“V kolenih me tako trga, gotovo bo sprememba vremena”, mi je zadnjič na vadbi zatarnal Jože.
Starejši ljudje te vremenske fronte občutijo še veliko prej kot mi mladci. Izjava, mi je dala razmišljati in poglobil sem se v ta pojav. Ali je res kaj na tem, ali so to zgolj blodnje?

Anatomija sklepa

Zveze med kostmi razdelimo na neprave sklepe (sinartroze) in prave sklepe (artikulacije).

Nepravi sklep je sklep brez sklepne špranje, zato je slabo gibljiv. Med sklepnima površinama je hialini hrustanec (sinhondroza), vezivni hrustanec (simfiza) ali vezivo (sindezmoza). Primer: zveza med prvim rebrom in prsnico.

Pravi sklep so gibljive zveze med dvema ali več kostmi. Kosti so na sklepnih površinah prevlečene z hialinskim hrustancem, ki nima žil in se prehranjuje z difuzijo. Med sklepnima površinama je sklepna špranja (cavum articulare), ki jo izpolnjuje sklepna maža (synovia). Sklep ovija sklepna ovojnica (capsula articularis), ki jo delimo na dve plasti. Zunanja je iz čvrstega veziva (membrana fibrosa) in se nadaljuje v pokostnico. Notranja je nežna sinovialna ovojnica (membrana synovialis), ki je zgrajena iz rahlega veziva. Sinovialna ovojnica vsebuje mnogo žil in čutnih živčnih končičev ter izloča sklepno mažo, ki maže in prehranjuje hrustanec. Pravi sklepi imajo poleg teh stalnih elementov še pomožne strukture, ki povečujejo stabilnost sklepa. To so vezi in kite mišic ter vezi znotraj sklepa. Posebnosti nekaterih sklepov so vezivno – hrustančni vložki, ki izravnavajo neskladnosti sklepnih površin dveh sosednjih kosti in jim glede na obliko pravimo diskus (discus) ali meniskus (meniscus). Sluzni mešicek (bursa synovialis) je blazinica, ki je zgrajena tako kot sinovialna membrana in je napolnjena z sinovio. Burza zmanšuje trenje kite ob kost in je večkrat tudi v stiku s sklepno špranjo. Primer: koleno.

Vpliv vremena na sklep

Vremenske spremembe se občutijo predvse na pravih sklepih. Med sklepnima površinama je sklepna špranja, ki jo izpolnjuje sinovialna tekočina. Vse skupaj pa ovija sklepna ovojnica.

Primer A, prikazuje stanje v sklepu, ko imamo lepo sončno vreme (oz.po obdobju aklimatizacije). Takrat je zunanji barometrični tlak visok, zunanji tlak je močnejši kot znotraj sklepa, kar prepreči napihnjenost sklepne ovojnice-kapsule in posledično večjo sklepno špranjo oz razmah med kostema.

V primeru B, ko se bliža vremenska fronta – sprememba vremena, zunanji barometrični tlak pade. Ker je tlak (sinovialne tekočine) znotraj sklepa večji kot zunanji to povzroči napihnjenost sklepne ovojnice-kapsule in posledično manjši razmah med kostema.

Starejši ljudje, ljudje z predhodnimi poškodbami sklepov oz. degenerativnimi okvarami sklepov, tako te vremenske spremembe občutijo veliko hitreje in  močneje kot mlajše osebe.

Torej v kolikor ne veste kakšno bo vreme, povprašajte kar njih.

 


 

DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si