad nivojem srca. S tem se zmanjša zatekanje predela poškodbe. Prav tako se spodbudi iztekanje intersticijske tekočine iz poškodovanega tkiva.
 A – AVOID – IZOGIBAJ SE PROTIVNETNIM SREDSTVOM:
Potrebno se je izogibati protivnetnim zdravilom in hlajenju z ledom, ki lahko negativno vplivajo na dolgoročno zdravljenje tkiv. Različne (naravne) faze vnetja po poškodbi pomagajo pri obnovi poškodovanih mehkih tkiv. Zato zaviranje vnetja z zdravili lahko negativno vplivati na dolgoročno celjenje tkiv, zlasti če se uporabljajo večji odmerki. Kljub razširjeni uporabi med zdravniki in prebivalstvu, ni dokazov o učinkovitosti ledu pri zdravljenju poškodb mehkih tkiv. V kitajski in ajurvedski indijski medicini velja, da je led deluje kontraproduktivno. Led (hlajenje) lahko potencialno moti vnetje, angiogenezo (rast novih krvnih žil) in revaskularizacijo (ponovno vraščanje žil v tkivo), upočasni infiltracijo nevtrofilcev (vrsta belih krvničk) in makrofagov (vrsta belih krvničk) ter poveča število nezrelih miofibrov (vlakenc v mišični celici). To lahko vodi do slabše regeneracije tkiva in odvečno sintezo kolagena.
C – COMPRESSION – KOMPRESIJA (STISK):
Zunanji mehanski pritisk z uporabo traku ali elastičnim povojem pomaga omejiti intraartikularni edem in krvavitev iz tkiva – nadaljnjo otekanje tkiva. Sklep povijemo tesno (nadzor utripa) S tem je tudi boljši občutek stabilnosti in varnosti.
E – EDUCATE – IZOBRAŽEVANJE:
Terapevt / zdravnik mora poškodovanca poučiti o prednosti aktivnega pristopa k okrevanju. Pasivni načini, kot so elektroterapija, manualna terapija ali akupunktura nimajo takoj po poškodbi vidnih učinkov na bolečino in funkcionalnost uda in so lahko celo kontraproduktivne. Prevelika želja po “hitri” ozdravitvi lahko vodi v dodatne teževe. Narava zdravi počasi in učinkovito. Predvsem pa je pomebno, da se poškodba sanira v celoti. Boljše izobraževanje o stanju in realističnih pričakovanj o trajanju rehabilitacije bo pomagalo preprečiti prehitro zdravljenje. Ni   “čarobnega zdravila”, zato zaupajte telesu.

Po preteku 2 - 3 dni

 Upoštevajte korake po L.O.V.E. protokolu:

L – LOAD – OBREMENITEV:
Aktivni pristop z gibanjem in vadbo koristi večini bolnikov z mišično-skeletnimi obolenji. Mehansko obremenitev je treba dodati zgodaj in pričeti z vsakodnevnimi opravili takoj, ko simptomi to dopuščajo. Obremeniti glede na zmožnost. Bolečina in oteklina naj bo vaše vodilo (oteklina se po vadbi ne sme povečati). Optimalna obremenitev brez bolečine spodbuja obnovo, preoblikovanje in gradi toleranco tkiva ter sposobnost regeneracije tetiv, mišic in vezi. 

 

O – OPTIMISM – POZITIVNOST:
Optimistična pričakovanja bolnikov so povezana z boljšimi izidi in napovedmi. Psihološki dejavniki, kot so katastrofizacija, depresija in strah lahko predstavljajo ovire za okrevanje. Prepričanja in čustva lahko vodijo tudi v strah pred gibanjem – kineziofobijo. kar dolgoročno predstavlja problem pri uspešni rehabilitaciji. Zato misli naravnajte pozitivno.
V – VASKULARISATION – PREKRVAVITEV:
Kardiovaskularna / aerobna telesna aktivnost predstavlja temeljni kamen pri zdravljenju mišično-skeletnih poškodb. Z vadbo je treba začeti že nekaj dni po poškodbi, tako se poveča pretok krvi v poškodovane strukture, pozitivno vpliva na počutje in motivacijo. Zgodnja mobilizacija in aerobna vadba izboljšata telesno delovanje in fukcionalnost poškodovanega dela telesa. Pripomoreta k lažnjemu opravljanju vsakodnevnih opravil in zmanjšata potrebo po zdravilih proti bolečinam.
E – EXERCISE – VADBA:
Kinezioterapija – gibalna terapija dokazano uspešno povrne mobilnost, gibljivost mišično moč in propriorecepcijo poškodovanega uda. Pomembno se je izogibati dodatni bolečini za uspešno izgradnjo v subakutni fazi okrevanja. Bolečina je tudi vodilo za primerno progresijo (napredovanje) pri vadbi. Primerna vadba prav tako vpliva na zmanjšanje pogostosti ponavljajočih se poškodb. Pričnite z izometričnimi vajami. To so vaje brez gibanja, pri katerih se mišice krčijo, a mišična dolžina se ne spreminja. Učinkovite so za krepitev mišic in zmanjšanje bolečin.

 

Obvladovanje poškodb mehkih tkiv je zgolj kratkoročno obvladovanje škode. Podobno kot pri drugih poškodbah, si morajo zdravniki / terapevti prizadevati za ugodne dolgoročne rezultate in zdraviti osebo s poškodbo, NE pa poškodbe osebe. Ne glede na to, ali gre za ukvarjanje z zvinom gležnja ali nategom stegenske mišice, upam, da bo ta članek tudi zdravnike spodbudil, da bodo dali protokolu P.E.A.C.E. priložnost, saj vse poškodbe mehkih tkiv potrebujejo L.O.V.E.

 

 

  • Bleakley CM, Glasgow P, MacAuley DC. Price needs updating, should we call the police? Br J Sports Med 2012;46:220–1.
  • Vuurberg G, Hoorntje A, Wink LM, et al. Diagnosis,treatment and prevention of ankle sprains: update of an evidence-based clinical guideline. Br J Sports Med 2018;52:956.
  • Singh DP, Barani Lonbani Z, Woodruff MA, et al. Effects of topical icing on inflammation, angiogenesis, revascularization, and myofiber regeneration in skeletal muscle following contusion injury. Front Physiol 2017;8:93.
  • Hansrani V, Khanbhai M, Bhandari S, et al. The role of compression in the management of soft tissue ankle injuries: a systematic review. Eur J Orthop Surg Traumatol 2015;25:987–95
  • Graves JM, Fulton-Kehoe D, Jarvik JG, et al. Health care utilization and costs associated with adherence to clinical practice guidelines for early magnetic resonance imaging among workers with acute occupational low back pain. Health Serv Res 2014;49:645–65.
DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

mojAXIS.si