Lansko leto (2012) je oče na smučanju spregledal luknjo na smučišču in padel na ramo. Takoj je začutil, da je v rami nekaj počilo. Zdravniki so mu po rentgenskem slikanju rame povedali, da si je pretrgal vezi v sklepu med ključnico in lopatico (AC sklep).  Sprva so mu odsvetovali operacijo (zdravstvo varčuje in se izgovarja na starost), vendar so ga kasneje zaradi njegove neomajne volje operirali. V primeru, da na operacijo ne bi šel, sklep ne bi bil nikoli več tako mobilen kot prej. Odgovor leži v anatomiji sklepa, zato si ga oglejmo. V zaključku pa je predstavljen programi rehabilitacije po poškodbi ac sklepa.

ANATOMIJA

akromioklavikularni-sklep

Akromioklavikularni sklep (AC sklep) je sklep med lopatico in ključnico. Obe sklepni površini sta prekriti z fibroznim hrustancem. Sklep je ojačan s sklepno ovojnico (kapsulo), katera je še dodatno ojačana na zgornji in spodnji strani z akromioklavikularnimi ligamenti, ki omejujeta manjše izpahe navzgor.

Naslednjo veliko oporo akromioklavikularnemu sklepu nudi ekstrakapsularni korakoklavikularni ligament, ki zagotavlja odločilno oporo sklepu, še posebno pri velikih premikih in medialnimi izpahi. Bolj poševno ležeč trapezoidni ligament varuje pred silami, ki bi lahko potisnile akromion inferiorno in medialno pod ključnico. Korakoakromialni ligament je naslednji neobičajen ligament povezan z akromioklavikularnim sklepom. Neobičajen je zato, ker ne prečka nobenega sklepa. Ta ligament zagotavlja zaščito spodaj ležeči burzi in tetivi m. supraspinatus. Prav tako pa omejuje superiorno drsenje nadlahtnice v zelo nestabilnem glenohumeralnem sklepu.

POŠKODBE AC SKLEPA

Poznamo več vrst – stopenj poškodb AC sklepa. Rockwoodova lestvica deli stopnje poškodb glede na stopnjo poškodbe ligamentov in odmaknjenost (prostor) med akromionom in ključnico.
TIP 1: sklep je v normalnem stanju, možna je oteklina (natrganine ligamenta).
TIP 2: lateralni del sklepa je lahko nekoliko dvignjen (pretrganje korakoklavikularnega ligamenta).
TIP 3: pretrganje vseh ligamentov, dislokacija sklepa (lateralni rob ključnice je potisnjen nad akromion).
TIP 4: pretrganje vseh ligamentov, dislokacija sklepa (lateralni rob ključnice je potisnjen nazaj).
TIP 5: pretrganje vseh ligamentov, dislokacija sklepa (lateralni rob ključnice izrazito nad akromionom).
TIP 6: pretrganje vseh ligamentov, dislokacija sklepa (lateralni rob ključnice je potisnjen navzol), lahko tudi zlom reber.

Nekateri tipi poškodbe so vidni tudi s prostim očesom, v 3 telesnih ravninah.

ac_poskodba_2
Vidnost poškodb AC sklepa

TESTI

Spodaj so navedeni različni testi za preverjanje stanja AC sklepa.
S klikom na sliko si lahko test ogledate.

1. O’Brien-ov test:
obrainov_test
2. Scarf test:
scarf_test
3. Shear test
ac_shear_test
4. Paxin-ov test
 paxinos_test

REHABILITACIJA – ZDRAVLJENJE

V spodnjem priročniku si lahko preberete vse o programu rehabilitacije AC sklepa (dostop s klikom na spodnjo sliko ali desno povezavo).

 


DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si