Ščitnica je žleza, ki leži pred sapnikom na sprednjem spodnjem delu vratu. Sestavljena je iz dveh režnjev in ima obliko metulja. Ker ščitnica v kri izloča hormone jo uvrščamo med žleze z notranjim izločanjem. Zdrava ščitnica pa ne ustvarja zgolj hormona T4 – tiroksina, ampak tudi T3 -trijodtironin, reverzni T3 (rT3), tri različice T2, T1 in T0, ter kalcitonin. Zadnji je hormon, ki nastaja v paraščitnici. Pomanjkljivo delujoča ščitnica ne more ozdraveti, če ne dobi vseh devetih različic ščitničnega hormona. Hormoni ščitnice so glavni regulatorji metabolizma in imajo močan vpliv na telesno težo in kontrolo nad načinom, kako organizem presnavlja ogljikove hidrate in maščobe. Bistveni del obeh ščitničnih hormonov je kemični jod in zato je pomembno, da jemo hrano bogato z jodom. V krvi jo uravnava hipofiza, žleza, ki leži na lobanjskem dnu. Ta uravnava tudi delovanje drugih žlez. Ščitnica je povezana tudi z delovanjem nadledvične žleze. Ob ščitnici se nahaja 6-8 obščitničnih žlez, ki so odgovorne za absorpcijo kalcija in magnezija v organizem. Če ne delajo, nam propadajo kosti, telo pa se pospešeno stara.

Poleg utrujene nadledvične žleze našo ščitnico šibijo:

 • Predelana in v naprej pripravljena hrana z veliko sladkorja in trans maščob (tudi gazirane pijače).
 • Kronični stres.
 • Živo srebro in težke kovine (odstranite si “srebrne” zobne zalivke).
 • Tobačni dim.
 • Pomanjkanje pomembnih vitaminov in mineralov – premalo joda, vitamina D, omega-3  maščobnih kislin, selena, cinka, vitaminov A in B.
 • Hrana, ki vsebuje goitogene – brstični ohrovt, repa, cvetača, zelje in ohrovt, arašidi, orehi, koruza, soja.
 • Hrana živalskega izvora, ki ni bio (belo meso, nehomogenizirano mleko, jajca – kar ni bio, vsebujejo antibiotike, hormone…krma je pogosto sestavljena iz gensko pridelane soje in koruze).
 • Gluten, ki povzroča kronična vnetja v telesu.
 • Estrogen, ki ga jemlje toliko žensk.
 • Zateglost mišic v vratnem in ramenskem predelu.
 • Nedejaven hipotalamus.
 • Neizgovorjene besede, nenaslovljene potrebe, zadušene želje.

Najbrž imamo zato ženske občutno več težav s ščitnico, kot moški. Naša čustva se vedno odražajo v našem zdravju in vsem, ki imajo težave s ščitnico je skupno to, da ne izražajo polno sebe, zatirajo svojo ustvarjalnost, da dajejo potrebe drugih daleč pred svoje – sami pa ne pridejo na vrsto, ne zaupajo v svoje mnenje, v svoj glas, ter prepuščajo pomembnejše odločitve drugim.

BOLEZENSKA STANJA

Raven ščitničnih hormonov je skrbno nadzorovana in zelo pomembno je, da se hormoni izločajo v pravilnem razmerju. Če ščitnica izloča preveč oziroma premalo hormonov, se to hitro pokaže z različnimi znaki in težavami.

Pretirano delovanje ščitnice imenujemo hipertiroidizem. To je bolezensko stanje, ki nastane, kadar ščitnica tvori preveč ščitničnih hormonov. Vsa dogajanja v telesu se pospešijo. Srce bije bolj pospešeno ali neredno. Krvni tlak naraste in človek se obilno poti, vroče mu je celo v hladnem prostoru, poleg tega se mu lahko tresejo tudi roke, pogosto ima driske, oči so izbuljene in občutljive na svetlobo. Nekateri so živčni, drugi spet utrujeni, slabotni, mučita jih nespečnost in driska. Poveča se apetit, vendar človek ponavadi izgublja telesno težo.

Kadar ščitnica tvori premalo hormonov, govorimo o hipotiroidizmu. To je bolezensko stanje, ko se presnovne funkcije v telesu upočasnijo. V tem primeru človek pridobiva na telesni teži, mučijo ga kronična izčrpanost, pomanjkanje energije, nima volje do dela, je apatičen in depresiven, ima hripav glas in je občutljiv na mraz, pogosto ga muči zaprtje in v obraz je zabuhel, na golenih se lahko pojavi suha luskasta koža.

VZEMITE ZDRAVJE V SVOJE ROKE

Preden se podvržete hormonskemu zdravljenju, poskrbite najprej za svojo prehrano, ker vam lahko resnično zelo pomaga. Tudi z ustreznimi vajami in dnevnim gibanjem na svežem zraku in naravni svetlobi si lahko veliko pomagate, saj so kalcij, magnezij in vitamin D nepogrešljivi pri naši presnovi.

AXIS terapija se osredotoča predvsem na sproščanje mišic v vratnem in ramenskem predelu hrbtenice. Z intenzivno globinsko masažo se sproščajo poti, ki oskrbujejo ščitnico. Pomembno je, da je žleza dobro oskrbljena s krvjo, in da so živčne poti do nje pretočne in nemotene. Vsakič, ko so vrat in ramena v prisiljeni poziciji, trpi tako ščitnica, kot živčevje hrbtenice. Dotok krvi v glavo, hipofizo in male možgane je moten. Ljudem, ki imajo težave s ščitnico svetujemo pravilno prehrano in ustrezne vaje, s katerimi omogočimo naravno podporo pravilnemu delovanju ščitnice.

Več si o ščitnici, anatomiji, prehrani in vajah, lahko preberete v našem priročniku: Žleza ščitnica – METULJČICA.


k-metuljcica


DODAJ MED PRILJUBLJENE

NE BI BILO BOLJ PRAKTIČNO,
ČE BI NAŠE E-NOVIČKE PREJELI KAR PO E-POŠTI?
Enostavno.
Spodaj pišite vaše podatke in ob objavi novih eNovičk
boste le te prejeli v vaš e-nabiralnik.


Z nadaljevanjem sprejemate pogoje poslovanja in izjavo o zasebnosti.

mojAXIS.si